The widespread uses of coffee and tea have led some to suspect that the habit might have detrimental effects on health. In recent years, the possibility that coffee is associated with cardiovascular disease has gained renewed interest. It has been suggested that not only caffeinated coffee, but also decaffeinated coffee can alter serum lipid profiles. Coffee may contain one or more substances that cause unfavourable changes in plasma lipids. Results of the studies are conflicting. In some studies, coffee is positively associated with blood lipids and coronary heart disease. In several studies, coffee had no detectable effects on serum lipids. Although the studies have failed to show consistently that coffee drinking is a factor in the development of coronary heart disease, some reports suggest that coffee ingestion may alter blood lipids patterns and contribute to coronary heart disease by this mechanism. Because of the large number of people consuming tea or coffee, even relatively small effects of caffeine on blood lipids might eventually have large public health consequences. In this paper, recent studies related to coffee and/or caffeine and serum lipids have been reviewed to derive more conclusive evidences supporting advice whether to abandon or to limit drinking coffee and tea not.
Kahve ve çayın toplumlarda yaygın tüketilmesi, bu içeceklerin sağlık yönünden sakıncalı olabileceği kuşkusunu uyandırmıştır. Son yıllarda kahve ile kardiyovaskular hastalıklar arasında ilişki yeniden ilgi çekmeye başlamıştır. Yalnız kafeinli kahvenin değil, kafeinsiz kahvenin de serum lipid profilini değiştirdiği, kahvede serum lipidlerinde istenmeyen değişiklikler yapan bir ya da birden fazla madde bulunabileceği öne sürülmektedir. Araştırmaların sonuçları birbirini desteklemekten uzaktır. Bazı çalışmalara göre kahve ile serum lipidleri ve koroner kalp hastalığı arasında ilişki bulunurken, başka çalışmalarda kahvenin serum lipitlerine etkisi saptanmamıştır. Çalışmalar, kahve içmenin koroner kalp hastalığı oluşmasında etkisini göstermekten uzak olmakla birlikte, bazı raporlarda kahvenin kan lipidlerinde değişiklik yaptığını ve bu mekanizma ile koroner kalp hastalığı oluşmasına katkısı olduğu öne sürülmektedir. Çay ve kahve yaygın olarak tüketildiğinden, kafeinin serum lipitleri üzerinde hafif bir etkisi bile olsa, toplum sağlığı açısından sakıncalı olabilir. Bu yazıda, kahve ve kafein ile serum lipitleri arasındaki ilişkiler konusunda yapılan çalışmalar incelenmiş, bu içeceklerden uzak durulması ya da azaltılmasını öğütlemek için yeterli bilimsel kanıt olup olmadığı ortaya konmaya çalışılmıştır.
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Bölüm | Makaleler |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 1 Ekim 1994 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 1994 Cilt: 19 Sayı: 5 |