BibTex RIS Kaynak Göster

ÇEŞİTLİ HAYVANSAL GIDA ÜRÜNLERİNDE STAFİLOKOKAL ENTEROTOKSİN VARLIĞININ BELİRLENMESİ

Yıl 2003, Sayı: 4, - , 20.08.2014

Öz

Toplam 230 hayvansal gıda ürününde (50 şişe ambalajlı pastörize süt, 4 0 beyaz peynir, 40 taze kaşar peyniri, 35 ferm ente sucuk, 40 sosis, 25 salam) stafilokokal enterotoksin varlığı ve tipi ELISA tekniği kullanılarak
araştırıldı. T em m uz ve Ağustos aylarına ait 2 adet pastörize süt ve Eylül ayına ait 1 adet beyaz peynir ve 1 adet
kaşar peyniri ö rn e ğ i o lm ak üzere toplam 4 adet üründe stafilokokal enterotoksin tip A saptandı. Sonuç olarak,
50 adet şişe ambalajlı pastörize süt örneğinin 2 (% 4 )’sinin, 40 adet beyaz peynir örneğinin 1 (% 2.5)’inin ve yine
40 adet kaşar pe yn ir örneğinin 1 (% 2 .5 )’inin stafilokokal enterotoksin bakımından Türk Gıda K o deksi’ne uygun
olmadığı ve tüke tic i sağlığı bakımından risk oluşturabilecekleri kanısına varıldı.

Kaynakça

  • ALİŞARLI, M., E. SAĞUN, S. ALEMDAR ve L. AKKAYA. 2002. Kremalı Pastalarda
  • Staphylococcus aureus Suşlarının Gelişme ve Enterotoksin Oluşturma Özellikleri Üzerine
  • Etki Yapan Faktörler. Turk. J. Vet. Anim. Sci., 26, 535-542.
  • ANONYMOUS. 2000. Ridascreen® Set A, B, C, D, E. Enzyme immunoassay for the detection of
  • Staphylococcus enterotoksin A, B, C, D, and E. R-Biopharm GmbH, Darmstadt, Germany.
  • BACUS, J.N. ve W.L. BROVVN. 1981. Use of Microbial Cultures: Meat Products. Food Tech., 35, 74-
  • , 83.
  • BARBER, L.E. ve R.H. DEIBEL. 1972. The Effect of pH and Oxygen Tension on Staphylococcal
  • Grovvth and Enterotoxin Production in Fermented Sausage. App. Microbiol., 24, 891-898.
  • BANVVART, G.L. 1989. Basic Food Microbiology. 2nd ed. Van Nostrand Reinhold, New York, 773s.
  • BARTLETT, P.C., G.Y. MİLLER, S.E. LANCE ve L. HEIDER. 1991. Use of Bulk Tank and Milk Filter
  • Cultures in Screening for Streptococcus agalactiae and Coagulase-positive Staphylococci.
  • J. Food Prot., 54 (11); 1095-1097.
  • BERGDOLL, M.S. 1991. Staphylococcus aureus. J Assoc Off Anal Chem. 74, 706-710.
  • BONE, F.S., D. BOGIE ve S.C. MORGAN-JONES. 1989. Staphylococcal Food Poisoning from Sheep
  • Milk Cheese. Epidemiol. Infect., 103, 449-458.
  • (2003) GIDA ve YEM BİLİMİ-TEKMOLOJİ5İ S a y ı: 4
  • BRYAN, F.L. 1980. Foodborne Diseases in the United States Associated with Meat and Poultry. J.
  • Food Prot., 43, 140-150.
  • EVENSON, M.L., M.V. HINDS, R.S. BERNSTEIN, M.S. BERGDOLL. 1988. Estimation of Human
  • Dose of Staphylococcal Enterotoxin A from a Large Outbreak of Staphylococcal Food Poisoning
  • Involving Chocolate Milk. Int. J. Food Microbiol., 7, 311-316.
  • FRAZIER, W.C. ve D.C. VVESTHOFF. 1988. Foods in Relation to Disease. “Food Microbiology",
  • McGrow-Hill Book Company, New York, 399-439s.
  • GENIGEORGIS, C.A. 1976. Ouality Control for Fermented Meats. JAVMA, 169, 1220-1228.
  • GILMOUR, A. ve J. HARVEY. 1990. Staphylococci in Milk and Milk Products. J. Appl. Bacteriol.,
  • Symposium Supplement, 147-166S.
  • GOMEZ-LUCIA, A., J. GOYACHE, J.l. BLANCO, J.F.F. GARAYZABAL, J.A. ORDEN ve G. SUAREZ.
  • Grovvth of Staphylococcus aureus and Enterotoxin Production in Homemade Mayonnaise
  • Prepared with Different pH Values. J. Food Prot., 50, 872-875.
  • GRAVANI, R.B. 1984. Staphylococcus Food Poisoning. Dairy and Food Sanitation, 5: 187-188.
  • ISIGIDI, B.K., A.M. MATHIEU, L.A. DEVRIESE, C. GODARD ve J. VAN HOOF. 1992. Enterotoxin
  • Production in Different Staphylococcus aureus Biotypes Isolated from Food and Meat Plants.
  • J. Appl. Bacteriol., 72:16-20.
  • İNAL, T. 1990. Süt ve Süt Ürünleri Hijyen Teknolojisi. Final Ofset, İstanbul, 169s.
  • KAYIHURA, AM„ H.F.A. KABURIA, S.M. ARIMI ve K.J. LINDGUIST. 1987. Staphylococcal Enterotoxin
  • "A" in Raw and Pasteurized Milk. East Afr. Med. J., 64 (3): 177-182.
  • KINIK, Ö., S. GÖNÇ, A.S. AKALIN. 1998. Çiğ Sütte Patojen Mikroorganizmalar. E.Ü. Zir.Fak.Yayn.,
  • İzmir.
  • KÜPLÜLÜ, Ö., B. SARIMEHMETOĞLU ve Ş. KAYMAZ. 2002. Pastörize Sütlerde ELISA Tekniği İle
  • Stafilokokal Enterotoksin Varlığının Belirlenmesi. Turk. J. Vet. Anim. Sci., 26: 631-637.
  • LEE, W.H., C.L. STAPLES ve J.C. OLSON. 1975. Staphylococcus aureus Grovvth and Survival in
  • Macaroni Dough and the Persistance of Enterotoxins in the Dried Products. J. Food Sci., 40,
  • -120.
  • METAXOPOULUS, J., C. GENIGEORGIS, M.J. FANELLI, C. FRANTI ve E. COŞMA. 1981a. Production
  • of Italian Dry Salami: I. Initation of Staphylococcal Grovvth in Salami under Commercial
  • Manufacturing Conditions. J. Food Prot., 44, 347-352.
  • METAXOPOULUS, J., C. GENIGEORGIS, M.J. FANELLI, C. FRANTI ve E. COŞMA. 1981b. Production
  • of Italian Dry Salami: Effect of Starter Culture and Chemical Acidulation on Staphylococcal
  • Grovvth in Salami under Commercial Manufacturing Conditions. App. Env. Mic., 42, 863-871.
  • MUTLUER, B., İ. EROL, Ş. KAYMAZ ve S. AKGÜN. 1993. Enterotoksijenik S.aureus Suşlarının Beyaz
  • Peynirde Üretim ve Olgunlaşma Sırasındaki Üreme ve Enterotoksin Oluşturma Yetenekleri.
  • A.Ü. Vet. Fak. Derg., 40 (3): 413-426.
  • NISKANEN, A. ve E. NURMI. 1976. Effect of Culture on Staphylococcal Enterotoxin and Thermonuclease
  • Production in Dry Sausage. App. Env. Microbiol., 42, 863-871.
  • ÖZALP, E., Ş. KAYMAZ ve E. AKŞEHİRLİ. 1978. Erzincan Tulum Peynirlerinde Enterotoksijenik
  • Stafilokoklar ve Salmonellalar Yönünden Araştırma. A.Ü. Vet. Fak. Derg., 25 (1): 55-61.
  • PATIR, B. 1987. Şavak Salamura Beyaz Peynirin Olgunlaşması Sırasında Enterotoksijenik Koagülaz
  • Pozitif Staphylococcus aureus'un Yaşam Süreleri İle Mikrobiyolojik ve Kimyasal Niteliklerinde
  • Meydana Gelen Değişimler. Doğa T.U. Vet. Hay. D., 11 (1): 59-71.
  • PAYNE, D.N. ve J.M. WOOD. 1974. The Incidence of Enterotoxin Production in Strain of Staphylococcus
  • aureus Isolated from Foods. J. App. Bacteriol., 37, 319-325.
  • SAĞLAM, Ö.F. 1999. Türk Gıda Kodeksi. AB Ofset, Ankara, 399s.
  • SMITH, J.L. ve S.A. PALUMBO. 1981. Microorganisms as Food Additives. J. Food Prot., 44, 936-
  • -
  • SOYUTEMİZ, E., Ş. ANAR ve F. ÇETİNKAYA. 2000. Kaşar Peyniri Üretim Aşamalarında Görülen
  • Mikrobiyolojik ve Kimyasal Değişiklikler. U.Ü. Vet. Fak. Derg., 19 (1-2): 87-92.
  • SU, Y.C. ve A.C.L. WONG. 1997. Current Perspectives on Detection of Staphylococcal Enterotoxins.
  • (2003) GIDA ve YEM BİLİMİ-TEKNOLOJİ5İ S a y ı: 4
  • J. Food Prot., 60 (2): 195-202.
  • TURANTAŞ, F. ve A. ÜNLÜTÜRK. 1986. Staphylococcus aureus'un Gelişmesine ve Enterotoksin
  • Üretimine Su Aktivitesinin Etkisi. E.Ü. Mühendislik Fakültesi Dergisi. Seri B, Gıda Mühendisliği,
  • (1): 11-118.
  • UMOH, V.J., A.A. ADESIYUN ve N.E. COMVVALK. 1990. Enterotoxigenicity of Staphylococci Isolated
  • from Raw Milk Obtained from Settled and Nomadic Herds Around Zaria, Nigeria. Revue Med.
  • Vet., 43(1): 43-47.
  • VERNOZY-ROZAND, C„ A. MEYRAND, C. MAZUY, M.L. DELIGNETTE-MULLE, G. JAUBERT, G.
  • PERRIN, C. LAPAYRE ve Y. RICHARD. 1998. Behaviour and Enterotoxin Production by S.aureus
  • During the Manufacture and Ripening of Raw Goats Milk Lactic Cheeses. J. Dairy Res., 65
  • (2): 273-281.
  • YILDIRIM, Y. 1987. Et Mikrobiyolojisi Hijyen ve Kimyası. Uludağ Üniv. Basımevi, Bursa, 44-46s
Yıl 2003, Sayı: 4, - , 20.08.2014

Öz

Kaynakça

  • ALİŞARLI, M., E. SAĞUN, S. ALEMDAR ve L. AKKAYA. 2002. Kremalı Pastalarda
  • Staphylococcus aureus Suşlarının Gelişme ve Enterotoksin Oluşturma Özellikleri Üzerine
  • Etki Yapan Faktörler. Turk. J. Vet. Anim. Sci., 26, 535-542.
  • ANONYMOUS. 2000. Ridascreen® Set A, B, C, D, E. Enzyme immunoassay for the detection of
  • Staphylococcus enterotoksin A, B, C, D, and E. R-Biopharm GmbH, Darmstadt, Germany.
  • BACUS, J.N. ve W.L. BROVVN. 1981. Use of Microbial Cultures: Meat Products. Food Tech., 35, 74-
  • , 83.
  • BARBER, L.E. ve R.H. DEIBEL. 1972. The Effect of pH and Oxygen Tension on Staphylococcal
  • Grovvth and Enterotoxin Production in Fermented Sausage. App. Microbiol., 24, 891-898.
  • BANVVART, G.L. 1989. Basic Food Microbiology. 2nd ed. Van Nostrand Reinhold, New York, 773s.
  • BARTLETT, P.C., G.Y. MİLLER, S.E. LANCE ve L. HEIDER. 1991. Use of Bulk Tank and Milk Filter
  • Cultures in Screening for Streptococcus agalactiae and Coagulase-positive Staphylococci.
  • J. Food Prot., 54 (11); 1095-1097.
  • BERGDOLL, M.S. 1991. Staphylococcus aureus. J Assoc Off Anal Chem. 74, 706-710.
  • BONE, F.S., D. BOGIE ve S.C. MORGAN-JONES. 1989. Staphylococcal Food Poisoning from Sheep
  • Milk Cheese. Epidemiol. Infect., 103, 449-458.
  • (2003) GIDA ve YEM BİLİMİ-TEKMOLOJİ5İ S a y ı: 4
  • BRYAN, F.L. 1980. Foodborne Diseases in the United States Associated with Meat and Poultry. J.
  • Food Prot., 43, 140-150.
  • EVENSON, M.L., M.V. HINDS, R.S. BERNSTEIN, M.S. BERGDOLL. 1988. Estimation of Human
  • Dose of Staphylococcal Enterotoxin A from a Large Outbreak of Staphylococcal Food Poisoning
  • Involving Chocolate Milk. Int. J. Food Microbiol., 7, 311-316.
  • FRAZIER, W.C. ve D.C. VVESTHOFF. 1988. Foods in Relation to Disease. “Food Microbiology",
  • McGrow-Hill Book Company, New York, 399-439s.
  • GENIGEORGIS, C.A. 1976. Ouality Control for Fermented Meats. JAVMA, 169, 1220-1228.
  • GILMOUR, A. ve J. HARVEY. 1990. Staphylococci in Milk and Milk Products. J. Appl. Bacteriol.,
  • Symposium Supplement, 147-166S.
  • GOMEZ-LUCIA, A., J. GOYACHE, J.l. BLANCO, J.F.F. GARAYZABAL, J.A. ORDEN ve G. SUAREZ.
  • Grovvth of Staphylococcus aureus and Enterotoxin Production in Homemade Mayonnaise
  • Prepared with Different pH Values. J. Food Prot., 50, 872-875.
  • GRAVANI, R.B. 1984. Staphylococcus Food Poisoning. Dairy and Food Sanitation, 5: 187-188.
  • ISIGIDI, B.K., A.M. MATHIEU, L.A. DEVRIESE, C. GODARD ve J. VAN HOOF. 1992. Enterotoxin
  • Production in Different Staphylococcus aureus Biotypes Isolated from Food and Meat Plants.
  • J. Appl. Bacteriol., 72:16-20.
  • İNAL, T. 1990. Süt ve Süt Ürünleri Hijyen Teknolojisi. Final Ofset, İstanbul, 169s.
  • KAYIHURA, AM„ H.F.A. KABURIA, S.M. ARIMI ve K.J. LINDGUIST. 1987. Staphylococcal Enterotoxin
  • "A" in Raw and Pasteurized Milk. East Afr. Med. J., 64 (3): 177-182.
  • KINIK, Ö., S. GÖNÇ, A.S. AKALIN. 1998. Çiğ Sütte Patojen Mikroorganizmalar. E.Ü. Zir.Fak.Yayn.,
  • İzmir.
  • KÜPLÜLÜ, Ö., B. SARIMEHMETOĞLU ve Ş. KAYMAZ. 2002. Pastörize Sütlerde ELISA Tekniği İle
  • Stafilokokal Enterotoksin Varlığının Belirlenmesi. Turk. J. Vet. Anim. Sci., 26: 631-637.
  • LEE, W.H., C.L. STAPLES ve J.C. OLSON. 1975. Staphylococcus aureus Grovvth and Survival in
  • Macaroni Dough and the Persistance of Enterotoxins in the Dried Products. J. Food Sci., 40,
  • -120.
  • METAXOPOULUS, J., C. GENIGEORGIS, M.J. FANELLI, C. FRANTI ve E. COŞMA. 1981a. Production
  • of Italian Dry Salami: I. Initation of Staphylococcal Grovvth in Salami under Commercial
  • Manufacturing Conditions. J. Food Prot., 44, 347-352.
  • METAXOPOULUS, J., C. GENIGEORGIS, M.J. FANELLI, C. FRANTI ve E. COŞMA. 1981b. Production
  • of Italian Dry Salami: Effect of Starter Culture and Chemical Acidulation on Staphylococcal
  • Grovvth in Salami under Commercial Manufacturing Conditions. App. Env. Mic., 42, 863-871.
  • MUTLUER, B., İ. EROL, Ş. KAYMAZ ve S. AKGÜN. 1993. Enterotoksijenik S.aureus Suşlarının Beyaz
  • Peynirde Üretim ve Olgunlaşma Sırasındaki Üreme ve Enterotoksin Oluşturma Yetenekleri.
  • A.Ü. Vet. Fak. Derg., 40 (3): 413-426.
  • NISKANEN, A. ve E. NURMI. 1976. Effect of Culture on Staphylococcal Enterotoxin and Thermonuclease
  • Production in Dry Sausage. App. Env. Microbiol., 42, 863-871.
  • ÖZALP, E., Ş. KAYMAZ ve E. AKŞEHİRLİ. 1978. Erzincan Tulum Peynirlerinde Enterotoksijenik
  • Stafilokoklar ve Salmonellalar Yönünden Araştırma. A.Ü. Vet. Fak. Derg., 25 (1): 55-61.
  • PATIR, B. 1987. Şavak Salamura Beyaz Peynirin Olgunlaşması Sırasında Enterotoksijenik Koagülaz
  • Pozitif Staphylococcus aureus'un Yaşam Süreleri İle Mikrobiyolojik ve Kimyasal Niteliklerinde
  • Meydana Gelen Değişimler. Doğa T.U. Vet. Hay. D., 11 (1): 59-71.
  • PAYNE, D.N. ve J.M. WOOD. 1974. The Incidence of Enterotoxin Production in Strain of Staphylococcus
  • aureus Isolated from Foods. J. App. Bacteriol., 37, 319-325.
  • SAĞLAM, Ö.F. 1999. Türk Gıda Kodeksi. AB Ofset, Ankara, 399s.
  • SMITH, J.L. ve S.A. PALUMBO. 1981. Microorganisms as Food Additives. J. Food Prot., 44, 936-
  • -
  • SOYUTEMİZ, E., Ş. ANAR ve F. ÇETİNKAYA. 2000. Kaşar Peyniri Üretim Aşamalarında Görülen
  • Mikrobiyolojik ve Kimyasal Değişiklikler. U.Ü. Vet. Fak. Derg., 19 (1-2): 87-92.
  • SU, Y.C. ve A.C.L. WONG. 1997. Current Perspectives on Detection of Staphylococcal Enterotoxins.
  • (2003) GIDA ve YEM BİLİMİ-TEKNOLOJİ5İ S a y ı: 4
  • J. Food Prot., 60 (2): 195-202.
  • TURANTAŞ, F. ve A. ÜNLÜTÜRK. 1986. Staphylococcus aureus'un Gelişmesine ve Enterotoksin
  • Üretimine Su Aktivitesinin Etkisi. E.Ü. Mühendislik Fakültesi Dergisi. Seri B, Gıda Mühendisliği,
  • (1): 11-118.
  • UMOH, V.J., A.A. ADESIYUN ve N.E. COMVVALK. 1990. Enterotoxigenicity of Staphylococci Isolated
  • from Raw Milk Obtained from Settled and Nomadic Herds Around Zaria, Nigeria. Revue Med.
  • Vet., 43(1): 43-47.
  • VERNOZY-ROZAND, C„ A. MEYRAND, C. MAZUY, M.L. DELIGNETTE-MULLE, G. JAUBERT, G.
  • PERRIN, C. LAPAYRE ve Y. RICHARD. 1998. Behaviour and Enterotoxin Production by S.aureus
  • During the Manufacture and Ripening of Raw Goats Milk Lactic Cheeses. J. Dairy Res., 65
  • (2): 273-281.
  • YILDIRIM, Y. 1987. Et Mikrobiyolojisi Hijyen ve Kimyası. Uludağ Üniv. Basımevi, Bursa, 44-46s
Toplam 81 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Bölüm Makaleler
Yazarlar

Uğur Günşen Bu kişi benim

Tolga Yaroğlu Bu kişi benim

Cemal Yılmaz Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi 20 Ağustos 2014
Yayımlandığı Sayı Yıl 2003 Sayı: 4

Kaynak Göster

APA Günşen, U., Yaroğlu, T., & Yılmaz, C. (2014). ÇEŞİTLİ HAYVANSAL GIDA ÜRÜNLERİNDE STAFİLOKOKAL ENTEROTOKSİN VARLIĞININ BELİRLENMESİ. Gıda Ve Yem Bilimi Teknolojisi Dergisi(4).

by-nc-nd.png?resize=300%2C105&ssl=1
Gıda ve Yem Bilimi-Teknolojisi Dergisi  CC BY-NC-ND 4.0 lisansı altında lisanslanmıştır
 Journal of Food and Feed Science-Technology is licensed under CC BY-NC-ND 4.0