BibTex RIS Kaynak Göster

GIDA MUHAFAZA TEKNİĞİ OLARAK IŞINLAMANIN KANATLI ETLERİNDE NEDEN OLDUĞU DEĞİŞİKLİKLER

Yıl 2003, Sayı: 4, - , 20.08.2014

Öz

Kanatlı eti ve ürünleri sık sık Salmonella spp., Campylobacter jejuni, Escherichia coli, Listeria monocytogenes, Bacillus cereus, Staphylococcus aureus ve Clostridium perfringens gibi patojen bakterilerle kontamine olabilmektedir. Gamma ışınları ile gıdaların ışınlanması etkili bir muhafaza metodudur. Işınlama işlemi ile kanatlı eti ve ürünlerindeki potansiyel patojen bakteriler elemine edilmekte ve bozulma yapıcı bakterilerin sayılarında azalma sağlanmaktadır. Hijyenik üretim teknikleri ile kombine edilmiş düşük dozlardaki ışınlama işleminin kanatlı eti ve ürünlerinde başarılı bir şekilde kullanılabilmesi mümkündür.

Kaynakça

  • ANAR, Ş. 2000. Gıda ışınlama: Kırmızı ve Beyaz Etlerin Işınlanması. Gıda, 25(2): 65-66.
  • ANONYMOUS. 1988. Gıda Işınlama Raporu. Türkiye Atom Enerjisi Kurumu ANTHAM. Ankara.
  • ANONYMOUS. 1999. Gıda Işınlama Yönetmeliği. Resmi gazete 23868 (06.11.99 tarihli). Ankara.
  • ANONYMOUS. 2000. Gıda Işınlama 2000 Kursu. Türkiye Atom Enerjisi Kurumu ANTHAM. Ankara.
  • AYHAN, H. 1993. İyonize ışınların gıda bileşenleri üzerine etkileri. Gıda, 18(4): 265-268.
  • BRUYN, I.N. 2000. The application of high dose food irradiation in South Africa. Radiation Physics
  • and Chemistry, 57: 223-225.
  • DEMPSTER, J.F. 1985. Radiation preservation of meat and meat products-a revievv. 12: 61-89.
  • El Zavvahry, Y.A, Aziz, N.H, El Fouly, M.Z. 1991. İncidence and toxic and pathogenic
  • microorganisms in different Egyptian anad Saudi Arabian food commodities and their
  • d e co n tam in a tio n by gamma irra d ia tio n . Egypt J. M ic ro b io l., 26: 267-282.
  • ERKMEN, O. 2000. Kaliteli ve güvenli gıda üretimi için ışınlama yöntemi. Gıda, 25(2): 58-61.
  • HANIS, T., Jelen, P., Klir, P., Munukova, J., Perez, B., Pesek, M. 1989. Poultry meat irradiation -
  • effect of temperature on chemical changes and inactivation of microorganisms. J. Food Prot.,
  • (1): 26-29.
  • İNAL, T. 1992. Gıda Hijyeni Ve Hayvansal Gıdaların Sağlık Kontrolü. Final Ofset. İstanbul.
  • KAMAT, A.S., Alur, M.D., Nerkar, D.P., Nair, P.M. 1991. Hygienization of Indian chicken meat by
  • ionizing radiation. J. Food Safety, 12: 59-71.
  • KAMPELMACHER, E.H. 1983. İrradiation for control of Salmonella and other pathogens in poultry •
  • and fresh meats. Food Tech. 37 (5): 117-119, 169.
  • KATTA, S.R., Rao, D.R., Sunki, G.R., Chawan, C.B. 1991. Effect of gamma irradiation of vvhole
  • chicken carcasses on bacterial loads and fatty acids. J. Food Sci., 56 (2): 371-372.
  • KAVAS, G., Kınık, Ö., Akbulut, N. 1997. Süt teknolojisinde ionize radyasyon uygulamaları. Süt
  • Teknolojisi, 1(5): 10-14.
  • KAYAARDı, S., Gök, V. 1999. Gıda endüstrisinde iyonize radyasyon kullanımı. Y.Y.Ü. Vet. Fak. Derg.
  • (1-2): 104-108.
  • KOLSARıCı, N., Kırımca, G. 1995. Radurizasyonun tavuk etlerinin duyusal, kimyasal ve mikrobiyolojik
  • kalitesi üzerine etkisi. Gıda, 20 (2): 67-73.
  • LACROIX M., Ouattara B. 2000. Combined industrial processes with irradiation to assure innocuity
  • and preservation of food products-a revievv. Food Research Int. 33: 719-724.
  • LAGUNAS-SOLAR, M.C. 1995. Radiation processing of foods: an overvievv of scientific principles
  • and current status. J. Food Prot. , 58(2): 186-192.
  • LAKRITZ, L., Thayer, D.W. 1994. Effect of gamma radiation on total tocopherols in fresh chicken
  • breast muscle. Meat Sci., 37: 439-448.
  • LAMUKA, P.O, Sunki, C.B, Chavvan, D.R.R, Shackelford, L.A. 1992. Bacteriological Ouality of Freshly
  • Processed Broiler Chickens as Affected By Carcass Pretreatment and Gamma İrradiation.
  • J. Food Sci. 57: 330-332.
  • LEE, M., SEBRANEK, J.G., Olson, D.G., Dickson, J.S. 1995. İrradiation and packaging of fresh meat
  • and poultry. J. Food Prot. 59 (1): 62-72.
  • LOAHARANU, P. 1994. Cost / benefit aspects of food irradiation. Food Tech. 48 (1 ):104-108.
  • NAIK, G.N., Paul, P., Chavvla, S.P., Sherikar, A.T., Nair, P.M. 1994. Influence of low dose irradiation
  • on the quality of fresh buffalo meat stored at 0-3°C. Meat Sci. 38: 307-313-
  • PARTMAN W., Keskin S. 1979. Radiation induced changes in the patterns of free ninhydrin reactive
  • substances ot meat. Z. Lebens. Fors., 168: 389-393.
  • PATTERSON, M. 1988. Sensitivity of bacteria to irradiation on poultry meat under various atmospheres.
  • Let. Appl. Microbiol. 7: 55-58.
  • RADOMYSKI, T., Murano, E.A., Olson, D.G., Murano, P.S. 1994. Elimination of pathogens of
  • significance in food by low-dose irradiation: a revievv. J. Food Prot., 52 (1): 73-86.
  • SERDAROğLU, M., Değirmencioğlu, Ö. 1998. Et endüstrisinde iyonize ışın kullanımı. Gıda Teknolojisi 2:89-94.
  • (2003) GIDA ve YEM BİLİMİ-TEKMOLOJİ5İ S a y ı: 4
  • SKALA, J.H., McGown, E.L., Waring, P.P. 1987. VVholesomeness of irradiated foods. J. Food Prot.,
  • (2): 150-160.
  • THAYER, D.W. 1990. Food irradiation benefits and concerns. J. Food Qual. 13: 147-169.
  • THAYER, D.W. 1993. Extending shelf life of poultry and red meat by irradiation processing. J. Food
  • Prot., 56 (10): 831-833, 846.
  • THAYER, D.W. 1995. Use of irradiation to kili enteric pathogens on meat and poultry. J. Food Safety,
  • : 181-192.
  • THAYER, D.W., Boyd, G. 1993. Elimination of Escherichia coli 0157:H7 in meats by gamma irradiation.
  • Appl. Environ. Microbiol., 59: 1030-1034.
  • TOPAL, Ş. 1988a. Gıdaların muhafazasında ışınlama: günümüzdeki uygulamalar ve sorunlar. Gıda
  • sanayii. 10: 21-29.
  • TOPAL, Ş. 1988b. Işınlama tekniği ve gıda sanayiinde kullanım olanakları. Gıda, 13 (6): 417-423.
  • UĞUR, M, Bostan, K, Özgen, Ö, Çolak, H. 1995. Asetik Asit Solüsyonlarına Daldırmanın Broiler
  • Karkaslarının Mikrobiyolojik Kalitesine etkisi. İÜ Vet. Fak. Derg. 21(2): 433-442.
  • ÜNLÜTÜRK, A, Turantaş, F, Acar, J, Karapınar, M, Temiz, A, Gönül, Ş.A., Tunçel, G. 1999. Gıda
  • Mikrobiyolojisi. 2.Baskı. Mengi Tan Basımevi. İzmir.
  • VARABIOFF, Y, Mitchell, G.E., Nottingham, S.M. 1992. Effects of irradiation on bacterial load and
  • L. monocytogenes in raw chicken. J. Food Prot., 55: 389-391.
  • VURAL, A., Aksu, H. 2003. İyonize edici ışınların hindi kıymasında mikroflora üzerine etkileri. (Yayın
  • aşamasında).
  • YOUSSEF, B.M., Mahrous, S.R., Aziz, N.H. 1999. Effect of gamma radiation on Aflatoksin B1
  • production by Aspergillus flavus in ground beef stored at 5°C. J. Food Safety, 19: 231-239
Yıl 2003, Sayı: 4, - , 20.08.2014

Öz

Kaynakça

  • ANAR, Ş. 2000. Gıda ışınlama: Kırmızı ve Beyaz Etlerin Işınlanması. Gıda, 25(2): 65-66.
  • ANONYMOUS. 1988. Gıda Işınlama Raporu. Türkiye Atom Enerjisi Kurumu ANTHAM. Ankara.
  • ANONYMOUS. 1999. Gıda Işınlama Yönetmeliği. Resmi gazete 23868 (06.11.99 tarihli). Ankara.
  • ANONYMOUS. 2000. Gıda Işınlama 2000 Kursu. Türkiye Atom Enerjisi Kurumu ANTHAM. Ankara.
  • AYHAN, H. 1993. İyonize ışınların gıda bileşenleri üzerine etkileri. Gıda, 18(4): 265-268.
  • BRUYN, I.N. 2000. The application of high dose food irradiation in South Africa. Radiation Physics
  • and Chemistry, 57: 223-225.
  • DEMPSTER, J.F. 1985. Radiation preservation of meat and meat products-a revievv. 12: 61-89.
  • El Zavvahry, Y.A, Aziz, N.H, El Fouly, M.Z. 1991. İncidence and toxic and pathogenic
  • microorganisms in different Egyptian anad Saudi Arabian food commodities and their
  • d e co n tam in a tio n by gamma irra d ia tio n . Egypt J. M ic ro b io l., 26: 267-282.
  • ERKMEN, O. 2000. Kaliteli ve güvenli gıda üretimi için ışınlama yöntemi. Gıda, 25(2): 58-61.
  • HANIS, T., Jelen, P., Klir, P., Munukova, J., Perez, B., Pesek, M. 1989. Poultry meat irradiation -
  • effect of temperature on chemical changes and inactivation of microorganisms. J. Food Prot.,
  • (1): 26-29.
  • İNAL, T. 1992. Gıda Hijyeni Ve Hayvansal Gıdaların Sağlık Kontrolü. Final Ofset. İstanbul.
  • KAMAT, A.S., Alur, M.D., Nerkar, D.P., Nair, P.M. 1991. Hygienization of Indian chicken meat by
  • ionizing radiation. J. Food Safety, 12: 59-71.
  • KAMPELMACHER, E.H. 1983. İrradiation for control of Salmonella and other pathogens in poultry •
  • and fresh meats. Food Tech. 37 (5): 117-119, 169.
  • KATTA, S.R., Rao, D.R., Sunki, G.R., Chawan, C.B. 1991. Effect of gamma irradiation of vvhole
  • chicken carcasses on bacterial loads and fatty acids. J. Food Sci., 56 (2): 371-372.
  • KAVAS, G., Kınık, Ö., Akbulut, N. 1997. Süt teknolojisinde ionize radyasyon uygulamaları. Süt
  • Teknolojisi, 1(5): 10-14.
  • KAYAARDı, S., Gök, V. 1999. Gıda endüstrisinde iyonize radyasyon kullanımı. Y.Y.Ü. Vet. Fak. Derg.
  • (1-2): 104-108.
  • KOLSARıCı, N., Kırımca, G. 1995. Radurizasyonun tavuk etlerinin duyusal, kimyasal ve mikrobiyolojik
  • kalitesi üzerine etkisi. Gıda, 20 (2): 67-73.
  • LACROIX M., Ouattara B. 2000. Combined industrial processes with irradiation to assure innocuity
  • and preservation of food products-a revievv. Food Research Int. 33: 719-724.
  • LAGUNAS-SOLAR, M.C. 1995. Radiation processing of foods: an overvievv of scientific principles
  • and current status. J. Food Prot. , 58(2): 186-192.
  • LAKRITZ, L., Thayer, D.W. 1994. Effect of gamma radiation on total tocopherols in fresh chicken
  • breast muscle. Meat Sci., 37: 439-448.
  • LAMUKA, P.O, Sunki, C.B, Chavvan, D.R.R, Shackelford, L.A. 1992. Bacteriological Ouality of Freshly
  • Processed Broiler Chickens as Affected By Carcass Pretreatment and Gamma İrradiation.
  • J. Food Sci. 57: 330-332.
  • LEE, M., SEBRANEK, J.G., Olson, D.G., Dickson, J.S. 1995. İrradiation and packaging of fresh meat
  • and poultry. J. Food Prot. 59 (1): 62-72.
  • LOAHARANU, P. 1994. Cost / benefit aspects of food irradiation. Food Tech. 48 (1 ):104-108.
  • NAIK, G.N., Paul, P., Chavvla, S.P., Sherikar, A.T., Nair, P.M. 1994. Influence of low dose irradiation
  • on the quality of fresh buffalo meat stored at 0-3°C. Meat Sci. 38: 307-313-
  • PARTMAN W., Keskin S. 1979. Radiation induced changes in the patterns of free ninhydrin reactive
  • substances ot meat. Z. Lebens. Fors., 168: 389-393.
  • PATTERSON, M. 1988. Sensitivity of bacteria to irradiation on poultry meat under various atmospheres.
  • Let. Appl. Microbiol. 7: 55-58.
  • RADOMYSKI, T., Murano, E.A., Olson, D.G., Murano, P.S. 1994. Elimination of pathogens of
  • significance in food by low-dose irradiation: a revievv. J. Food Prot., 52 (1): 73-86.
  • SERDAROğLU, M., Değirmencioğlu, Ö. 1998. Et endüstrisinde iyonize ışın kullanımı. Gıda Teknolojisi 2:89-94.
  • (2003) GIDA ve YEM BİLİMİ-TEKMOLOJİ5İ S a y ı: 4
  • SKALA, J.H., McGown, E.L., Waring, P.P. 1987. VVholesomeness of irradiated foods. J. Food Prot.,
  • (2): 150-160.
  • THAYER, D.W. 1990. Food irradiation benefits and concerns. J. Food Qual. 13: 147-169.
  • THAYER, D.W. 1993. Extending shelf life of poultry and red meat by irradiation processing. J. Food
  • Prot., 56 (10): 831-833, 846.
  • THAYER, D.W. 1995. Use of irradiation to kili enteric pathogens on meat and poultry. J. Food Safety,
  • : 181-192.
  • THAYER, D.W., Boyd, G. 1993. Elimination of Escherichia coli 0157:H7 in meats by gamma irradiation.
  • Appl. Environ. Microbiol., 59: 1030-1034.
  • TOPAL, Ş. 1988a. Gıdaların muhafazasında ışınlama: günümüzdeki uygulamalar ve sorunlar. Gıda
  • sanayii. 10: 21-29.
  • TOPAL, Ş. 1988b. Işınlama tekniği ve gıda sanayiinde kullanım olanakları. Gıda, 13 (6): 417-423.
  • UĞUR, M, Bostan, K, Özgen, Ö, Çolak, H. 1995. Asetik Asit Solüsyonlarına Daldırmanın Broiler
  • Karkaslarının Mikrobiyolojik Kalitesine etkisi. İÜ Vet. Fak. Derg. 21(2): 433-442.
  • ÜNLÜTÜRK, A, Turantaş, F, Acar, J, Karapınar, M, Temiz, A, Gönül, Ş.A., Tunçel, G. 1999. Gıda
  • Mikrobiyolojisi. 2.Baskı. Mengi Tan Basımevi. İzmir.
  • VARABIOFF, Y, Mitchell, G.E., Nottingham, S.M. 1992. Effects of irradiation on bacterial load and
  • L. monocytogenes in raw chicken. J. Food Prot., 55: 389-391.
  • VURAL, A., Aksu, H. 2003. İyonize edici ışınların hindi kıymasında mikroflora üzerine etkileri. (Yayın
  • aşamasında).
  • YOUSSEF, B.M., Mahrous, S.R., Aziz, N.H. 1999. Effect of gamma radiation on Aflatoksin B1
  • production by Aspergillus flavus in ground beef stored at 5°C. J. Food Safety, 19: 231-239
Toplam 72 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Bölüm Makaleler
Yazarlar

Aydın Vural Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi 20 Ağustos 2014
Yayımlandığı Sayı Yıl 2003 Sayı: 4

Kaynak Göster

APA Vural, A. (2014). GIDA MUHAFAZA TEKNİĞİ OLARAK IŞINLAMANIN KANATLI ETLERİNDE NEDEN OLDUĞU DEĞİŞİKLİKLER. Gıda Ve Yem Bilimi Teknolojisi Dergisi(4).

by-nc-nd.png?resize=300%2C105&ssl=1
Gıda ve Yem Bilimi-Teknolojisi Dergisi  CC BY-NC-ND 4.0 lisansı altında lisanslanmıştır
 Journal of Food and Feed Science-Technology is licensed under CC BY-NC-ND 4.0