Abstract
Objective: This study aimed to determine the effects of treatment with diffrent alkalis on the feed value of corn straw.
Material and method: The feed material of the study consisted of corn straw obtained after harvest. Corn straw was diluted to 50% dry matter and respectively; alkalis such as 0% (control), 3% sodium hydroxide (NaOH), 3% calcium hydroxide (Ca(OH)2), 3% potassium hydroxide (KOH) and 3% calcium oxide (CaO) were added. Corn straw treated with alkali was opened after 21 days and nutrient compositions were determined. In vitro gas production, metabolic energy (ME) and organic matter digestion (OMS) of corn straw were determined by in vitro gas production technique. True dry matter digestion (GKMS) and neutral detergent fiber digestion (NDFS) were determined by the Daisy incubator technique. In addition, the relative feed value (RFV) properties of corn straw were calculated.
Results and conclusion: Treatment with diffrent alkalis significantly affected the nutrient composition of corn straw. The highest NYD (98.60) was found in corn straw treated with 3% NaOH. As a result, treatment of maize straw with alkalis improved both nutrient composition and nutrient digestion. It also positively affected in vitro gas production and relative feed value (NRV). It was concluded that the most effective alkali treatment method was 3% sodium hydroxide (NaOH).
corn straw chemical processing nutrient composition digestibility in vitro gas production
Özet
Amaç: Bu çalışma, farklı alkalilerle işlemenin mısır samanının yem değeri üzerine olan etkilerini saptamayı amaçlamıştır.
Materyal ve yöntem: Araştırmanın yem materyalini hasat sonrası elde edilen mısır samanı oluşturmuştur. Mısır samanı kuru maddesi %50 olacak şekilde sulandırılmış ve sırasıyla; %0 (kontrol), %3 sodyum hidroksit (NaOH), %3 kalsiyum hidroksit (Ca(OH)2), %3 potasyum hidroksit (KOH) ve %3 kalsiyum oksit (CaO) gibi alkaliler ilave edilmiştir. Alkaliler ile işlenmiş mısır samanı 21 gün sonunda açılmış ve besin madde bileşimleri saptanmıştır. Mısır samanlarının in vitro gaz üretimleri, metabolik enerji (ME) ve organik madde sindirimleri (OMS) in vitro gaz üretim tekniği ile saptanmıştır. Gerçek kuru madde sindirimi (GKMS) ile nötr deterjan lif sindirimi (NDFS) ise Daisy inkübatör tekniği ile saptanmıştır. Ayrıca mısır samanlarının nispi yem değeri (NYD) hesaplanmıştır.
Bulgular ve sonuç: Farklı alkalilerle işleme mısır samanının besin madde bileşimini önemli düzeyde etkilemiştir. En yüksek NYD (98,60), %3 NaOH ile işlenmiş mısır samanında bulunmuştur. Sonuç olarak, mısır samanının alkalilerle işlenmesi hem besin madde bileşimini hem de besin maddeleri sindirimini geliştirmiştir. Aynı zamanda in vitro gaz üretimi ve NYD özelliklerini de olumlu yönde etkilemiştir. En etkili alkali işleme yönteminin ise %3 NaOH olduğu sonucuna varılmıştır.
mısır samanı kimyasal işleme besin madde bileşimi sindirilebilirlik in vitro gaz üretimi
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Bölüm | Gıda ve Yem Bilimi-Teknolojisi Dergisi |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 14 Şubat 2022 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2022 Sayı: 27 |