BibTex RIS Kaynak Göster

A Study on the Residues of Some Fungicides in Greenhouse Tomatoes (Turkish with English Abstract)

Yıl 1991, Cilt: 16 Sayı: 5, - , 01.10.1991

Öz

Botrytis cinerea, Alternaria solani and Pseudomonas syringae pv tomato constitute the main reasons for the crop loss in Turkey. The previously developed fungicide application program was applied to the greenhouse tomatoes in Fethiye-Muğla following which the residues of dithiocarbomates and dichlofluanid were determined due to the heavy application of these fungicides near the harvest time. The gas chromatographic determination revealed the results as 0.84-1.30 ppm for dithiocarbomates and 0.108-0.132 ppm  for dichlofluanid residues in tomatoes. It was concluded that although the application of fungicides was successful in prevention of mould growth, the residue levels of dithiocarbomates violate the limits whereas the residue levels of dichlofluanid were well below the maximum permissible limits.

Sera Domateslerinde Bazı Fungisidlerin Kalıntı Düzeyleri Üzerinde Çalışmalar

Yıl 1991, Cilt: 16 Sayı: 5, - , 01.10.1991

Öz

  Sera domateslerinde sık görülen Botrytis cinerea, Alternaria solani ve Pseudomonas syringas pv. tomato önemli ürün kayıplarına neden olmaktadır. Her üç hastalığa etkili olacak şekilde geliştirilmiş olan üç ayrı ilaçlama programı Muğla ili Fethiye ilçesinde bulunan seralarda uygulanmıştır. Hasat döneminde yoğun kullanılan bakır, dithiocarbomate, dichlofluanid ve ipradione içeren fungisid karışımlarının meyvede bıraktıkları kalıntı düzeyleri araştırılmıştır. Gazkromatografik yöntemle saptanan dithiocarbomate düzeyleri 0.84-1.30 ppm. ve dichlofluanid düzeyleri ise 0.108-0.132 ppm. değerleri arasında bulunmuştur. Dithiocarbomate düzeyleri, sıfır toleranslı pestisit gurubunda bulunmaları nedeni ile yüksek bulunmuş dichlofluanid düzeylerinin ise mevcut tolerans değerlerinin altında olduğu anlaşılmıştır.

Toplam 0 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Bölüm Makaleler
Yazarlar

Miray Bekbölet Bu kişi benim

Nafiz Delen Bu kişi benim

Tahsin Özbek Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi 1 Ekim 1991
Yayımlandığı Sayı Yıl 1991 Cilt: 16 Sayı: 5

Kaynak Göster

APA Bekbölet, M. ., Delen, N. ., & Özbek, T. . (1991). Sera Domateslerinde Bazı Fungisidlerin Kalıntı Düzeyleri Üzerinde Çalışmalar. Gıda, 16(5).
AMA Bekbölet M, Delen N, Özbek T. Sera Domateslerinde Bazı Fungisidlerin Kalıntı Düzeyleri Üzerinde Çalışmalar. GIDA. Ekim 1991;16(5).
Chicago Bekbölet, Miray, Nafiz Delen, ve Tahsin Özbek. “Sera Domateslerinde Bazı Fungisidlerin Kalıntı Düzeyleri Üzerinde Çalışmalar”. Gıda 16, sy. 5 (Ekim 1991).
EndNote Bekbölet M, Delen N, Özbek T (01 Ekim 1991) Sera Domateslerinde Bazı Fungisidlerin Kalıntı Düzeyleri Üzerinde Çalışmalar. Gıda 16 5
IEEE M. . Bekbölet, N. . Delen, ve T. . Özbek, “Sera Domateslerinde Bazı Fungisidlerin Kalıntı Düzeyleri Üzerinde Çalışmalar”, GIDA, c. 16, sy. 5, 1991.
ISNAD Bekbölet, Miray vd. “Sera Domateslerinde Bazı Fungisidlerin Kalıntı Düzeyleri Üzerinde Çalışmalar”. Gıda 16/5 (Ekim 1991).
JAMA Bekbölet M, Delen N, Özbek T. Sera Domateslerinde Bazı Fungisidlerin Kalıntı Düzeyleri Üzerinde Çalışmalar. GIDA. 1991;16.
MLA Bekbölet, Miray vd. “Sera Domateslerinde Bazı Fungisidlerin Kalıntı Düzeyleri Üzerinde Çalışmalar”. Gıda, c. 16, sy. 5, 1991.
Vancouver Bekbölet M, Delen N, Özbek T. Sera Domateslerinde Bazı Fungisidlerin Kalıntı Düzeyleri Üzerinde Çalışmalar. GIDA. 1991;16(5).

by-nc.png

GIDA Dergisi Creative Commons Atıf-Gayri Ticari 4.0 (CC BY-NC 4.0) Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır. 

GIDA / The Journal of FOOD is licensed under a Creative Commons Attribution-Non Commercial 4.0 International (CC BY-NC 4.0).

https://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0/