Terimler, bir grup insanın birbirleriyle iletişim kurmak amacıyla eksenini belirlediği ifadeler bütündür. Terimlerin anlamlarını, zaman, mekan, medeniyet, dil, din, örf, tarih ve çeşitli ilmi faktörler şekillendirir. Beşeri bilginin idrak seviyeleri, akıl, nakil, deneyim ve vicdana göre tanzim edildiğinden, kelimelerin içeriği ve çağrışımları bir milletten diğerine, bir zamandan başka bir zamana ve hatta bir bilim alanından diğerine farklılık gösterebilir. Bu nedenle, her bilimin kendine ait terminolojisi, o bilim için büyük önem arz etmektedir. Ayrıca ifadelerin sınırlarını tanımlayan terimlerin bilinmesi ve kullanılması da çok mühimdir. Aksi takdirde, gerçekleştirilen diyalog anlamsız hale gelir. İşte bu makalede, Muhammad İmara'nın terminoloji çalışmalarındaki metodolojisi incelenmiştir. Nitekim İmara, modern çağ terminolojisinin düzenlenmesinin önemini fark etmiş ve bu alanda yoğun bir şekilde çalışmıştır. Buna ilaveten entelektüel arenadaki yaygın terminolojiler hakkında bir dizi kitap kaleme almış ve bazı başka terimleri de tanımlamıştır. Eserlerini kaleme almasındaki neden, onun bu terimlerin kadim ve modern çeşitli düşünce okulları tarafından yerinde kullanılmadığı düşüncesiydi. İlmi tartışma ve kültürel çatışmaların artmasıyla, Batı ve İslami kutupları arasında oryantalist ve entelektüel istilaların konularını oluşturan ve hem Arap hem de Batı toplumları için karmaşık sorulara yol açan terminolojileri netleştirmeye ihtiyaç vardı. İşte Muhammad İmara, karşılaştırmalı kültür metodolojisini sunarak, bakış açılarını tek bir eksende toplamayı ve terimler hakkındaki yanılgıları düzeltmeyi amaçlamıştır.
Muhammed İmara Terminoloji Metod Bibliyografya Sözlük Suçlama.
المصطلحات هي ما اصطلح عليه جماعة من الناس للتعامل فيما بينهم، وألفاظها قوالب المعاني لنقل التصورات التي تنقدح في الذهن البشري، ويتداخل العديد من العوامل في تحديد مدلولاتها، ومنها الزمان والمكان والحضارة واللغة والدين والعرف والتاريخ والعلوم المختلفة، فمدارك المعرفة البشرية تنتظم وفق مسالك أربعة تتمثَّل في العقل والنقل والتجربة والوجدان، ولذا تختلف مضامين الألفاظ ودلالاتها من أمة إلى أخرى ومن زمان إلى آخر، بل حتى من حقل علمي إلى غيره. وتعد المصطلحات مفتاح أي علم من العلوم؛ إذ بها يظهر مراد المتكلم حينما يستخدم مصطلحًا متعارفًا عليه ومحدد البدايات والنهايات، وإلا صار الحوار حوار طرشان لا معنى له ولا جدوى منه. اهتم العلماء على مر العصور بتحرير المصطلحات وأصدروا عدة مؤلفات. وينشأ الخلاف نتيجة ضبابية معاني الألفاظ المستخدمة في الحوار، خصوصًا المصطلحات المبهمة التي قد تحمل أكثر من معنى وربما يكون بعضها متعارضا، فالألفاظ وسائل المعاني ومتى استقرت المعاني واتُّفِقَ بشأنها فلا مشاحة في الاصطلاح؛ فالعبرة بالمقاصد والمعاني لا بالألفاظ والمباني. ولما رأى محمد عمارة في العصر الحديث أهمية تحرير المصطلحات اجتهد وأخرج للمكتبة الإسلامية عددا من المؤلفات المنفصلة في المصطلحات الشائعة وضمَّن عددا آخر من مؤلفاته تعريفات ببعض المصطلحات الأخرى. ودافعه لذلك هو ما رآه من أن تلك المصطلحات قد ظُلمت في الاستخدام بين المذاهب الفكرية المتعددة قديمًا وحديثًا. إذ أنه مع تنامي ظاهرة الجدل والصدام الثقافي وقضايا الاستشراق والغزو الفكري بين المعسكرين الغربي والإسلامي، تأتي أهمية تحرير المصطلحات التي تمثل في جوهرها قضايا شائكة وأسئلة محيرة للمجتمعين العربي والغربي على السواء، وقد تعدَّدت تلك الإشكاليات من قضايا سياسية إلى اجتماعية وعقدية، فسلك محمد عمارة في عرضه منهجًا ثقافيًّا مقارنًا لتقريب وجهات النظر وتصحيح المفاهيم الخاطئة حول المصطلحات.
Terminology is a crucial aspect of communication within any field, and the meanings of terminologies are shaped by various factors such as time, place, civilization, language, religion, custom, history, and various sciences. Muhammad Emara recognized the importance of editing terminologies in the modern era and produced several books on common terminologies in the intellectual arena. He aimed to clarify terminologies that represent thorny issues and confusing questions for both Arab and Western societies. This study examines Emara's approach to studying terminology and his written works related to this field. The paper consists of an introduction, two chapters, and a conclusion. The first chapter provides an overview of Emara's background and intellectual project aimed at renewing the Islamic nation. The second chapter focuses on his approach to studying terminology, including the importance of editing terminology for effective communication and understanding, his methodology in conducting studies, and his response to accusations made against him regarding terminology. Emara examines words in Islamic history, the Noble Qur'an, and the Noble Sunnah, and highlights any changes that occurred due to internal or external reasons. Overall, Emara's work emphasizes the need for well-defined terminologies to prevent disputes and promote effective communication.
Muhammad Emarah Terminology Method Bibliography Dictionary Accusation.
Birincil Dil | Arapça |
---|---|
Konular | Din Araştırmaları |
Bölüm | Araştırma Makaleleri |
Yazarlar | |
Erken Görünüm Tarihi | 15 Temmuz 2023 |
Yayımlanma Tarihi | 15 Temmuz 2023 |
Kabul Tarihi | 17 Mayıs 2023 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2023 Cilt: 12 Sayı: 24 |