The protective effects of dietary fiber (DF) against certain diseases which are covered by a large number of scientific publications are well accepted in recent years. This fact brought about questions such as which kinds of foods contain DF and how can the amount of DF be determined. In addition numerous suggestions for analysis methods to determine the amount of DF made the selection of the suitable method and the comparison of the results difficult. In this article in order to help these problems, the methods suggested for the analysis of DF were investigated in detail and compared with each other.
Büyük sayıda bilimsel yayına konu olan Besinsel liflerin (BL) bazı hastalıklara karşı koruyucu etkisi günümüzde yaygın olarak kabul edilmektedir. Bu gerçek BL’lerin hangi gıdalarda bulunduğu ve miktarlarının nasıl tespit edileceği gibi problemleri de beraberinde getirmiştir. Ayrıca BL analizi için çok sayıda yöntem önerilmiş olması uygun metot seçimi ve sonuçların karşılaştırılmasını güçleştirmektedir. Bu makalede bu sorunlara yardımcı olmak amacıyla BL analizi için önerilen metotlar detaylı olarak incelenmiş ve birbirleriyle karşılaştırılmıştır.
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Bölüm | Makaleler |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 1 Şubat 1993 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 1993 Cilt: 18 Sayı: 1 |