BibTex RIS Kaynak Göster

A Study on the Effects of Irradiation Treatment of Wheat and Flour on Various Starch Properties (Turkish with English Abstract)

Yıl 1994, Cilt: 19 Sayı: 2, - , 01.04.1994

Öz

In this study, scanning electron microscopy (SEM) and X-ray diffraction technique were used in order to detect possible differences in starch granules caused by irradiation of wheat and flour. One durum and two bread wheat samples were treated with gamma irradiation at 0.5, 1.0, 2.5, 5.0 kGy levels by using a 60Co source. Starch granules isolated from respective flours were examined by using SEM. Irradiation exposure up to 5 kGy did not appear to cause large differences in the starch granules of three wheat samples. In addition, one flour samples was irradiated at 1, 3, 5, 7, 9, 10, 20, 30 kGy levels by using a 137Cs source X-ray diffraction patterns of these flour samples were taken and relative crystallinities of their starches were determined from the areas under diffractograms. In this study all irradiated flour samples had higher relative crystallinity values as compared to control. However the increase was not parallel to the increasing irradiation levels.   

Buğday ve Unda Işınlama Uygulamasının Bazı Nişasta Özellikleri Üzerine Etkilerinin Araştırılması

Yıl 1994, Cilt: 19 Sayı: 2, - , 01.04.1994

Öz

Bu çalışmada elektron mikroskobu ve X-ışını kırınım tekniği kullanılarak ışınlanmış buğday ve un örneklerindeki nişasta granülleri ile ışınlanmamış örneklerdeki granüller arasında farklılık oluşup oluşmadığı belirlenmeye çalışılmıştır. İki adet ekmeklik ve bir adet makarnalık buğday örneği 60Co kaynağında 0.5; 1.0; 2.5; 5.0 kGy dozlarında ışınlanmış ve daha sonra bu buğday örneklerinin unlarından nişasta örnekleri elde edilmiştir. Nişasta örnekleri elektron mikroskobu ile incelendiğinde 5 kGy dozda ışınlanmış örnekler ile ışınlanmamış örnekler arasında önemli bir fark görülmemiş, ışınlama uygulanması ile granüllerin değişikliğe uğramadığı belirlenmiştir. Ayrıca bir adet un örneği 137Cs kaynağı kullanılarak 1, 3, 5, 7, 9, 10, 20, 30 kGy dozlarında ışınlanmıştır. 30 kGy’e kadar uygulanan tüm ışınlanmanın dozlarında un örneklerinin X-ışını kırınım desenlerinden elde edilen bağıl alan değerlerinde (nişasta bağıl kristalite değerlerinde) ışınlanmamış kontrol örneğine göre artış olduğu gözlenmektedir. Fakat bu artış düzenli değildir ve ışınlama dozlarındaki artış ile paralellik göstermemektedir.

Toplam 0 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Bölüm Makaleler
Yazarlar

Hamit Köksel Bu kişi benim

Süeda Çelik Bu kişi benim

Süheyla Özbey Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi 1 Nisan 1994
Yayımlandığı Sayı Yıl 1994 Cilt: 19 Sayı: 2

Kaynak Göster

APA Köksel, H. ., Çelik, S. ., & Özbey, S. . (1994). Buğday ve Unda Işınlama Uygulamasının Bazı Nişasta Özellikleri Üzerine Etkilerinin Araştırılması. Gıda, 19(2).
AMA Köksel H, Çelik S, Özbey S. Buğday ve Unda Işınlama Uygulamasının Bazı Nişasta Özellikleri Üzerine Etkilerinin Araştırılması. GIDA. Nisan 1994;19(2).
Chicago Köksel, Hamit, Süeda Çelik, ve Süheyla Özbey. “Buğday Ve Unda Işınlama Uygulamasının Bazı Nişasta Özellikleri Üzerine Etkilerinin Araştırılması”. Gıda 19, sy. 2 (Nisan 1994).
EndNote Köksel H, Çelik S, Özbey S (01 Nisan 1994) Buğday ve Unda Işınlama Uygulamasının Bazı Nişasta Özellikleri Üzerine Etkilerinin Araştırılması. Gıda 19 2
IEEE H. . Köksel, S. . Çelik, ve S. . Özbey, “Buğday ve Unda Işınlama Uygulamasının Bazı Nişasta Özellikleri Üzerine Etkilerinin Araştırılması”, GIDA, c. 19, sy. 2, 1994.
ISNAD Köksel, Hamit vd. “Buğday Ve Unda Işınlama Uygulamasının Bazı Nişasta Özellikleri Üzerine Etkilerinin Araştırılması”. Gıda 19/2 (Nisan 1994).
JAMA Köksel H, Çelik S, Özbey S. Buğday ve Unda Işınlama Uygulamasının Bazı Nişasta Özellikleri Üzerine Etkilerinin Araştırılması. GIDA. 1994;19.
MLA Köksel, Hamit vd. “Buğday Ve Unda Işınlama Uygulamasının Bazı Nişasta Özellikleri Üzerine Etkilerinin Araştırılması”. Gıda, c. 19, sy. 2, 1994.
Vancouver Köksel H, Çelik S, Özbey S. Buğday ve Unda Işınlama Uygulamasının Bazı Nişasta Özellikleri Üzerine Etkilerinin Araştırılması. GIDA. 1994;19(2).

by-nc.png

GIDA Dergisi Creative Commons Atıf-Gayri Ticari 4.0 (CC BY-NC 4.0) Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır. 

GIDA / The Journal of FOOD is licensed under a Creative Commons Attribution-Non Commercial 4.0 International (CC BY-NC 4.0).

https://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0/