BibTex RIS Kaynak Göster

PİYASADA SATILAN ÇİÇEK BALLARININ KALİTE KRİTERLERİNİN BELİRLENMESİ

Yıl 2011, Sayı: 11, - , 08.08.2014

Öz

Bu çalışma, Türkiye'de tüketime sunulan çiçek ballarının kalitesinin belirlenmesi amacıyla yapılmıştır. Ülkemizde üretilen 50 adet bal örneğinde nem, toplam asitlik, glikoz, fruktoz, sakaroz, suda çözünmeyen madde, diastaz sayısı ve elektrik iletkenliği analizleri yapılmıştır. Bal örneklerinde nem %14.80–21.60 (ortalama 17.56), toplam asitlik 12.87–39.04 (ortalama 26.00) meq/kg, glikoz 19.08–.87 (ortalama27.61), fruktoz %23.36–45.05 (ortalama33.43), sakaroz %0.46–17.10 (ortalama5.53), suda çözünmeyen madde %0.01–0.09 (ortalama 0.03) olarak tespit edilmiştir. Glikoz+Fruktoz toplamı 42.44–75.60 (ortalama 61.04), Fruktoz/Glikoz oranı ise 1.01–1.85 (ortalama 1.22), diastaz sayısı 1.00–20.00 (ortalama 8.93) ve elektrik iletkenliği değeri 0.14–0.95 (ortalama 0.46) mSm/cm olarak tespit edilmiştir.

Anahtar Kelimeler: Çiçek balı, kalite

Kaynakça

  • Akyüz, N., İ. Bakırcı, A. Ayar, Y. Tunçtürk, 1995. Van Piyasasında Satışa Sunulan Balların Bazı Fiziksel ve Kimyasal
  • Özellikleri ve Bunların İlgili Standarda Uygunluğu Üzerinde Bir Araştırma. Gıda, 20(5):321-326.
  • Anklam, E., 1998. A Review of AnalyticalMethodstoDetermineTheGeographicalandBotanicalOrigin of Honey.
  • FoodChemistry, 63(4):549-562.
  • Anonim 2002. Bal Standardı. Türk Standartları Enstitüsü TS 3036/Mart 2002, Ankara, 23 s.
  • Anonim 2005. Bal Tebliği. Türk Gıda Kodeksi Yönetmeliği. 17.12.2005 tarih ve 26026 sayılı Resmi Gazete. Tebliğ
  • No: 2005/49.
  • Artık, N., 2004. Bitkilerin bal potansiyeli ve balın bileşimi. Teknik Arıcılık Dergisi. Aralık 2004. 86; s. 21-24.
  • Costa, L. S. M., M. L. S.Albuquerque, L. C. Trugo, L. M. C. Quinteiro, O. M. Barth, M. Ribeiro, C. A. B. DeMaria,
  • Determination of Non-volatileCompounds of DifferentBotanicalOriginBrazilianHoneys. FoodChemistry, 65,
  • -352.
  • Genç, F., A. Dodoloğlu, 2002. Arıcılığın Temel Esasları. Atatürk Üniv. Ziraat Fak. Ders Yayınları No:166, s.338,
  • Erzurum.
  • Gül, A., N. Şahinler 2004. Balın Yapısına ve Kalitesine Etki Eden Faktorler. IV. Ulusal Zootekni Bilim Kongresi. 1-3
  • Eylul 2004. Isparta.
  • Hışıl,Y., N. Börekçioğlu, 1986. Balın Bileşimi ve Bala Yapılan Hileler. Gıda, 11(2):79-82.
  • Kayral, N., Kayral, G., 1984. Yeni Teknik Arıcılık, s 425.
  • Kumova, U., 2000. Ülke Arıcılığını Çağdaşlaştırma Konusunda Öneriler. Teknik Arıcılık, 70:5-10.
  • Kurt, A., R. Yamankaradeniz, 1982. Erzurum İli Merkezinde Tüketilen Süzme Ballar Üzerinde Bir Araştırma. Gıda,
  • (3):115-120.
  • Mendes, E., E. Brojoproença, I. M. P. L. V. O. Ferreire, M. A. Ferreira, 1998. Quality Evaluation of PortugueseHoney.
  • CarbohydratePolymers, 37:219-223.
  • Sunay, A. E., D. Boyacıoğlu 2008. Türk Çam Balının Belirleyici Özellikleri. 1. Uluslararası Muğla Arıcılık ve Cam
  • Balı Kongresi. 25-27 Kasım 2008. Muğla
  • Sunay, E. A., O. Altıparmak, M. Doğaroğlu, J. Gokcen 2003. Türkiye'de ve Dünyada Bal Üretimi, Ticareti ve
  • Karşılaşılan Sorunlar. II. Marmara Arıcılık Kongresi. 28-30 Nisan 2003. Yalova.
  • Şahin, A., 1998. Salgı Ballarının Oluşumu ve İçeriği. Teknik Arıcılık Dergisi. Aralık 1998. 62; s. 20-23.
  • Şahinler, N., Gül, A., 2004. Yayla ve Ayçiçeği Ballarının Biyokimyasal Analizi. 4. Ulusal Zootekni Bilim Kongresi,
  • K. Çetin ve ark / Gıda ve Yem Bilimi - Teknolojisi Dergisi / Journal of Food and Feed Science - Technology 11:49-56 (2011)
  • -03 Eylül 2004. Isparta.
  • Şahinler, N.,Gül, A., Akyol, E., Yeninar, H., 2007. Ülkemizde Üretilen Yayla, Ayçiçeği, Pamuk, Narenciye ve Çam
  • Ballarının Yapısı. III. Marmara Arıcılık Kongresi. 20-21 Ekim 2007. Bursa
  • Tolon, B., 1999. Muğla ve Yöresi Çam Ballarının Biyokimyasal Özellikleri Üzerine Bir Araştırma. Doktora tezi, E.U.
  • Fen Bilimleri Enstitüsü.
  • Yücel B. 2008. Çam Balı İle İlgili Genel Özellikler. 1. Uluslararası Muğla Arıcılık ve Çam Balı Kongresi. 25-27 Kasım
  • Muğla.
  • Mendes, E., E. Brojoproença, I. M. P. L. V. O. Ferreire, M. A. Ferreira, 1998. Quality Evaluation of PortugueseHoney.
  • CarbohydratePolymers, 37:219-223.
  • Sunay, A. E., D. Boyacıoğlu 2008. Türk Çam Balının Belirleyici Özellikleri. 1. Uluslararası Muğla Arıcılık ve Cam
  • Balı Kongresi. 25-27 Kasım 2008. Muğla
  • Sunay, E. A., O. Altıparmak, M. Doğaroğlu, J. Gokcen 2003. Türkiye'de ve Dünyada Bal Üretimi, Ticareti ve
  • Karşılaşılan Sorunlar. II. Marmara Arıcılık Kongresi. 28-30 Nisan 2003. Yalova.
  • Şahin, A., 1998. Salgı Ballarının Oluşumu ve İçeriği. Teknik Arıcılık Dergisi. Aralık 1998. 62; s. 20-23.
  • Şahinler, N., Gül, A., 2004. Yayla ve Ayçiçeği Ballarının Biyokimyasal Analizi. 4. Ulusal Zootekni Bilim Kongresi, 01-
  • Eylül 2004. Isparta.
Yıl 2011, Sayı: 11, - , 08.08.2014

Öz

Kaynakça

  • Akyüz, N., İ. Bakırcı, A. Ayar, Y. Tunçtürk, 1995. Van Piyasasında Satışa Sunulan Balların Bazı Fiziksel ve Kimyasal
  • Özellikleri ve Bunların İlgili Standarda Uygunluğu Üzerinde Bir Araştırma. Gıda, 20(5):321-326.
  • Anklam, E., 1998. A Review of AnalyticalMethodstoDetermineTheGeographicalandBotanicalOrigin of Honey.
  • FoodChemistry, 63(4):549-562.
  • Anonim 2002. Bal Standardı. Türk Standartları Enstitüsü TS 3036/Mart 2002, Ankara, 23 s.
  • Anonim 2005. Bal Tebliği. Türk Gıda Kodeksi Yönetmeliği. 17.12.2005 tarih ve 26026 sayılı Resmi Gazete. Tebliğ
  • No: 2005/49.
  • Artık, N., 2004. Bitkilerin bal potansiyeli ve balın bileşimi. Teknik Arıcılık Dergisi. Aralık 2004. 86; s. 21-24.
  • Costa, L. S. M., M. L. S.Albuquerque, L. C. Trugo, L. M. C. Quinteiro, O. M. Barth, M. Ribeiro, C. A. B. DeMaria,
  • Determination of Non-volatileCompounds of DifferentBotanicalOriginBrazilianHoneys. FoodChemistry, 65,
  • -352.
  • Genç, F., A. Dodoloğlu, 2002. Arıcılığın Temel Esasları. Atatürk Üniv. Ziraat Fak. Ders Yayınları No:166, s.338,
  • Erzurum.
  • Gül, A., N. Şahinler 2004. Balın Yapısına ve Kalitesine Etki Eden Faktorler. IV. Ulusal Zootekni Bilim Kongresi. 1-3
  • Eylul 2004. Isparta.
  • Hışıl,Y., N. Börekçioğlu, 1986. Balın Bileşimi ve Bala Yapılan Hileler. Gıda, 11(2):79-82.
  • Kayral, N., Kayral, G., 1984. Yeni Teknik Arıcılık, s 425.
  • Kumova, U., 2000. Ülke Arıcılığını Çağdaşlaştırma Konusunda Öneriler. Teknik Arıcılık, 70:5-10.
  • Kurt, A., R. Yamankaradeniz, 1982. Erzurum İli Merkezinde Tüketilen Süzme Ballar Üzerinde Bir Araştırma. Gıda,
  • (3):115-120.
  • Mendes, E., E. Brojoproença, I. M. P. L. V. O. Ferreire, M. A. Ferreira, 1998. Quality Evaluation of PortugueseHoney.
  • CarbohydratePolymers, 37:219-223.
  • Sunay, A. E., D. Boyacıoğlu 2008. Türk Çam Balının Belirleyici Özellikleri. 1. Uluslararası Muğla Arıcılık ve Cam
  • Balı Kongresi. 25-27 Kasım 2008. Muğla
  • Sunay, E. A., O. Altıparmak, M. Doğaroğlu, J. Gokcen 2003. Türkiye'de ve Dünyada Bal Üretimi, Ticareti ve
  • Karşılaşılan Sorunlar. II. Marmara Arıcılık Kongresi. 28-30 Nisan 2003. Yalova.
  • Şahin, A., 1998. Salgı Ballarının Oluşumu ve İçeriği. Teknik Arıcılık Dergisi. Aralık 1998. 62; s. 20-23.
  • Şahinler, N., Gül, A., 2004. Yayla ve Ayçiçeği Ballarının Biyokimyasal Analizi. 4. Ulusal Zootekni Bilim Kongresi,
  • K. Çetin ve ark / Gıda ve Yem Bilimi - Teknolojisi Dergisi / Journal of Food and Feed Science - Technology 11:49-56 (2011)
  • -03 Eylül 2004. Isparta.
  • Şahinler, N.,Gül, A., Akyol, E., Yeninar, H., 2007. Ülkemizde Üretilen Yayla, Ayçiçeği, Pamuk, Narenciye ve Çam
  • Ballarının Yapısı. III. Marmara Arıcılık Kongresi. 20-21 Ekim 2007. Bursa
  • Tolon, B., 1999. Muğla ve Yöresi Çam Ballarının Biyokimyasal Özellikleri Üzerine Bir Araştırma. Doktora tezi, E.U.
  • Fen Bilimleri Enstitüsü.
  • Yücel B. 2008. Çam Balı İle İlgili Genel Özellikler. 1. Uluslararası Muğla Arıcılık ve Çam Balı Kongresi. 25-27 Kasım
  • Muğla.
  • Mendes, E., E. Brojoproença, I. M. P. L. V. O. Ferreire, M. A. Ferreira, 1998. Quality Evaluation of PortugueseHoney.
  • CarbohydratePolymers, 37:219-223.
  • Sunay, A. E., D. Boyacıoğlu 2008. Türk Çam Balının Belirleyici Özellikleri. 1. Uluslararası Muğla Arıcılık ve Cam
  • Balı Kongresi. 25-27 Kasım 2008. Muğla
  • Sunay, E. A., O. Altıparmak, M. Doğaroğlu, J. Gokcen 2003. Türkiye'de ve Dünyada Bal Üretimi, Ticareti ve
  • Karşılaşılan Sorunlar. II. Marmara Arıcılık Kongresi. 28-30 Nisan 2003. Yalova.
  • Şahin, A., 1998. Salgı Ballarının Oluşumu ve İçeriği. Teknik Arıcılık Dergisi. Aralık 1998. 62; s. 20-23.
  • Şahinler, N., Gül, A., 2004. Yayla ve Ayçiçeği Ballarının Biyokimyasal Analizi. 4. Ulusal Zootekni Bilim Kongresi, 01-
  • Eylül 2004. Isparta.
Toplam 45 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Bölüm Makaleler
Yazarlar

Kader Çetin Bu kişi benim

Emine Alkın Bu kişi benim

Huriye Uçurum Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi 8 Ağustos 2014
Yayımlandığı Sayı Yıl 2011 Sayı: 11

Kaynak Göster

APA Çetin, K., Alkın, E., & Uçurum, H. (2014). PİYASADA SATILAN ÇİÇEK BALLARININ KALİTE KRİTERLERİNİN BELİRLENMESİ. Gıda Ve Yem Bilimi Teknolojisi Dergisi(11).

by-nc-nd.png?resize=300%2C105&ssl=1
Gıda ve Yem Bilimi-Teknolojisi Dergisi  CC BY-NC-ND 4.0 lisansı altında lisanslanmıştır
 Journal of Food and Feed Science-Technology is licensed under CC BY-NC-ND 4.0