Gıda ile temas eden madde ve malzemelerden gıdaya
geçebilecek Bisfenol A (BFA) miktarının belirlenmesi amacıyla, Bursa ilinde satışa
sunulan 4 farklı markaya ait 40 adet 80 g’lık yağlı ton balığı konservesi
örnekleri alınmıştır. Toplanan örnekler oda sıcaklığında laboratuvarda muhafaza
edilmiştir. Örneklerin pH, klorür oranı ve BFA miktarları belirlenmiştir. BFA
miktarı katı faz ekstrasyon ile Yüksek Performans Sıvı Kromatografi-Floresans dedektör
(HPLC-FLD) cihazı kullanılarak yapılmıştır. Örneklerde BFA miktarı 104,68–177,86
µg/kg arasında değişen değerlerde ve Türk Gıda Kodeksindeki yasal limit olan
600 µg/kg’ın altında olduğu tespit edilmiştir. Ayrıca örneklerin pH değerleri
5,78-5,90 arasında klorür
oranları %0,8-1,10 arasında olduğu ve TS 353 Balık
Konserveleri standardına uygun olduğu belirlenmiştir. Deneme amacıyla
sterilizasyon yapılmamış ve 20-35°C de 0-160 gün bekletilmiş numunelerde;
<LOQ-50,13 µg/kg., sterilizasyon yapılmış ve 20-35°C’de 0-160 gün bekletilen
numunelerde 139,17-183,11 µg/kg BFA geçişi olduğu tespit edilmiştir. BFA
migrasyonundaki en büyük etkinin
sterilizasyon işlemi olduğu görülmektedir. Çalışma
sonuçları, Avrupa
Gıda Güvenliği Otoritesi (EFSA)’ya göre BFA için günlük alım miktarı (TDI, 0,05
mg/kg vücut ağırlığı/gün) yönünden değerlendirildiğinde, yağlı ton balığı
konservelerinden geçen BFA miktarlarının Türkiye’de insan sağlığı açısından
risk oluşturmadığı düşünülmektedir
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Bölüm | Makaleler |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 26 Şubat 2018 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2018 Sayı: 19 |