BibTex RIS Kaynak Göster

İYONİZE EDİCİ IŞINLARIN HİNDİ KIYMASINDAKİ MİKROFLORA ÜZERİNE ETKİLERİ

Yıl 2003, Sayı: 4, - , 20.08.2014

Öz

Gıdaların g amm a ışınları ile ışınlanması etkili bir muhafaza yöntemidir. Bu yöntem sayesinde mikrobiyel kontaminasyonlar ve g ıd a bozulmaları azaltılmakta ve gıdaların raf ömrü uzatılmaktadır. Bu çalışmada gamma ışınlamanın hindi k ıym asındaki mikroflora üzerine olan etkisi incelenmiştir. kGy Işınlama işlemi u ygulanm ayan kontrol grubu dışında, 1.0, 2 .0 ve 3.0 kGy gibi farklı dozlarda ışınlama 9er< işlemi u ygulanmıştır. Işınlama uygulaması sonucu, dozun artm asına parelel olarak, m ikrobiyel flora d a azalma mik meydana gelmiştir. Hijye n ik üretim teknikleri ile kombine edilmiş düşük dozlardaki ış ınlamanın hindi kıymasının nite m ik r o b iy o lo jik k a lite s in in s a ğ la n m a s ın d a b a ş a r ı ile u y g u la n a b ile c e ğ i s o n u c u n a v a r ı lm ı ş t ı r .

Kaynakça

  • ANAR, Ş. 2000. Gıda ışınlama: Kırmızı ve Beyaz Etlerin Işınlanması. Gıda. 25(2): 65-66.
  • ANONYMOUS, 1995. Bacteriological Analytical Manual. 8th ed. AOAC Int., Gaithersburg.
  • ANONYMOUS, 2000. Gıda Işınlama 2000 Kursu. Türkiye Atom Enerjisi Kurumu ANTHAM, Ankara.
  • ANONYMOUS, 1990a. The Oxoid Manual. 6th ed. Compiled by E.Y. Bridson, Unipath Ltd., Hampshire.
  • ANONYMOUS, 1998. Mikrobiyoloji - Mikrobiyolojik Muayeneler İçin Dilüsyonlar Hazırlanmasına Dair
  • Genel Kurallar. Türk Standardları Enstitüsü TSE 6235, Ankara.
  • ANONYMOUS, 1990b. Mikrobiyoloji - Mikrobiyolojik Muayeneler İçin Genel Kurallar. Türk Standardları
  • Enstitüsü TSE 7894, Ankara.
  • ARAN, N. 1996. Et Ürünlerinde Mikrobiyolojik Riskler ve HACCP uygulamaları. Et ve Et Ürünleri
  • Sempozyumu, İstanbul.
  • BRUYN, I.N. 2000. The Application of High Dose Food İrradiation in South Africa. Radiation Physics
  • and Chemistry, 57: 223-225.
  • HARRIGAN, W.F. 1998. Laboratory Methods in Food and Dairy Product, Academic Press, New
  • York.
  • KAMAT, A.S., ALUR, M.D., NERKAR, D.P., NAIR, P.M. 1991. Hygienization of Indian Chicken Meat
  • by lonizing Radiation. J. Food Safety, 12: 59-71.
  • KAMPELMACHER, E.H. 1983. İrradiation for Control of Salmonella and Other Pathogens in Poultry
  • and Fresh Meats. Food Tech., 37 (5): 117-119, 169.
  • KATTA, S.R, RAO, D.R., SUNKI, G.R., CHAWAN, C.B. 1991. Effect of Gamma İrradiation of Whole
  • Chicken Carcasses on Bacterial Loads and Fatty Acids. J. Food Sci., 56 (2): 371-372.
  • KOLSARICI, N., KIRIMCA, G. 1995. Radurizasyonun Tavuk Etlerinin Duyusal, Kimyasal ve Mikrobiyolojik
  • Kalitesi Üzerine Etkisi. Gıda. 20 (2): 67-73.
  • LACROIX, M., OUATTARA, B. 2000. Combined İndustrial Processes with İrradiation to Assure
  • Innocuity and Preservation of Food Products - A Review. Food Research Int., 33: 719-724.
  • LEFEBVRE, N., THIBAULT. C., CHARBONNEAU, R., PIETTE, J.P.G. 1994. Improvement of Shelf
  • Life and VVholesomeness of Ground Beef by İrradiation - 2. Chemical Analysis and Sensory
  • Evaluation. Meat Sci., 36: 371-380.
  • LOAHARANU, P. 1994. Cost / Benefit Aspects of Food İrradiation. Food Tech. 48 (1): 104-108.
  • MURANO, E.A. 1995. İrradiation of Fresh Meats. Food Tech., 49 (12): 52-54.
  • MURANO, P.S., MURANO, E.A., OLSON, D.G. 1998. Irradiated Ground Beef: Sensory and Ouality
  • Changes During Storage Under Various Packaging Conditions. J. Food Sci., 63 (3): 548-551.
  • NAIK, G.N, PAUL, P., CHAVVLA, S.P., SHERIKAR, A.T., NAIR, P.M. 1993. Improvement in
  • Microbiological Ouality and Shelf Life of Buffalo Meat at Ambient Temperature by Gamma
  • İrradiation. J. Food Safety, 13: 177-183.
  • ROBERTS, W.T., VVEESE, J.O. 1998. Shelf Life of Ground Meat Patties Treated by Gamma Radiation.
  • J. Food Prot., 61(10): 1387-1389.
  • THAYER, D.W. 1995. Use of İrradiation to Kili Enteric Pathogens on Meat and Poultry. J. Food Safety,
  • : 181-192.
Yıl 2003, Sayı: 4, - , 20.08.2014

Öz

Kaynakça

  • ANAR, Ş. 2000. Gıda ışınlama: Kırmızı ve Beyaz Etlerin Işınlanması. Gıda. 25(2): 65-66.
  • ANONYMOUS, 1995. Bacteriological Analytical Manual. 8th ed. AOAC Int., Gaithersburg.
  • ANONYMOUS, 2000. Gıda Işınlama 2000 Kursu. Türkiye Atom Enerjisi Kurumu ANTHAM, Ankara.
  • ANONYMOUS, 1990a. The Oxoid Manual. 6th ed. Compiled by E.Y. Bridson, Unipath Ltd., Hampshire.
  • ANONYMOUS, 1998. Mikrobiyoloji - Mikrobiyolojik Muayeneler İçin Dilüsyonlar Hazırlanmasına Dair
  • Genel Kurallar. Türk Standardları Enstitüsü TSE 6235, Ankara.
  • ANONYMOUS, 1990b. Mikrobiyoloji - Mikrobiyolojik Muayeneler İçin Genel Kurallar. Türk Standardları
  • Enstitüsü TSE 7894, Ankara.
  • ARAN, N. 1996. Et Ürünlerinde Mikrobiyolojik Riskler ve HACCP uygulamaları. Et ve Et Ürünleri
  • Sempozyumu, İstanbul.
  • BRUYN, I.N. 2000. The Application of High Dose Food İrradiation in South Africa. Radiation Physics
  • and Chemistry, 57: 223-225.
  • HARRIGAN, W.F. 1998. Laboratory Methods in Food and Dairy Product, Academic Press, New
  • York.
  • KAMAT, A.S., ALUR, M.D., NERKAR, D.P., NAIR, P.M. 1991. Hygienization of Indian Chicken Meat
  • by lonizing Radiation. J. Food Safety, 12: 59-71.
  • KAMPELMACHER, E.H. 1983. İrradiation for Control of Salmonella and Other Pathogens in Poultry
  • and Fresh Meats. Food Tech., 37 (5): 117-119, 169.
  • KATTA, S.R, RAO, D.R., SUNKI, G.R., CHAWAN, C.B. 1991. Effect of Gamma İrradiation of Whole
  • Chicken Carcasses on Bacterial Loads and Fatty Acids. J. Food Sci., 56 (2): 371-372.
  • KOLSARICI, N., KIRIMCA, G. 1995. Radurizasyonun Tavuk Etlerinin Duyusal, Kimyasal ve Mikrobiyolojik
  • Kalitesi Üzerine Etkisi. Gıda. 20 (2): 67-73.
  • LACROIX, M., OUATTARA, B. 2000. Combined İndustrial Processes with İrradiation to Assure
  • Innocuity and Preservation of Food Products - A Review. Food Research Int., 33: 719-724.
  • LEFEBVRE, N., THIBAULT. C., CHARBONNEAU, R., PIETTE, J.P.G. 1994. Improvement of Shelf
  • Life and VVholesomeness of Ground Beef by İrradiation - 2. Chemical Analysis and Sensory
  • Evaluation. Meat Sci., 36: 371-380.
  • LOAHARANU, P. 1994. Cost / Benefit Aspects of Food İrradiation. Food Tech. 48 (1): 104-108.
  • MURANO, E.A. 1995. İrradiation of Fresh Meats. Food Tech., 49 (12): 52-54.
  • MURANO, P.S., MURANO, E.A., OLSON, D.G. 1998. Irradiated Ground Beef: Sensory and Ouality
  • Changes During Storage Under Various Packaging Conditions. J. Food Sci., 63 (3): 548-551.
  • NAIK, G.N, PAUL, P., CHAVVLA, S.P., SHERIKAR, A.T., NAIR, P.M. 1993. Improvement in
  • Microbiological Ouality and Shelf Life of Buffalo Meat at Ambient Temperature by Gamma
  • İrradiation. J. Food Safety, 13: 177-183.
  • ROBERTS, W.T., VVEESE, J.O. 1998. Shelf Life of Ground Meat Patties Treated by Gamma Radiation.
  • J. Food Prot., 61(10): 1387-1389.
  • THAYER, D.W. 1995. Use of İrradiation to Kili Enteric Pathogens on Meat and Poultry. J. Food Safety,
  • : 181-192.
Toplam 38 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Bölüm Makaleler
Yazarlar

Aydın Vural Bu kişi benim

Harun Aksu Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi 20 Ağustos 2014
Yayımlandığı Sayı Yıl 2003 Sayı: 4

Kaynak Göster

APA Vural, A., & Aksu, H. (2014). İYONİZE EDİCİ IŞINLARIN HİNDİ KIYMASINDAKİ MİKROFLORA ÜZERİNE ETKİLERİ. Gıda Ve Yem Bilimi Teknolojisi Dergisi(4).

by-nc-nd.png?resize=300%2C105&ssl=1
Gıda ve Yem Bilimi-Teknolojisi Dergisi  CC BY-NC-ND 4.0 lisansı altında lisanslanmıştır
 Journal of Food and Feed Science-Technology is licensed under CC BY-NC-ND 4.0