Çocuklarda Henoch-Schönlein Purpurası: 53 olgunun retrospektif değerlendirilmesi
Öz
Özet
Amaç: Henoch-Schönlein purpurası (HSP) çocukluk çağında en sık görülen vaskülit olup; başta deri, eklem, böbrek ve GİS olmak üzere birçok organı etkileyebilen sistemik bir hastalıktır. Bu çalışmanın amacı 2010-2015 yılları arasında kliniğimizde HSP tanısı ile izlenen hastaların klinik ve laboratuvar özelliklerinin değerlendirilmesidir.
Gereç ve Yöntem: Bu çalışmada Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Kliniği’nde 2010-2015 yılları arasında HSP tanısı alarak tedavi ve takibi yapılan 53 hastanın dosyaları geriye dönük olarak incelendi. Hastaların tanısı; 1990 Amerikan Romatoloji Birliği HSP tanı ölçütlerine göre en az iki ölçütün var olmasına dayanılarak konuldu. Tedavide nonsteroid antienflamatuvar ve/veya kortikosteroid kullanıldı.
Bulgular: Hastaların 28’i kız, 25’i erkekti. Hastaların yaş aralığı 3-17 yıl, yaş ortalaması 9,8 yıl idi. Klinik bulgulardan cilt döküntüsü hastaların tamamında mevcuttu. Artrit/artralji 24 (%45.3), karın ağrısı 33 (%62.3), baş ağrısı 6 (%11.3) hastada görüldü. Proteinüri 22 (%41), hematüri 9 (%17) ve gaitada gizli kan pozitifliği 20 (%37.7) hastada tespit edildi. 25 hastada (%47) böbrek tutulumu, 33 hastada (%62.3) GİS tutulumu mevcuttu. GİS tutulumu olan 20 hastaya (%37.7) steroid tedavisi verildi. 6 hasta (%11) ağır böbrek bulguları olması nedeniyle ileri inceleme yapılmak üzere Çocuk Nefroloji Kliniği olan dış merkeze sevk edildi. 15 (%28.3) hastada döküntülerin tamamen geçtikten sonra ilk 6 ay içinde tekrar ortaya çıktığı görüldü.
Sonuç: HSP cilt ve eklemler başta olmak üzere birçok organ ve sistemi tutabilen bir vaskülit olup, kısa dönemde prognozunun iyi olduğu ve hastaların çoğunluğunun sekelsiz iyileşebildiği görülmüştür. Bununla beraber erken ve geç dönemde gelişebilecek özellikle GİS ve böbrek tutulumu gibi komplikasyonlar açısından yakın takip edilmelidir.Anahtar Kelimeler
Kaynakça
- Yang YH, Yu HH, Chiang BL. The diagnosis and classification of Henoch-Schonlein purpura: an updated review. Autoimmun Rev 2014;13(4-5):355-8.
- Yang YH, Hung CF, Hsu CR, Wang LC, Chuang YH, Lin YT et al. A nationwide survey on epidemiological characteristics of childhood Henoch-Schonlein purpura in Taiwan. Rheumatology (Oxford) 2005;44(5):618-22.
- Mills JA, Michel BA, Bloch DA, Calabrese LH, Hunder GG, Arend WP et al. The American College of Rheumatology 1990 criteria for the classification of Henoch-Schonlein purpura. Arthritis Rheum 1990;33(8):1114-21.
- Onat T. Henoch-Schönlein Vasküliti. Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları cilt II. Eksen Yayınları 1996;987-9.
- Al-Sheyyab M, El-Shanti H, Ajlouni S, Sawalha D, Daoud A et al. The clinical spectrum of Henoch-Schonlein purpura in infants and young children. Eur J Pediatr 1995;154(12):969-72.
- Kawasaki Y. The pathogenesis and treatment of pediatric Henoch-Schonlein purpura nephritis. Clin Exp Nephrol 2011;15(5):648-57.
- Cassidy JT, Petty RE. Leukocytoclastic vasculitis. In: Cassidy JT, Petty RE, editors. Textbook of Pediatric Rheumatology. 5th ed. W.B. Saunders Co. Philadelphia 2005; 496-501.
- Saulsbury FT. Henoch Schonlein purpura in children: report of 100 patients and review of the literature. Medicine 1999;78:395-409.
Ayrıntılar
Birincil Dil
Türkçe
Konular
-
Bölüm
-
Yayımlanma Tarihi
26 Ağustos 2015
Gönderilme Tarihi
26 Ağustos 2015
Kabul Tarihi
-
Yayımlandığı Sayı
Yıl 2015 Cilt: 5 Sayı: 3