Araştırma Makalesi
BibTex RIS Kaynak Göster

Farklı Protein İçerikli Pamuk Tohumu Küspelerinin HPLC Yöntemi ile Gossipol Düzeylerinin Belirlenmesi

Yıl 2019, Sayı: 21, 18 - 25, 25.02.2019

Öz

Öz

Amaç: Bu çalışma ülkemizde
pamuk üretiminin yaygın olduğu Ege, Akdeniz ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinden
toplanan pamuklardan elde edilmiş farklı protein içerikli pamuk tohumu
küspelerinin (+), (-) gossipol izomerleri ve toplam gossipol miktarlarının
Yüksek Performanslı Sıvı Kromotografi (HPLC) metodu ile belirlenmesi amacıyla
yürütülmüştür.

Materyal
ve Yöntem:
Pamuk tohumu küspelerinin örneklemesi 2013 ve 2014 üretim
yıllarında yapılmış ve (+),  (-) gossipol
izomerleri ve toplam gossipol miktarları Hron ve ark. (1999)’un geliştirmiş
oldukları Yüksek Performanslı Sıvı Kromotografi (HPLC) metoduna göre
belirlenmiştir.

Gossipol analizinde HPLC-PDA (Photo
Diode Array Dedector) dedektörlü (Shimadzu, Japon) likit kromotografi cihazı,
InterSustain C18 (250x4.6mm, 5 µm) (GL Sciences Inc., Japon) kolon, mobil faz
olarak %80 asetonitril, %20 10 nM KH2PO4 tampon
kullanılmış olup, 40oC’lik fırın sıcaklığında şartlandırılmış ve 254
nm dalga boyunda, 20 µL enjeksiyon yapılarak 1 mL/dakika akış hızı
uygulanmıştır.

Bulgular:
Araştırmada, 2013 ve 2014 üretim yıllarında elde edilmiş ve %10.79-36.40
ham protein içeriğindeki pamuk tohumu küspelerinin (+), (-) gossipol izomerleri
ve toplam gossipol miktarları sırasıyla; 30,26-1.134,00 mg/kg, 37,21-933,32
mg/kg ve 72,37-2.285,38 mg/kg olarak belirlenmiştir.

Sonuç:
Ülkemizde pamuk tohumu küspelerinde gossipol izomerleri üzerinde yapılmış
çalışma olmadığı için hayvanlarda oluşturacağı toksik etkileri değerlendirmek
mümkün olmamıştır. Bu nedenle pamuk tohumu küspelerinde gossipol izomerlerinin
hayvan türlerine göre toksik etkisini ortaya koyan daha ayrıntılı araştırmalara
ihtiyaç vardır.


Abstract

Objective:
This study was carried out to determine the (+), (-) gossypol isomers and the
total gossipol content by high-performance liquid chromatography (HPLC) method
in cottonseed meal obtained from cotton collected from Aegean, Mediterranean
and Southeastern Anatolia regions where cotton production is common in Turkey.

Material and Methods: Sampling of cottonseed meal was formed in 2013
and 2014 production years and the (+), (-) gossypol isomers and the total
gossypol content were determined by the High Performance Liquid Chromotography
(HPLC) method developed by Hron et al. (1999).

For Gossipol analysis,
HPLC-PDA (Photo Diode Array Dedector) detector (Shimadzu, Japanese)
high-performance liquid chromatography, InterSustain C18 (250x4.6mm, 5 µm) (GL
Sciences Inc., Japanese) column, 80% acetonitrile as mobile phase, 20% 10 nM
KH2PO4 buffer were used and conditioned at 40oC oven temperature and
a flow rate of 1 mL / min was applied at 254 nm wavelength by injection of 20
μL.

Results: In the
study, the (+), (-) gossipol isomers and total gossipol contents of cottonseed
meals obtained in the years 2013 and 2014 and 10,79-36,40% of crude protein
content, were determined as 30,26-1.134,00 mg/kg, 37,21-933,32 mg/kg and 72,37-2.285,38
mg/kg respectively.

























Conclusion: It was not possible to evaluate its toxic effects on animals
because there was no study on gossypol isomers in cottonseed meal in our
country.
Therefore, more detailed studies are needed to
reveal the toxic effects of gossypol isomers of cottonseed meal.

Kaynakça

  • Anonim, 2007. Official methods of analysis of AOAC international.
  • Anonim, 2014. Yemlerde istenmeyen maddeler hakkında tebliğ. 19.04.2014 tarih 28977 sayılı Resmi Gazete.
  • Anonim, 2016a. Bitkisel üretim istatistikleri veri tabanı.
  • Anonim, 2016b. Dış ticaret istatistikleri veri tabanı.
  • Anonim, 2017. Yemlerin resmi kontrolü için numune alma ve analiz metotlarına dair yönetmelik. 21.01.2017 tarih 29955 sayılı Resmi Gazete.
  • Chandrashekar, R., Kudle, K.R., Chaitanya, P.J. and Bhavani, N.L., 2013. Gossypol analysis in Bt and Non Bt cottonseextd extracts by High-Peformance Liquid Chromatography (HPLC). International Journal of Hebal Medicine, Volume:1, Issue:2, pp.53-58.
  • Efe, L., 2016. Gossypolsüz Pamuklar ve önemi. Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniv. Zir. Fak. Tarla Bitkileri Böl. http://cafelife.com.tr/ant/index.php/antbirlik/haberler/item/103-gossypolsuz-pamuklar-ve-onemi.
  • Hron Sr, H.L.Kim, R.J. and Fisher, G.S., 1999. Fetermination of (+)-, (-)-, and total gossypol in cottonseed by High-Performance Liquid Chromatography. JAOCS, Vol.76, No.11, pp.1351-1355.
  • Karabulut, A. ve Filya, İ., 2007. Yemler bilgisi ve yem teknolojisi. U.Ü. Zir. Fak. Ders Notları No:67, (Genişletilmiş 4. Baskı), s. 81-82, Bursa.
  • Kaya, S. ve Yavuz, H., 1993. Yem ve yem hammaddelerinde bulunan olumsuzluk faktörleri ve hayvanlara yönelik etkileri: 1: Organik Nitelikli Olumsuzluk Faktörleri. Ankara Üviv. Vet. Fak. Derg. 40(4): 386-614.
  • Kırkpınar, F ve Ergül, M., 2003. Pamuk tohumu küspesinin yem olarak kullanımı. Pamukta Eğitim Semineri. Ege Üniv., 14-17 Ekim, İzmir, 223-235.
  • Kim, H.L., Calhoun, M.C. and Stipanovic, R.D., 1996. Accumulation of gossypol enantiomers in ovine tissues, Comp, Biochem, Pfysiol, 113B:417-420p.
  • Khodwe, M.S. and Bhowmick, D.N., 2013. Separation of of gossypol from cottonseed and prepation of gossypol-free cottonseed cake. International Journal of Recent Scientific Research. Vol.4, Issue 8, pp. 1290-1295.
  • Lordelo, M.M., Davis, A.J., Calhoun, M.C. and Dale, N.M., 2004. Relative toxicity of gossypol enantiomers in broilers. Poultry Science, Vol. 84, pp. 1376-1382.
  • Lordelo, M.M., Davis, A.J., Calhoun, M.C. and Dale, N.M., 2005. Relative toxicity of gossypol isomers in laying hens. Poultry Science, Vol. 83, Suppl. 1, pp. 263.
  • Tuncer, Ş.D. ve Yalçın, S., 1986. Türkiye’de üretilen pamuk tohumu küspelerinde gosipol düzeylerinin tespit edilmesi üzerinde bir araştırma. Selçuk Üniv. Vet. Fak. Derg. Cilt:2, Sayı:1, 125-134.
  • Ustaoğlu, A., 2007. Hatay ilinde üretimi yapılan pamuk tohumu küspelerinin besin madde içerikleri ve gossypol düzeylerinin belirlenmesi. Mustafa Kemal Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü. Yüksek Lisans Tezi (Yayımlanmamış), 27 s, Antakya.
  • Wellmann, K.T., 2007. Farklı düzeylerde kullanılan pamuk tohumu küspelerinin etlik piliçler üzerine etkileri. Adnan Menderes Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü. Yüksek Lisans Tezi (Yayımlanmamış), 42s, Aydın.
Yıl 2019, Sayı: 21, 18 - 25, 25.02.2019

Öz

Kaynakça

  • Anonim, 2007. Official methods of analysis of AOAC international.
  • Anonim, 2014. Yemlerde istenmeyen maddeler hakkında tebliğ. 19.04.2014 tarih 28977 sayılı Resmi Gazete.
  • Anonim, 2016a. Bitkisel üretim istatistikleri veri tabanı.
  • Anonim, 2016b. Dış ticaret istatistikleri veri tabanı.
  • Anonim, 2017. Yemlerin resmi kontrolü için numune alma ve analiz metotlarına dair yönetmelik. 21.01.2017 tarih 29955 sayılı Resmi Gazete.
  • Chandrashekar, R., Kudle, K.R., Chaitanya, P.J. and Bhavani, N.L., 2013. Gossypol analysis in Bt and Non Bt cottonseextd extracts by High-Peformance Liquid Chromatography (HPLC). International Journal of Hebal Medicine, Volume:1, Issue:2, pp.53-58.
  • Efe, L., 2016. Gossypolsüz Pamuklar ve önemi. Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniv. Zir. Fak. Tarla Bitkileri Böl. http://cafelife.com.tr/ant/index.php/antbirlik/haberler/item/103-gossypolsuz-pamuklar-ve-onemi.
  • Hron Sr, H.L.Kim, R.J. and Fisher, G.S., 1999. Fetermination of (+)-, (-)-, and total gossypol in cottonseed by High-Performance Liquid Chromatography. JAOCS, Vol.76, No.11, pp.1351-1355.
  • Karabulut, A. ve Filya, İ., 2007. Yemler bilgisi ve yem teknolojisi. U.Ü. Zir. Fak. Ders Notları No:67, (Genişletilmiş 4. Baskı), s. 81-82, Bursa.
  • Kaya, S. ve Yavuz, H., 1993. Yem ve yem hammaddelerinde bulunan olumsuzluk faktörleri ve hayvanlara yönelik etkileri: 1: Organik Nitelikli Olumsuzluk Faktörleri. Ankara Üviv. Vet. Fak. Derg. 40(4): 386-614.
  • Kırkpınar, F ve Ergül, M., 2003. Pamuk tohumu küspesinin yem olarak kullanımı. Pamukta Eğitim Semineri. Ege Üniv., 14-17 Ekim, İzmir, 223-235.
  • Kim, H.L., Calhoun, M.C. and Stipanovic, R.D., 1996. Accumulation of gossypol enantiomers in ovine tissues, Comp, Biochem, Pfysiol, 113B:417-420p.
  • Khodwe, M.S. and Bhowmick, D.N., 2013. Separation of of gossypol from cottonseed and prepation of gossypol-free cottonseed cake. International Journal of Recent Scientific Research. Vol.4, Issue 8, pp. 1290-1295.
  • Lordelo, M.M., Davis, A.J., Calhoun, M.C. and Dale, N.M., 2004. Relative toxicity of gossypol enantiomers in broilers. Poultry Science, Vol. 84, pp. 1376-1382.
  • Lordelo, M.M., Davis, A.J., Calhoun, M.C. and Dale, N.M., 2005. Relative toxicity of gossypol isomers in laying hens. Poultry Science, Vol. 83, Suppl. 1, pp. 263.
  • Tuncer, Ş.D. ve Yalçın, S., 1986. Türkiye’de üretilen pamuk tohumu küspelerinde gosipol düzeylerinin tespit edilmesi üzerinde bir araştırma. Selçuk Üniv. Vet. Fak. Derg. Cilt:2, Sayı:1, 125-134.
  • Ustaoğlu, A., 2007. Hatay ilinde üretimi yapılan pamuk tohumu küspelerinin besin madde içerikleri ve gossypol düzeylerinin belirlenmesi. Mustafa Kemal Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü. Yüksek Lisans Tezi (Yayımlanmamış), 27 s, Antakya.
  • Wellmann, K.T., 2007. Farklı düzeylerde kullanılan pamuk tohumu küspelerinin etlik piliçler üzerine etkileri. Adnan Menderes Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü. Yüksek Lisans Tezi (Yayımlanmamış), 42s, Aydın.
Toplam 18 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Bölüm Gıda ve Yem Bilimi-Teknolojisi Dergisi
Yazarlar

Habil Umur Bu kişi benim 0000-0002-9824-1165

Figen Kütükoğlu Bu kişi benim 0000-0002-3360-6485

Hacer Ekşi Karaağaç Bu kişi benim 0000-0003-0866-2212

Serkan Kara Bu kişi benim 0000-0003-3091-5466

Yayımlanma Tarihi 25 Şubat 2019
Yayımlandığı Sayı Yıl 2019 Sayı: 21

Kaynak Göster

APA Umur, H., Kütükoğlu, F., Ekşi Karaağaç, H., Kara, S. (2019). Farklı Protein İçerikli Pamuk Tohumu Küspelerinin HPLC Yöntemi ile Gossipol Düzeylerinin Belirlenmesi. Gıda Ve Yem Bilimi Teknolojisi Dergisi(21), 18-25.

by-nc-nd.png?resize=300%2C105&ssl=1
Gıda ve Yem Bilimi-Teknolojisi Dergisi  CC BY-NC-ND 4.0 lisansı altında lisanslanmıştır
 Journal of Food and Feed Science-Technology is licensed under CC BY-NC-ND 4.0