TR
KURUMSAL RİSK YÖNETİMİ VE FİRMA BÜYÜKLÜĞÜNÜN FİRMA PERFORMANSI ÜZERİNE ETKİSİ: BiST ÖRNEĞİ
Öz
Geleneksel risk yönetimi riskleri ayrı ayrı ele alarak, diğer değişkenlerle bağlantı kurmadan bağımsız olarak değerlendirmektedir. Kurumsal risk yönetimi ise, riskleri ve fırsatları bütüncül bir yaklaşımla tanımlayarak, kurum düzeyinde riskleri yönetmektedir. Bu nedenle firma değerini yaratma, koruma ve arttırma amacı ile kullanılmaktadır. Kurumsal risk yönetiminin hedefi, firmanın performansını arttırarak, rekabet yeteneğinin gelişmesine katkı sağlamaktır. Bu çalışma kurumsal risk yönetimi ve firma büyüklüğünün firma performansı üzerine etkisini incelemeyi amaçlamaktadır. Bu kapsamda öncelikle kurumsal risk yönetimi konusu açıklanmış, daha sonra Borsa İstanbul (BİST) 50 endeksinde işlem gören şirketlerin 2009-2018 yıllarına ait belirlenen finansal verileri regresyon yöntemi ile analiz edilmiştir. Çalışmanın sonucunda; firma büyüklüğü, finansal kaldıraç, kur riski ve sistematik risk ile firma performansı arasında anlamlı bir ilişkinin olmadığı, likidite riski ile firma performansı (aktif karlılık ve faaliyet karlılığında) arasında anlamlı pozitif bir ilişkinin olduğu belirlenmiştir.
Anahtar Kelimeler
Kaynakça
- ABUYASSİN, N. , YOUSİF, A. and FORGHAMİ, Z. (2017). “Evaluating Risk Management in Jordanian Construction Projects: An ISO 31000-2009 Implementation Perspective” : https://link.springer.com/chapter/10.1007/978-3- 319-74123-9_34 ( Erişim Tarihi: 22.08.2019)
- AGUSTİNA, L.and BAROROH, N. (2016). “The Relationship Between Enterprise Risk Management (ERM) And Firm Value Mediated Through The Financial Performance”. Review of Integrative Business and Economics Research, 5(1):136.
- AKKİYAT, I. and SOUİSSİ, N. (2019). “Modelling Risk Management Process According to ISO Standard”. International Journal of Recent Technology and Engineering, 8 (2):5833.
- ANDERSEN, T.J. (2008).” The Performance Relationship of Effective Risk Management: Exploring the Firm- Specific Investment Rationale. Long Range Planning, 41 :160.
- ANTON, S. (2018). “The Impact of Enterprise Risk Management on Firm Value: Empirical Evidence from Romanian Non- Financial Firms”. Inzinerine Ekonomika-Engineering Economics, 29 (2):151-157.
- BOHNERT, A. GATZERT, N. HOYT, R. and LECHNER, P. (2019). “The Drivers and Value of Enterprise Risk Management: Evidence from ERM ratings”. The European Journal of Finance. 25 (3):234-255.
- ÇAKMAKÇI, E. (2007). Sanayi Şirketlerinde Risk Yönetimi ve İMKB'de İşlem Gören Sanayi Şirketlerine Yönelik Bir Araştırma. İstanbul Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Yayınlanmamış Doktora Tezi, İstanbul.
- GACAR, A.(2017). “İşletmelerde Kurumsal Risk Yönetimi Kapsamında Riskin Erken Saptanması Ve Yönetimi Komiteleri: Borsa İstanbul’da Nitel Bir Araştırma”, Dumlupınar Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi, 52:16-127.
Ayrıntılar
Birincil Dil
Türkçe
Konular
-
Bölüm
Araştırma Makalesi
Yayımlanma Tarihi
4 Ağustos 2020
Gönderilme Tarihi
19 Şubat 2020
Kabul Tarihi
20 Mayıs 2020
Yayımlandığı Sayı
Yıl 2020 Cilt: 15 Sayı: 1
APA
Yerekapan, A., & Eskin, İ. (2020). KURUMSAL RİSK YÖNETİMİ VE FİRMA BÜYÜKLÜĞÜNÜN FİRMA PERFORMANSI ÜZERİNE ETKİSİ: BiST ÖRNEĞİ. Girişimcilik ve Kalkınma Dergisi, 15(1), 61-74. https://izlik.org/JA94SC92PS
AMA
1.Yerekapan A, Eskin İ. KURUMSAL RİSK YÖNETİMİ VE FİRMA BÜYÜKLÜĞÜNÜN FİRMA PERFORMANSI ÜZERİNE ETKİSİ: BiST ÖRNEĞİ. GKD. 2020;15(1):61-74. https://izlik.org/JA94SC92PS
Chicago
Yerekapan, Ali, ve İlknur Eskin. 2020. “KURUMSAL RİSK YÖNETİMİ VE FİRMA BÜYÜKLÜĞÜNÜN FİRMA PERFORMANSI ÜZERİNE ETKİSİ: BiST ÖRNEĞİ”. Girişimcilik ve Kalkınma Dergisi 15 (1): 61-74. https://izlik.org/JA94SC92PS.
EndNote
Yerekapan A, Eskin İ (01 Ağustos 2020) KURUMSAL RİSK YÖNETİMİ VE FİRMA BÜYÜKLÜĞÜNÜN FİRMA PERFORMANSI ÜZERİNE ETKİSİ: BiST ÖRNEĞİ. Girişimcilik ve Kalkınma Dergisi 15 1 61–74.
IEEE
[1]A. Yerekapan ve İ. Eskin, “KURUMSAL RİSK YÖNETİMİ VE FİRMA BÜYÜKLÜĞÜNÜN FİRMA PERFORMANSI ÜZERİNE ETKİSİ: BiST ÖRNEĞİ”, GKD, c. 15, sy 1, ss. 61–74, Ağu. 2020, [çevrimiçi]. Erişim adresi: https://izlik.org/JA94SC92PS
ISNAD
Yerekapan, Ali - Eskin, İlknur. “KURUMSAL RİSK YÖNETİMİ VE FİRMA BÜYÜKLÜĞÜNÜN FİRMA PERFORMANSI ÜZERİNE ETKİSİ: BiST ÖRNEĞİ”. Girişimcilik ve Kalkınma Dergisi 15/1 (01 Ağustos 2020): 61-74. https://izlik.org/JA94SC92PS.
JAMA
1.Yerekapan A, Eskin İ. KURUMSAL RİSK YÖNETİMİ VE FİRMA BÜYÜKLÜĞÜNÜN FİRMA PERFORMANSI ÜZERİNE ETKİSİ: BiST ÖRNEĞİ. GKD. 2020;15:61–74.
MLA
Yerekapan, Ali, ve İlknur Eskin. “KURUMSAL RİSK YÖNETİMİ VE FİRMA BÜYÜKLÜĞÜNÜN FİRMA PERFORMANSI ÜZERİNE ETKİSİ: BiST ÖRNEĞİ”. Girişimcilik ve Kalkınma Dergisi, c. 15, sy 1, Ağustos 2020, ss. 61-74, https://izlik.org/JA94SC92PS.
Vancouver
1.Ali Yerekapan, İlknur Eskin. KURUMSAL RİSK YÖNETİMİ VE FİRMA BÜYÜKLÜĞÜNÜN FİRMA PERFORMANSI ÜZERİNE ETKİSİ: BiST ÖRNEĞİ. GKD [Internet]. 01 Ağustos 2020;15(1):61-74. Erişim adresi: https://izlik.org/JA94SC92PS