Objective: Approximately 26.4% of the world population is experiencing food insecurity moderately or severely. By 2050, it is predicted that the world population will reach 9 billion and around 870 million people will experience problems related to food insecurity or insufficiency. As an alternative to nutritional problems that may arise, Food and Agriculture Organization of the United Nations (FAO) recommends entomophagy, a diet that includes insect consumption. 95% of the insects on earth have a higher caloric value than wheat, 87% of corn, 70% of fish, 63% of cow meat, and 50% of soybeans. Compared to protein values, insect proteins are claimed to be higher than meat and vegetable proteins and contain less fat. In addition, flour obtained from insects might be used to increase their nutritional content. This study aims to evaluate the perspectives and preferences of individuals towards entomophagy, considering the future of sustainable food consumption.
Materials and methods: Multiple data collection methods were used in this study. The sample size was determined as 384 at the 95% confidence interval. Variables for the identification of participants' demographic data were determined through descriptive analysis methods.
Results and conclusion: A total of 457 people participated in the research. The obtained results suggested that the disgust (t=2.081, p<0.05; (F(3.453)=1.950, p>0.05); (F(3.453)=2.365, p>0.05) and interest (t=1.398, p>0.05; (F(3.453)=0.186, p>0.05); (F(3.453)=0.250, p>0.05) dimensions of entomophagy showed significant differences by gender, but did not show significant differences by age and educational background of the participants. Similarly, the difference between the dimension of feeding animal (t=0.989, p>0.05) and age (F(3.453)=1.645, p>0.05) was not statistically significant. However, the dimension of feeding animals significantly differed by the participants’ educational background (F(3.453)=3.758, p<0.05).
entomophagy insect consumption edible insects sustainable food
Amaç: Dünya nüfusunun yaklaşık %26,4’ü orta ya da şiddetli seviyede gıda güvensizliği yaşamaktadır. 2050 yılına kadar dünya nüfusunun 9 milyara ulaşacağı ve yaklaşık olarak 870 milyon insanın gıda güvensizliği ya da yetersizliği ile ilgili sorunlar yaşayabileceği öngörülmektedir. Ortaya çıkabilecek beslenme sorunlarına alternatif olarak ise Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü tarafından böceklerin tüketildiği bir beslenme biçimi olan entomofaji önerilmektedir. Dünya üzerinde yer alan böceklerin %95’i buğdaydan, %87’si mısırdan, %70’i balıktan, %63’ü büyükbaş hayvan etinden ve %50’si ise soya fasulyesinden daha yüksek kalori değerine sahiptir. Protein değerleri karşılaştırıldığında böcek proteinlerinin et ve bitki proteinlerine göre daha yüksek olduğu ve daha az yağ içerdiği ifade edilmektedir. Bu çalışmada, sürdürülebilir gıda tüketiminin geleceği dikkate alınarak bireylerin entomofajiye olan bakış açılarının ve tercihlerinin değerlendirilmesi amaçlanmıştır.
Materyal ve yöntem: Çoklu veri toplama yönteminin kullanıldığı bu araştırmada, örneklem sayısı %95 güven aralığında 384 olarak belirlenmiştir. Katılımcıların kişisel bilgilerinin tanımlanması için değişkenler betimsel analiz yöntemleriyle tanımlanmıştır.
Bulgular ve sonuç: Araştırmaya toplamda 457 kişi katılmıştır. Elde edilen sonuçlara göre, entomofajinin tiksinti (p<0,05; (F(3,453)=1,950, p>0,05); (F(3,453)=2,365, p>0,05) ve ilgi boyutunun (t=1,398, p>0,05; (F(3,453)=0,186, p>0,05); (F(3,453)=0,250, p>0,05) katılımcıların cinsiyetlerine göre anlamlı bir farklılık gösterdiği fakat, yaşlarına ve eğitim durumlarına göre anlamlı bir farklılık göstermemiştir. Benzer şekilde hayvanların beslenmesi boyutunun ise cinsiyete (t=0,989, p>0,05) ve katılımcıların yaşlarına (F(3,453)=1,645, p>0,05) göre anlamlı bir farklılık göstermemiştir. Öte yandan hayvanların beslenmesi boyutunun ise katılımcıların eğitim durumlarına göre anlamlı bir farklılık gösterdiği ortaya çıkmıştır (F(3,453)=3,758, p<0,05).
entomofaji böcek tüketimi yenilebilir böcekler sürdürülebilir gıda
Birincil Dil | İngilizce |
---|---|
Bölüm | Özgün Araştırmalar |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 29 Temmuz 2022 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2022 Sayı: 28 |