Çalışm ada insan bünyesinde gıda zehirlenmelerine yol açan histaminin ton konservelerindeki durumu incelenmiştir. Bu nedenle hamm a d d e o larak kullanılan don du ru lm uş ton balığı (70 örnek) ve konserve edilm iş ton balığı (160 örnek) örneklerindeki histamin miktarları saptanmıştır. Histamin tayini spektrofotometrik yöntemle 475 nm dalga boyunda yapılmıştır. Histamin miktarları dondurulmuş ton balığı örneklerinde 5-I37 mg/kg arasında, ortalam a değer 23 mg/kg; konse rve ton balığı örneklerinde ise 5-48 mg/kg arasında, ortalama değer 28 mg/kg b u lu nm u ş tu r. Bir ad e t d o n d u ru lm u ş ton balığı ö rn e ğ in d e saptan a n 137 mg/kg histamin d eğeri d ış ın da , tüm örnekler 48 mg/kg değerinin altında kalarak, insan sağlığı bakımından risk oluşturan 80 mg/kg değerini aşmamıştır.
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Bölüm | Makaleler |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 20 Ağustos 2014 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2003 Sayı: 4 |