In this study, in vitro effects of six commercial prebiotics on growth and acidifying activity of two strains of Lactobacillus acidophilus and two strains of Bifidobacterium spp. were investigated. Fructo-oligosaccharide, inulin, galacto-oligosaccharide, soybean oligosaccharide, xylo-oligosaccharide and lactulose were used as prebiotics. The prebiotics were tested at three different concentrations. Growth and acidifying activity of the probiotic bacteria were variable depending on the type and concentration of the prebiotics. In general, as the concentration of the prebiotics increases, the growth and acidifying activity performance of the probiotic strains increases. The difference in the strains of L. acidophilus was not significant in terms of both growth performance and acidifying activity. However, the differencein the species of Bifidobacterium was found to be significant ( P<0.05). The results of this study indicated that an appropriate prebiotic substance should be selected for each probiotic bacterial strain for its good growth and acidifying performance.
Prebiotics probiotic bacteria Lactobacillus acidophilus Bifidobacterium spp. growth acidifying activity.
Bu çalışmada altı adet ticari prebiyotik maddenin in vitro koşullarda iki adet Lactobacillus acidophilus suşu ve iki adet Bifidobacterium spp. suşunun gelişme ve asitleştirme aktivitesi üzerindeki etkileri araştırılmıştır. Prebiyotik olarak frukto-oligosakkarit, inulin, galakto-oligosakkarit, soya fasulyesi oligosakkariti, ksilo-oligosakkarit ve laktuloz kullanılmıştır. Prebiyotikler üç farklı konsantrasyonda denenmiştir. Probiyotik bakterilerin gelişme ve asitleştirme aktivitesi üzerindeki etkileri prebiyotik çeşidine ve konsantrasyonuna bağlı olarak değişim göstermiştir. Genel olarak, prebiyotik konsantrasyonu arttıkça, probiyotik bakteri suşlarının gelişme performansı ve asitleştirme aktivitesinde artışlar meydana gelmiştir. L. acidophilus türündeki suş farklılığı, suşların gelişme performansı ve asitleştirme aktivitesi üzerinde önemli bir etki yaratmamıştır. Buna karşılık Bifidobacterium cinsindeki tür farklılığının bu yönlerdeki etkisi önemli bulunmuştur ( P<0.05). Araştırma sonuçları, bir probiyotik bakteri suşunun iyi bir gelişme ve asitleştirme performansı gösterebilmesi için ona uygun bir prebiyotik madde seçilmesinin gerekliliğine işaret etmektedir.
Prebiyotikler probiyotik bakteriler Lactobacillus acidophilus Bifidobacterium spp. gelişme asitleştirme aktivitesi
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Bölüm | Makaleler |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 1 Nisan 2014 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2014 Cilt: 39 Sayı: 2 |