Good harvest practices, such as picking early and cool hours, as well as avoiding exposure of the fruit to the sun, careful packaging and particularly prompt cooling after harvest, all these are known as prerequisite conditions to ensure a good keeping quality of all varieties during storage. The most important factors influencing the length and the quality of the storage of table grapes are water loss and decay causing fungi, namely Botrytis cinerea, Penicillium sp. and Alternaria sp. Low temperature and high relative humidity are required to minimize the water loss during storage of table grapes. In addition, grapes are fumigated with sulfur dioxide soon after harvest and during storage to reduce spoilage caused by decay organisms mentioned above. Storage life of table grapes in the storage environment is influenced most directly by temperature, relative humidity, air movement and fumigation with sulfur dioxide. In this article, factors affecting storage life of table grapes, prevention methods of post-harvest decay of table grapes, fumigation methods and techniques for storage of table grapes are explained.
Hasat edildikleri mevsimler gözönüne alındığında, üzümlerin günün erken yani serin saatlerinde hasat edilmeleri, hasat edilen üzümlerin güneşe maruz bırakılmamaları, ambalajlamanın dikkatli bir şekilde yapılması ve hasattan sonra kısmi bir önsoğutma işleminin gerçekleştirilmesi gibi hasat öncesi ve sonrasındaki işlemler, sofralık üzümlerin muhafazasında üzümlerin hasat edildikleri zamanki kalitelerinin korunabilmesi için öncelikle uygulanması gerekli tedbirler olarak bilinmektedir. Sofralık üzümlerin muhafaza sürelerini ve kalitelerini etkileyen en önemli faktörler; su kaybı ve Botrytis cinerea, Penicillium sp. ve Alternaria sp.gibi zararlı mikroorganizmalardır. Üzümlerin muhfazasında su kaybını minimum düzeye indirebilmek için düşük sıcaklık ve yüksek nispi nem koşullarının depo içerisinde sağlanması gereklidir. Buna ilave olarak, üzümler yukarıda belirtilen zararlı mikroorganizmaların meydana getirdiği çürüme ve bozulmaları engellemek amacıyla hasattan hemen sonra ve depolama süresince SO2 ile fümige edilirler. Sofralık üzümlerin muhafaza ömürleri sıcaklık, nispi nem hava hareketi ve SO2 İle fumigasyon gibi faktörler tarafından etkilenmektedir. Bu makalede, sofralık üzümlerin muhafaza sürelerini etkileyen faktörler, sofralık üzümlerde hasat sonrası zararları önleme metodları, üzümlerde kullanılan fumigasyon yöntemleri ve teknikleri açıklanmıştır.
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Bölüm | Makaleler |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 1 Aralık 2003 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2003 Cilt: 28 Sayı: 6 |