BibTex RIS Kaynak Göster

Studies on Some Properties of Ice Cream sold in Burdur (Turkish with English Abstract)

Yıl 2003, Cilt: 28 Sayı: 2, - , 01.04.2003

Öz

In this study, total salt, fat contents, total bacteria, coliform and E. coli counts were determined for 35 samples of vanillin ice cream and 15 samples of chocolate ice cream which were sold from different pastry shop in Burdur Turkey. None of the samples complied with the legal requirement for chemical values and bacteriological counts. Vanillin ice cream respectively had total sold and fat values of 67.71%, 14.28% and 15 samples of chocolate ice cream respectively 78.57% and 28.57% below the limits set by ice cream standard. It was found that 28.57% of vanillin and chocolate ice cream of the samples had a total bacteria, count > 100 000/g while 62.85% of vanillin ice cream samples and 28.57% chocolate ice cream samples had > 100 coliform bacteria/ g. In addition E. coli was determined in 6 samples of vanillin ice cream and one of the chocolate ice creams. As a result, the chemical and bacteriological quality of ice cream which was consumed in Burdur determined to be unacceptable.   

Burdur İlinde Satılan Dondurmaların Bazı Nitelikleri Üzerine Araştırmalar

Yıl 2003, Cilt: 28 Sayı: 2, - , 01.04.2003

Öz

Bu araştırmada Burdur ilinde satılan 35 adet sade ve 15 adet kakaolu olmak üzere toplam 50 adet dondurma numunesi toplam kurumadde ve yağ içeriği ile toplam bakteri, koliform ve E. coli varlığı yönünden incelenmiştir. Araştırmada örneklerin hem kimyasal hem de mikrobiyolojik özellikleri açısından dondurma standardına uygun olmadığı belirlenmiştir. Sade dondurma örneklen toplam kurumadde ve yağ oranları bakımından % 67.712’i ve % 14.28’i; kakaolu da sırasıyla %78.57'si ve % 28.57'si standartda belirtilen değerlerden aşağıdadır. Mikrobiyolojik anaüz sonuçlarına göre ise, sade ve kakaolu dondurmaların % 28.57'sinde toplam mikroorganizma sayısı > 100 000 adet/g, sade dondurmaların %62.85'i ve kakaolunun %28,57'sinde ise koliform grubu mikroorganizma sayısı > 100 adet/g olarak bulunmuştur. Ayrıca sade dondurmalarda 6 örnekte, kakaolularda ise 1 örnekte E. coli varlığı tesbit edilmiştir. Sonuç olarak, Burdur' da tüketilen dondurmaların kimyasal ve bakteriyolojik kalitelerinin düşük olduğu belirlenmiştir.

Toplam 0 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Bölüm Makaleler
Yazarlar

Seval Kırdar Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi 1 Nisan 2003
Yayımlandığı Sayı Yıl 2003 Cilt: 28 Sayı: 2

Kaynak Göster

APA Kırdar, S. . (2003). Burdur İlinde Satılan Dondurmaların Bazı Nitelikleri Üzerine Araştırmalar. Gıda, 28(2).
AMA Kırdar S. Burdur İlinde Satılan Dondurmaların Bazı Nitelikleri Üzerine Araştırmalar. GIDA. Nisan 2003;28(2).
Chicago Kırdar, Seval. “Burdur İlinde Satılan Dondurmaların Bazı Nitelikleri Üzerine Araştırmalar”. Gıda 28, sy. 2 (Nisan 2003).
EndNote Kırdar S (01 Nisan 2003) Burdur İlinde Satılan Dondurmaların Bazı Nitelikleri Üzerine Araştırmalar. Gıda 28 2
IEEE S. . Kırdar, “Burdur İlinde Satılan Dondurmaların Bazı Nitelikleri Üzerine Araştırmalar”, GIDA, c. 28, sy. 2, 2003.
ISNAD Kırdar, Seval. “Burdur İlinde Satılan Dondurmaların Bazı Nitelikleri Üzerine Araştırmalar”. Gıda 28/2 (Nisan 2003).
JAMA Kırdar S. Burdur İlinde Satılan Dondurmaların Bazı Nitelikleri Üzerine Araştırmalar. GIDA. 2003;28.
MLA Kırdar, Seval. “Burdur İlinde Satılan Dondurmaların Bazı Nitelikleri Üzerine Araştırmalar”. Gıda, c. 28, sy. 2, 2003.
Vancouver Kırdar S. Burdur İlinde Satılan Dondurmaların Bazı Nitelikleri Üzerine Araştırmalar. GIDA. 2003;28(2).

by-nc.png

GIDA Dergisi Creative Commons Atıf-Gayri Ticari 4.0 (CC BY-NC 4.0) Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır. 

GIDA / The Journal of FOOD is licensed under a Creative Commons Attribution-Non Commercial 4.0 International (CC BY-NC 4.0).

https://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0/