This study was carried out to investigate the microbiological contamination sources of spring water in a bottling plant. It was not found coliform bacteria in the stored water but it was determined higher coliforms and mesophilic aerob total bacteria counts than the legal limits in the bottled water. Most important contamination sources was the returnable dirty glass bottles which are not cleaned adequately. The microbiological load of the bottles was significantly decreased when the temperature and alkalinity of the washing solution were remained at 70 oC and pH 11.
Bu çalışma, bir kaynak suyu şişeleme tesisinde mikrobiyal kontaminasyon kaynaklarını araştırmak için yapıldı. Araştırmanın gerçekleştirildiği işletmeye gelen kaynak suyunda koliform bakteriler bulunmadı. Ancak, şişelenmiş suda limitlerin çok üzerinde koliform bakteri ve toplam bakteri saptandı. İşletmedeki en önemli kontaminasyon kaynağının kirli gelen ve iyi temizlenemeyen dönüşümlü şişeler olduğu görüldü. Şişelerin yıkandığı suyun sıcaklığı ve pH’sı sabit tutulduğu zaman şişelerdeki mikrobiyal yükün önemli ölçüde azaldığı tespit edildi.
Bostan, K. ., & Aksu, H. . (1995). Bir Kaynak Suyu Şişeleme Tesisinde Mikrobiyal Kontaminasyon Kaynakları Üzerine bir Araştırma. Gıda, 20(6).
AMA
Bostan K, Aksu H. Bir Kaynak Suyu Şişeleme Tesisinde Mikrobiyal Kontaminasyon Kaynakları Üzerine bir Araştırma. GIDA. Aralık 1995;20(6).
Chicago
Bostan, Kamil, ve Harun Aksu. “Bir Kaynak Suyu Şişeleme Tesisinde Mikrobiyal Kontaminasyon Kaynakları Üzerine Bir Araştırma”. Gıda 20, sy. 6 (Aralık 1995).
EndNote
Bostan K, Aksu H (01 Aralık 1995) Bir Kaynak Suyu Şişeleme Tesisinde Mikrobiyal Kontaminasyon Kaynakları Üzerine bir Araştırma. Gıda 20 6
IEEE
K. . Bostan ve H. . Aksu, “Bir Kaynak Suyu Şişeleme Tesisinde Mikrobiyal Kontaminasyon Kaynakları Üzerine bir Araştırma”, GIDA, c. 20, sy. 6, 1995.
ISNAD
Bostan, Kamil - Aksu, Harun. “Bir Kaynak Suyu Şişeleme Tesisinde Mikrobiyal Kontaminasyon Kaynakları Üzerine Bir Araştırma”. Gıda 20/6 (Aralık 1995).
JAMA
Bostan K, Aksu H. Bir Kaynak Suyu Şişeleme Tesisinde Mikrobiyal Kontaminasyon Kaynakları Üzerine bir Araştırma. GIDA. 1995;20.
MLA
Bostan, Kamil ve Harun Aksu. “Bir Kaynak Suyu Şişeleme Tesisinde Mikrobiyal Kontaminasyon Kaynakları Üzerine Bir Araştırma”. Gıda, c. 20, sy. 6, 1995.
Vancouver
Bostan K, Aksu H. Bir Kaynak Suyu Şişeleme Tesisinde Mikrobiyal Kontaminasyon Kaynakları Üzerine bir Araştırma. GIDA. 1995;20(6).