BibTex RIS Kaynak Göster

LAK VE KALAY MİKTARI FARKLI TENEKE AMBALAJLARDA PİYASAYA SUNULAN GEMLİK TİPİ SOFRALIK SİYAH ZEYTİNLERDE BAZI METAL İYONLARININ GEÇİŞME DÜZEYLERİNİN TESPİTİ

Yıl 2008, Sayı: 10, - , 14.08.2014

Öz

Ülkemizde gıda maddeleri ihracatını arttırmanın yollarından birisi de uygun gıda ambalajının yaygın olarak kullanılması ve geliştirilmesidir. Gıda ambalajının geliştirilmesi, bugün
kullanılan ambalajlama tekniklerinin geliştirilmesi, kullanılan ambalaj malzemesi ve ambalajın optimizasyonun yapılmasını kapsar. Bu araştırma ile fermantasyona uğratılmış Gemlik Tip Sofralık Siyah Zeytinin ve piyasaya sunulan ambalaj malzemesinin teknik özelliklerine yer verilerek, birbirlerinden etkileşim düzeyleri incelenmiş ve belli oranlarda ne kadar metal iyonlarından geçişme olduğu tespit edilmiştir.
Yapılan bu araştırma ile piyasaya sunulan farklı miktarlarda lak ve kalay kaplama ağırlığı kullanılmış 2kg' lık teneke ambalajlardan, fermantasyona uğratılmış Gemlik Tip Sofralık Siyah Zeytine geçişme yapan metal iyonlarının (Pb, As, Fe, Cıı, Zn. S n , ) geçiş düzeyleri belirlenerek, ilgili firmaya
bilgi aktarımı yapılmıştır. Böylece elde edilen bulgular ile piyasaya sunulan Gemlik Tip Sofralık Siyah Zeytinin teneke ambalajında kullanılan lak ve kalay kaplama miktarlarının ve söz konusu ambalajdan gıdaya geçen bazı metal iyonlarının miktarları aşağıdaki bulgularla ortaya konulmuştur.

Kaynakça

  • ANONYMOUS, (1997). Türk Gıda Kodeksi, Ankara.
  • Bıege, Gh, ark, (1996). Determination of Tin Content in Fruits, Vegatables and
  • Their Juces According to Packaning (1996). Sciences des Aliments,
  • Sümbüloğlu, K., Sümbüloğlu, V. (1995). Biyoistatistik. Özdemir Yayıncılık, Ankara.
  • Codex Alimentarius Commission, (1994b), Discussion paperon lead The İlave,
  • The Netherlands, 7-11 March, 1994. Rome, Food and Agriculture Organisation of
  • The United Nations (Unpublished FAO document Agenda tem 17 (b), CX/FAC 95/12,
  • ayailabe from FAO or WHO).
  • Ekşi, A, Karadeniz, F., (1993). Konserve Kutusunda Korozyon Olayı ve Sülfür
  • Kararması Gıda Teknolojisi Derneği Yayını No: 18, 2-8. Ankara.
  • Karadeniz, F, Ekşi, A., (1990). Bezelye Konservesinde Sülfür kararması ve
  • Korozyon Üzerine Asit Katkısının Etkisi. Doğa 14( 1 ):9-11.
  • Perth, W.A (1990). Determination of Lead in Fresh and Cenned Pineapple by İsotope
  • Dilution Mass Spectrometry and İsotope Systems Analvtica Chimica - Açta. 135:2
  • -373, Australia.
  • Öner, E, (1986). Konserve Kutularının Laklanması Standart Dergisi Özel Sayısı 6:51-60.
  • Altaıı veArk. (1984). Topraklarda Ağır Metaller ve Ağır Metal Kirliliği, U.Ü. Yayınları
  • Yayın No: 4-025-0282, Bursa.
Yıl 2008, Sayı: 10, - , 14.08.2014

Öz

Kaynakça

  • ANONYMOUS, (1997). Türk Gıda Kodeksi, Ankara.
  • Bıege, Gh, ark, (1996). Determination of Tin Content in Fruits, Vegatables and
  • Their Juces According to Packaning (1996). Sciences des Aliments,
  • Sümbüloğlu, K., Sümbüloğlu, V. (1995). Biyoistatistik. Özdemir Yayıncılık, Ankara.
  • Codex Alimentarius Commission, (1994b), Discussion paperon lead The İlave,
  • The Netherlands, 7-11 March, 1994. Rome, Food and Agriculture Organisation of
  • The United Nations (Unpublished FAO document Agenda tem 17 (b), CX/FAC 95/12,
  • ayailabe from FAO or WHO).
  • Ekşi, A, Karadeniz, F., (1993). Konserve Kutusunda Korozyon Olayı ve Sülfür
  • Kararması Gıda Teknolojisi Derneği Yayını No: 18, 2-8. Ankara.
  • Karadeniz, F, Ekşi, A., (1990). Bezelye Konservesinde Sülfür kararması ve
  • Korozyon Üzerine Asit Katkısının Etkisi. Doğa 14( 1 ):9-11.
  • Perth, W.A (1990). Determination of Lead in Fresh and Cenned Pineapple by İsotope
  • Dilution Mass Spectrometry and İsotope Systems Analvtica Chimica - Açta. 135:2
  • -373, Australia.
  • Öner, E, (1986). Konserve Kutularının Laklanması Standart Dergisi Özel Sayısı 6:51-60.
  • Altaıı veArk. (1984). Topraklarda Ağır Metaller ve Ağır Metal Kirliliği, U.Ü. Yayınları
  • Yayın No: 4-025-0282, Bursa.
Toplam 18 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Bölüm Makaleler
Yazarlar

Fisun Pasin Akçay Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi 14 Ağustos 2014
Yayımlandığı Sayı Yıl 2008 Sayı: 10

Kaynak Göster

APA Pasin Akçay, F. (2014). LAK VE KALAY MİKTARI FARKLI TENEKE AMBALAJLARDA PİYASAYA SUNULAN GEMLİK TİPİ SOFRALIK SİYAH ZEYTİNLERDE BAZI METAL İYONLARININ GEÇİŞME DÜZEYLERİNİN TESPİTİ. Gıda Ve Yem Bilimi Teknolojisi Dergisi(10).

by-nc-nd.png?resize=300%2C105&ssl=1
Gıda ve Yem Bilimi-Teknolojisi Dergisi  CC BY-NC-ND 4.0 lisansı altında lisanslanmıştır
 Journal of Food and Feed Science-Technology is licensed under CC BY-NC-ND 4.0