BibTex RIS Kaynak Göster

Determination of Lipoxygenase Activity in Durum Wheats (Turkish with English Abstract)

Yıl 2003, Cilt: 28 Sayı: 3, - , 01.06.2003
https://doi.org/10.15237/gida.GD14017

Öz

Lipoxygenase catalyzes the oxidation polyunsaturated fats and also the bleaching of carotenoid pigments especially lutein and xanthophylls resulting in the discoloration. In this study the amount of lipoxygenase enzyme activity in durum wheat varieties grown in our country and also their semolina, were determined. Pigment content varied 5,54 - 8,81 ppm in semolina samples and 4,27 - 8,06 ppm in macaroni samples. Lipoxygenase activity of durum wheats and semolina were observed between 0,099 - 0,381 and 0,060 - 0,250 mg O2 L-1 min-1 g-1 pigment loss in macaroni samples were determined to the between 7,60 % and 22,90 %. The amount of pigment loss in macaroni increased as the lipoxygenase activity in durum wheats increased. 

Makarnalık Buğdaylarda Lipoksigenaz Enzim Aktivitesinin Belirlenmesi

Yıl 2003, Cilt: 28 Sayı: 3, - , 01.06.2003
https://doi.org/10.15237/gida.GD14017

Öz

Lipoksigenazlar normal substratları olan doymamış yağ asitlerini peroksidasyona uğratırken aynı anda ksantofil ve lütein başta olmak üzere karotenoidlerin de dolaylı  oksidasyonuna (ko-oksidasyon) neden olarak rengin açılmasına yol açmaktadır. Bu çalışmada ülkemizde üretilen başlıca makarnalık buğday çeşitlerinin ve bunlardan elde edilen irmiklerin lipoksigenaz aktiviteleri belirlenmiştir. İrmik örneklerinde pigment miktarı 5,54 - 8,81 ppm, makarna örneklerinde ise 4,27 - 8,06 ppm arasında değişmiştir. Buğday ve irmikte enzim aktivitesi 0,099 - 0,381 ve 0,060 - 0,250 mg 02 L-1 dak-1 g-1 arasında gözlenmiştir. Makarnada pigment kayıp oranı % 7,60 -% 22,90 olarak saptanmıştır. Durum buğdayında lipoksigenaz enzim aktivitesi arttıkça genelde makarnanın pigment miktarındaki kayıp da artmıştır.   

Toplam 0 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Bölüm Makaleler
Yazarlar

Eser Coşkun Bu kişi benim

Recai Ercan Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi 1 Haziran 2003
Yayımlandığı Sayı Yıl 2003 Cilt: 28 Sayı: 3

Kaynak Göster

APA Coşkun, E. ., & Ercan, R. . (2003). Makarnalık Buğdaylarda Lipoksigenaz Enzim Aktivitesinin Belirlenmesi. Gıda, 28(3). https://doi.org/10.15237/gida.GD14017
AMA Coşkun E, Ercan R. Makarnalık Buğdaylarda Lipoksigenaz Enzim Aktivitesinin Belirlenmesi. GIDA. Haziran 2003;28(3). doi:10.15237/gida.GD14017
Chicago Coşkun, Eser, ve Recai Ercan. “Makarnalık Buğdaylarda Lipoksigenaz Enzim Aktivitesinin Belirlenmesi”. Gıda 28, sy. 3 (Haziran 2003). https://doi.org/10.15237/gida.GD14017.
EndNote Coşkun E, Ercan R (01 Haziran 2003) Makarnalık Buğdaylarda Lipoksigenaz Enzim Aktivitesinin Belirlenmesi. Gıda 28 3
IEEE E. . Coşkun ve R. . Ercan, “Makarnalık Buğdaylarda Lipoksigenaz Enzim Aktivitesinin Belirlenmesi”, GIDA, c. 28, sy. 3, 2003, doi: 10.15237/gida.GD14017.
ISNAD Coşkun, Eser - Ercan, Recai. “Makarnalık Buğdaylarda Lipoksigenaz Enzim Aktivitesinin Belirlenmesi”. Gıda 28/3 (Haziran 2003). https://doi.org/10.15237/gida.GD14017.
JAMA Coşkun E, Ercan R. Makarnalık Buğdaylarda Lipoksigenaz Enzim Aktivitesinin Belirlenmesi. GIDA. 2003;28. doi:10.15237/gida.GD14017.
MLA Coşkun, Eser ve Recai Ercan. “Makarnalık Buğdaylarda Lipoksigenaz Enzim Aktivitesinin Belirlenmesi”. Gıda, c. 28, sy. 3, 2003, doi:10.15237/gida.GD14017.
Vancouver Coşkun E, Ercan R. Makarnalık Buğdaylarda Lipoksigenaz Enzim Aktivitesinin Belirlenmesi. GIDA. 2003;28(3).

by-nc.png

GIDA Dergisi Creative Commons Atıf-Gayri Ticari 4.0 (CC BY-NC 4.0) Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır. 

GIDA / The Journal of FOOD is licensed under a Creative Commons Attribution-Non Commercial 4.0 International (CC BY-NC 4.0).

https://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0/