BibTex RIS Kaynak Göster

GEN KAYNAKLARININ EROZYONU VE KORUNMASI

Yıl 2008, Sayı: 10, - , 14.08.2014

Öz

Bitki ve hayvan türleri ile cinslerinin çeşitliliği, yüksek verimli bitkisel ve hayvansal ürün eldesi için temel oluşturmaktadır. Bu durum aynı zamanda bitki ve hayvanların zor iklim şartları, zararlılar ve hastalıklar ile mücadele edebilmelerini sağlamaktadır. Geride bıraktığımız yüzyıl boyunca tarımsal
amaçlı yetiştirilen bitkilerin dörtte üçünün yok olduğu ve yok olmaya da devam ettiği, son 15 yıl içinde ise FAO’nun Küresel Çiftlik Hayvanlan Gen Kaynakları Veri Bankasında bulunan 7600’den fazla türden 190'ının soyunun tükendiği ve 1500 türün de bu riski taşıdığı belirtilmektedir. Söz konusu
kaynakların erozyona uğraması uzun vadede tüm dünya genelinde gıda temini ve güvenliği açısından bir tehdit oluşturmaktır. 


Anahtar Kelimeler: gen, çeşitlilik, erozyon

Kaynakça

  • Bardsley, D., Thomas, I., 2006. Iıı situ Agrobiodiversity Conservation: Examples from Nepal, Turkey
  • and Svvitzerland in the First Decade of Convention on Biological Diversity. Journal of Environmental
  • Planning and Management. 49 (5): 653-674.
  • Berthaud, J., 1997. Strategies For Conservation of Genetic Resources in Relation vvith Their
  • Utilization. Euphytica. 96(1): 1-12.
  • Emeklİer, H. Y., 2001. Germplazm Muhafazası. Bitki Biyoteknolojisi. Ed. M. Babaoğlu, E. Gürel, S.
  • Özcan. S.U. Basımevi, 374 s.
  • Ertuğrul, M., Akman, N., Dellal, (i., Goncagül, T., 2000. Hayvan Gen Kaynaklarının Korunması ve
  • Türkiye Hayvan Gen Kaynakları. Türkiye Ziraat Mühendisliği V. Teknik Kongresi, 17-21 Ocak,
  • Ankara, 285-300. (2). gelişmiş ülkelerde görülmektedir (Scherf 2000). Bugün tüm türlerin tahminen %
  • ’u yok olma tehlikesi altındadır.
  • -
  • GIDA ve YEM BİLİMİ - TEKNOLOJİSİ Sayı: 10
  • Goldstein, D.b., Roemer, G.w., Snıitlı, D.a., Reich, I).e., Bergman, A., Wayne, R.k., 1999. The Use
  • of Microsatellite Variation to İnler Population Strueture and Demographic History in a Natura! Model
  • System. Genetics, 151:797-801.
  • Hnffmaıı, I.,Scherf, B.,2006. Animal Genetic Resources
  • Loftus, R.t., Ertugrul, O., Harba, A.h., El-barody, M..a.a, Machugh, D.e., Brandley, I).g., 1999.
  • A Microsatellite Survey of Cattle from a Çenter of üriğin: the Near East. Molecular Ecology, 8: 2015-
  • -
  • ŞehİralI, S., Özgen, M., 1987. Bitkisel Gen Kaynakları. Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi
  • Yayınlan, Ankara, 239 s.
  • IVlai.jala, K., Kolstad, N., 1992. Gene Banks for Livestock Conservation. Iıı Sandlund O.T., Hindar, K.,
  • Brovvn, A.H.D. (Eds.), Conservation of Biodiversity for Sustainable Development. Scandinavian
  • University Press, Oslo, 230-242.
  • Ruane, J., 2002. Selecting Breeds for Conservation. Iıı Old-enbroek J.K. (Ed.), Gene Banks and The
  • Conservation of Farm Animal Genetic Resources, 3rd Edıı. Institute for Animal Science and Health,
  • Lelystad, The Netherlands, 59-73.
  • Scherf, B.d., 1995. Woıid Wateh List for Domestic Animal Diversity, 2nd Edıı. Food and Agriculture
  • Organisation of United Nations, Rome, Italy.
  • Scherf, B.d., 2000. FAO World Watch List for Domestic Animal Diversity, 3rd Edition. Food an
  • Agriculture Organization of United Nations. Rome. Italy.
  • VVoelders, H., Zuİdberg, C.a., Hİemstra, S.j., 2006. Animal Genetic Reseources Conservation in the
  • Netherlands and Europe: Poultry Perspecti ve. Poultry Science, 85 (2): 216-222.
  • http://www.fao.org/biodiversity/genres_en.asp
  • http://www.fao.org/docrep/004/V1430E/V1430E06.htm
  • http://www.fao.org/newsroom/en/news/2006/1000425/index.html
  • http://www.fao.org/AG/magazine/0609spl .htın
  • -
Yıl 2008, Sayı: 10, - , 14.08.2014

Öz

Kaynakça

  • Bardsley, D., Thomas, I., 2006. Iıı situ Agrobiodiversity Conservation: Examples from Nepal, Turkey
  • and Svvitzerland in the First Decade of Convention on Biological Diversity. Journal of Environmental
  • Planning and Management. 49 (5): 653-674.
  • Berthaud, J., 1997. Strategies For Conservation of Genetic Resources in Relation vvith Their
  • Utilization. Euphytica. 96(1): 1-12.
  • Emeklİer, H. Y., 2001. Germplazm Muhafazası. Bitki Biyoteknolojisi. Ed. M. Babaoğlu, E. Gürel, S.
  • Özcan. S.U. Basımevi, 374 s.
  • Ertuğrul, M., Akman, N., Dellal, (i., Goncagül, T., 2000. Hayvan Gen Kaynaklarının Korunması ve
  • Türkiye Hayvan Gen Kaynakları. Türkiye Ziraat Mühendisliği V. Teknik Kongresi, 17-21 Ocak,
  • Ankara, 285-300. (2). gelişmiş ülkelerde görülmektedir (Scherf 2000). Bugün tüm türlerin tahminen %
  • ’u yok olma tehlikesi altındadır.
  • -
  • GIDA ve YEM BİLİMİ - TEKNOLOJİSİ Sayı: 10
  • Goldstein, D.b., Roemer, G.w., Snıitlı, D.a., Reich, I).e., Bergman, A., Wayne, R.k., 1999. The Use
  • of Microsatellite Variation to İnler Population Strueture and Demographic History in a Natura! Model
  • System. Genetics, 151:797-801.
  • Hnffmaıı, I.,Scherf, B.,2006. Animal Genetic Resources
  • Loftus, R.t., Ertugrul, O., Harba, A.h., El-barody, M..a.a, Machugh, D.e., Brandley, I).g., 1999.
  • A Microsatellite Survey of Cattle from a Çenter of üriğin: the Near East. Molecular Ecology, 8: 2015-
  • -
  • ŞehİralI, S., Özgen, M., 1987. Bitkisel Gen Kaynakları. Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi
  • Yayınlan, Ankara, 239 s.
  • IVlai.jala, K., Kolstad, N., 1992. Gene Banks for Livestock Conservation. Iıı Sandlund O.T., Hindar, K.,
  • Brovvn, A.H.D. (Eds.), Conservation of Biodiversity for Sustainable Development. Scandinavian
  • University Press, Oslo, 230-242.
  • Ruane, J., 2002. Selecting Breeds for Conservation. Iıı Old-enbroek J.K. (Ed.), Gene Banks and The
  • Conservation of Farm Animal Genetic Resources, 3rd Edıı. Institute for Animal Science and Health,
  • Lelystad, The Netherlands, 59-73.
  • Scherf, B.d., 1995. Woıid Wateh List for Domestic Animal Diversity, 2nd Edıı. Food and Agriculture
  • Organisation of United Nations, Rome, Italy.
  • Scherf, B.d., 2000. FAO World Watch List for Domestic Animal Diversity, 3rd Edition. Food an
  • Agriculture Organization of United Nations. Rome. Italy.
  • VVoelders, H., Zuİdberg, C.a., Hİemstra, S.j., 2006. Animal Genetic Reseources Conservation in the
  • Netherlands and Europe: Poultry Perspecti ve. Poultry Science, 85 (2): 216-222.
  • http://www.fao.org/biodiversity/genres_en.asp
  • http://www.fao.org/docrep/004/V1430E/V1430E06.htm
  • http://www.fao.org/newsroom/en/news/2006/1000425/index.html
  • http://www.fao.org/AG/magazine/0609spl .htın
  • -
Toplam 39 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Bölüm Makaleler
Yazarlar

Ayşegül Kumral Bu kişi benim

Bige İncedayı Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi 14 Ağustos 2014
Yayımlandığı Sayı Yıl 2008 Sayı: 10

Kaynak Göster

APA Kumral, A., & İncedayı, B. (2014). GEN KAYNAKLARININ EROZYONU VE KORUNMASI. Gıda Ve Yem Bilimi Teknolojisi Dergisi(10).

by-nc-nd.png?resize=300%2C105&ssl=1
Gıda ve Yem Bilimi-Teknolojisi Dergisi  CC BY-NC-ND 4.0 lisansı altında lisanslanmıştır
 Journal of Food and Feed Science-Technology is licensed under CC BY-NC-ND 4.0