Grains of 26 Turkish wheat cultivars and advanced breeding lines (20 of durum and 6 of bread wheat) were used in this study. Simple correlations between bulgur yield and certain physical properties of cooked wheat were determined. Significant correlations between bulgur yield and the sum of the grain over 2.8+2.5 mm sleeves were obtained for both cooked durum and bread wheat samples (p<0.01). Multiple regression analyses showed that the model involving two variables (the grain over 2.8 mm sieve and the length of the grain for cooked durum wheat samples) resulted in the highest R value.
Bu çalışmada 26 Türk buğday çeşidi ve ileri ıslah hatlarından (20 durum ve 6 ekmeklik buğday) örneklerle çalışılmıştır. Bulgur verimi ile pişmiş buğdaya ilişkin bazı fiziksel özellikler arasındaki basit korelasyonlar belirlenmiştir. Pişmiş durum ve ekmeklik buğday için bulgur verimi ile 2.8+2.5 mm elek üstü toplamı arasında önemli korelasyonlar elde edilmiştir. (p<0.01). Çoklu regresyon analizleri, iki değişkeni içeren (pişmiş durum buğday örnekleri için 2.8 mm elek üstü ve tane uzunluğu) modelin en yüksek R değerini verdiğini göstermiştir.
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Bölüm | Makaleler |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 1 Haziran 2002 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2002 Cilt: 27 Sayı: 3 |