BibTex RIS Kaynak Göster

Determination of the Coloring Agent Content of Confectionery in Ankara Market (Turkish with English Abstract)

Yıl 1995, Cilt: 20 Sayı: 6, - , 01.12.1995

Öz

The colorant content of both the confectioneries obtained from the open market without the source being known and the confectionery produced using advanced technology sold in Ankara market was investigated. 81 samples were collected. The coloring agents extracted with 70% ethanol solution (v/v) were examined qualitatively with thin layer chromatography (TLC). The samples were then taken into quantitative analysis, where the colorant extracts were spotted onto the TLC plates in a band and after development the separated color bands were scrapped off. These color eluates were determined quantitatively from the standard calibration curves obtained by plotting known concentrations of color standards versus the respective absorbance values, using a LV-VIS spectrophotometer. The qualitative results showed that, the confectionery tested did not contain any coloring agent that was not listed in the Food Additive Regulation. Only 11 samples quantitatively analyzed showed that they were used above the given limitations

Ankara Piyasasında Satışa Sunulan Şekerlemelerin Renk Maddesi İçeriklerinin Belirlenmesi

Yıl 1995, Cilt: 20 Sayı: 6, - , 01.12.1995

Öz

Ankara piyasasında satışa sunulan, Pazar yerlerinde açıkta satılan ve kaynağı bilinmeyen şekerlemeler ile, ileri teknoloji kullanılarak üretilen fabrikasyon tipi şekerlemeler renk maddesi içerikleri açısından incelemeye alınmıştır. Bu amaçla piyasadan 81 örnek toplanmıştır. Şekerlemelerden %70’lik etanol (v/v) çözeltisi kullanılarak ekstrakte edilen renk maddeleri, ince tabaka kromatografisi (TLC) ile kalitatif olarak incelenmiştir. İçerdiği renk maddesi ya da renk maddeleri kalitatif olarak saptanan şekerleme örneklerinin kantitatif ölçümlerinde, TLC plaklarına hat spotlama ve kazıma sonucu elde edilen renk maddesi ekstraktlarının UL-VIS spektrofotometrede, standart renk maddelerinin bilinen konsantrasyonlardaki çözeltileriyle hazırlanan standart eğrileri kullanılarak miktar tayini yapılmıştır. Kalitatif olarak incelenen şekerlemelerin hiçbirinde Gıda Katkı Maddeleri Yönetmeliği’ne göre izin verilmeyen renk maddesine rastlanmamıştır. Aynı örneklerin kantitatif incelenmesi sonucu ise, sadece 11 örnekte sınırlamalar üzerinde renk maddesi kullanıldığı saptanmıştır.  

Toplam 0 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Bölüm Makaleler
Yazarlar

Elif Büyükpamukçu Bu kişi benim

İlbilge Saldamlı Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi 1 Aralık 1995
Yayımlandığı Sayı Yıl 1995 Cilt: 20 Sayı: 6

Kaynak Göster

APA Büyükpamukçu, E. ., & Saldamlı, İ. . (1995). Ankara Piyasasında Satışa Sunulan Şekerlemelerin Renk Maddesi İçeriklerinin Belirlenmesi. Gıda, 20(6).
AMA Büyükpamukçu E, Saldamlı İ. Ankara Piyasasında Satışa Sunulan Şekerlemelerin Renk Maddesi İçeriklerinin Belirlenmesi. GIDA. Aralık 1995;20(6).
Chicago Büyükpamukçu, Elif, ve İlbilge Saldamlı. “Ankara Piyasasında Satışa Sunulan Şekerlemelerin Renk Maddesi İçeriklerinin Belirlenmesi”. Gıda 20, sy. 6 (Aralık 1995).
EndNote Büyükpamukçu E, Saldamlı İ (01 Aralık 1995) Ankara Piyasasında Satışa Sunulan Şekerlemelerin Renk Maddesi İçeriklerinin Belirlenmesi. Gıda 20 6
IEEE E. . Büyükpamukçu ve İ. . Saldamlı, “Ankara Piyasasında Satışa Sunulan Şekerlemelerin Renk Maddesi İçeriklerinin Belirlenmesi”, GIDA, c. 20, sy. 6, 1995.
ISNAD Büyükpamukçu, Elif - Saldamlı, İlbilge. “Ankara Piyasasında Satışa Sunulan Şekerlemelerin Renk Maddesi İçeriklerinin Belirlenmesi”. Gıda 20/6 (Aralık 1995).
JAMA Büyükpamukçu E, Saldamlı İ. Ankara Piyasasında Satışa Sunulan Şekerlemelerin Renk Maddesi İçeriklerinin Belirlenmesi. GIDA. 1995;20.
MLA Büyükpamukçu, Elif ve İlbilge Saldamlı. “Ankara Piyasasında Satışa Sunulan Şekerlemelerin Renk Maddesi İçeriklerinin Belirlenmesi”. Gıda, c. 20, sy. 6, 1995.
Vancouver Büyükpamukçu E, Saldamlı İ. Ankara Piyasasında Satışa Sunulan Şekerlemelerin Renk Maddesi İçeriklerinin Belirlenmesi. GIDA. 1995;20(6).

by-nc.png

GIDA Dergisi Creative Commons Atıf-Gayri Ticari 4.0 (CC BY-NC 4.0) Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır. 

GIDA / The Journal of FOOD is licensed under a Creative Commons Attribution-Non Commercial 4.0 International (CC BY-NC 4.0).

https://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0/