BibTex RIS Kaynak Göster

The Quality of Main Durum Wheat Varieties Grown in Turkey (Turkish with English Abstract)

Yıl 1993, Cilt: 18 Sayı: 1, - , 01.02.1993

Öz

In this research, durum wheat varieties grown in our country were studied for their milling ability, physicochemical characteristics and pasta cooking quality, 7 durum wheat varieties obtained from 6 regions (in two years, 1990 and 1991) were used in the research and in order to determine the quality characteristics of varieties, physical, chemical and macaroni making tests were performed. When all results as the test weight, vitreousness, protein content in wholemeal, semolina yield, amount of pigment, ash content in semolina and pasta cooking quality were combined. Creso, Balcalı-85, Çakmak-79 (Altınova) and Diyarbakır-91 durum wheat varieties were found to be superior to other samples. According to this results, the quality of durum wheat were found generally average.   

Türkiye’de Yetiştirilen Başlıca Makarnalık Buğday Çeşitlerinin Kalitesi

Yıl 1993, Cilt: 18 Sayı: 1, - , 01.02.1993

Öz

  Bu çalışmada ülkemizde yetiştirilen durum buğdaylarının öğütme kabiliyeti, fizikokimyasal özellikleri ile makarna kalitesi tespit edilmeye çalışılmıştır. Araştırmada 6 bölgeden (iki yıl, 1990 ve 1991) sağlanan 7 makarnalık buğday çeşidi kullanılmış ve çeşitlerin kalitesini belirlemek amacıyla fiziksel ve kimyasal testler ile makarna yapma denemeleri yapılmıştır. Hektolitre ağırlığı, camsılık oranı, tanede protein miktarı, irmik verimi, pigment miktarı irmikte kül miktarı ve makarna pişirme kalitesi gibi bulguların birlikte değerlendirilmesi sonucunda; Creso, Balcalı-85, Çakmak-79 (Altınova) ve Diyarbakır-81 çeşitlerinin makarnalık kalitelerinin diğerlerinden daha üstün olduğu anlaşılmaktadır. Bununla birlikte makarnalık buğday çeşitlerinin kalitesinin genellikle orta seviyede olduğu saptanmıştır.  

Toplam 0 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Bölüm Makaleler
Yazarlar

Recai Ercan Bu kişi benim

Emine Bildik Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi 1 Şubat 1993
Yayımlandığı Sayı Yıl 1993 Cilt: 18 Sayı: 1

Kaynak Göster

APA Ercan, R. ., & Bildik, E. . (1993). Türkiye’de Yetiştirilen Başlıca Makarnalık Buğday Çeşitlerinin Kalitesi. Gıda, 18(1).
AMA Ercan R, Bildik E. Türkiye’de Yetiştirilen Başlıca Makarnalık Buğday Çeşitlerinin Kalitesi. GIDA. Şubat 1993;18(1).
Chicago Ercan, Recai, ve Emine Bildik. “Türkiye’de Yetiştirilen Başlıca Makarnalık Buğday Çeşitlerinin Kalitesi”. Gıda 18, sy. 1 (Şubat 1993).
EndNote Ercan R, Bildik E (01 Şubat 1993) Türkiye’de Yetiştirilen Başlıca Makarnalık Buğday Çeşitlerinin Kalitesi. Gıda 18 1
IEEE R. . Ercan ve E. . Bildik, “Türkiye’de Yetiştirilen Başlıca Makarnalık Buğday Çeşitlerinin Kalitesi”, GIDA, c. 18, sy. 1, 1993.
ISNAD Ercan, Recai - Bildik, Emine. “Türkiye’de Yetiştirilen Başlıca Makarnalık Buğday Çeşitlerinin Kalitesi”. Gıda 18/1 (Şubat 1993).
JAMA Ercan R, Bildik E. Türkiye’de Yetiştirilen Başlıca Makarnalık Buğday Çeşitlerinin Kalitesi. GIDA. 1993;18.
MLA Ercan, Recai ve Emine Bildik. “Türkiye’de Yetiştirilen Başlıca Makarnalık Buğday Çeşitlerinin Kalitesi”. Gıda, c. 18, sy. 1, 1993.
Vancouver Ercan R, Bildik E. Türkiye’de Yetiştirilen Başlıca Makarnalık Buğday Çeşitlerinin Kalitesi. GIDA. 1993;18(1).

by-nc.png

GIDA Dergisi Creative Commons Atıf-Gayri Ticari 4.0 (CC BY-NC 4.0) Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır. 

GIDA / The Journal of FOOD is licensed under a Creative Commons Attribution-Non Commercial 4.0 International (CC BY-NC 4.0).

https://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0/