Araştırma Makalesi
BibTex RIS Kaynak Göster

GERİ ALINAN PAYLARIN VERGİLEMESİNDE VE MUHASEBESİNDE SORUNLAR

Yıl 2016, Cilt: 2 Sayı: 2, 87 - 116, 07.06.2016

Öz

Sermaye şirketlerinin kendi paylarını edinmelerine ilişkin örnekler Türk Ticaret Kanunun’nun yürürlüğe girmesi ile birlikte artmış görülmektedir. Ancak bu artışın mevzuatta belirtilen amaçların dışındaki amaçlarla gerçekleştirildiğine de tanık olunmaktadır. Bu işlemlerin vergi yasalarında düzenlenmemiş olması mükellefler ile vergi denetim kurumları arasında oldukça önemli tartışmaları gündeme getireceğe benzemektedir. Şirketlerin kendi paylarını edinimleri, bunların tekrar satışları kapsamında uygulanan fiyatlar hem ticaret hukuku, hem vergi hukukunu zorlayan sonuçlar doğurmaktadır. Bu kapsamda alım satımların transfer fiyatlamasına konu olup olmayacakları, geri sattıkları paylar nedeniyle ortaklar nezdinde doğan karların vergilemesi, şirketin geri aldığı payı tekrar satışı durumda doğan olumlu veya olumsuz farkların niteliği konunun sorunlu alanlarını oluşturmaktadır.

Diğer taraftan bunların muhasebeleştirilmesine ilişkin Tekdüzen Hesap Planı’ndaki eksikliklerin işletmelerde yanlış yorum yapmaya neden olduğunu da görülmektedir. Bu uygulamalarda Türkiye Muhasebe Standartları esas alınmaması durumunda, oldukça önemli finansal raporlama hataları da yapılabilecektir. Bu inceleme söz konusu sorunlu alanlara dikkat çekmek amacıyla kaleme alınmıştır.

Yıl 2016, Cilt: 2 Sayı: 2, 87 - 116, 07.06.2016

Öz

Toplam 0 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Bölüm Makaleler
Yayımlanma Tarihi 7 Haziran 2016
Yayımlandığı Sayı Yıl 2016 Cilt: 2 Sayı: 2

Kaynak Göster

APA GERİ ALINAN PAYLARIN VERGİLEMESİNDE VE MUHASEBESİNDE SORUNLAR. (2016). Gazi İktisat Ve İşletme Dergisi, 2(2), 87-116.
22273
Gazi İktisat ve İşletme Dergisi Creative Commons Atıf-GayriTicari 4.0 Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır.