Araştırma Makalesi

Farklı Fosfor ve Potasyum Düzeylerinin Kamkat (Fortunella margarita (Lour.) Swing)’ın Büyüme ve Gelişimine Etkileri

Cilt: 33 Sayı: 1 16 Mayıs 2016
  • Murat Güneri *
  • Hülya Akat
  • Bülent Yağmur
  • İbrahim Yokaş
PDF İndir

Farklı Fosfor ve Potasyum Düzeylerinin Kamkat (Fortunella margarita (Lour.) Swing)’ın Büyüme ve Gelişimine Etkileri

Öz

Çalışmanın amacı; artan düzeylerde ve birlikte uygulanan fosfor ve potasyum’un kamkat bitkisinin fidan gelişimi, meyve özellikleri, verim ve beslenme düzeylerine etkisini araştırmaktır. Çalışma, Haziran 2011-Şubat 2013 döneminde yapılmıştır. Oval kamkat olarak bilinen Fortunella margarita ((Lour.) Swing)’in 14 litrelik saksılarda bulunan fidanları bitki materyali olarak kullanılmıştır. Deneme, tesadüf blokları deneme deseninde faktöriyel düzende kurulmuştur. Bitkilere 3 farklı doz fosfor (10, 40 ve 80 mg/kg) ve potasyum (150, 300 ve 450 mg/kg) birbiri ile kombine edilerek topraktan 1’er hafta ara ile modifiye edilmiş Hoagland çözeltisine ilave edilerek uygulanmıştır. Uygulama sonuçlarına göre, istatistik önemde olmamakla birlikte, fosfor uygulamaları anaç çapı ve fidan boyu artışı sağlamıştır. Fosfor ve potasyumun 2. dozları (40 mg/kg fosfor x 300 mg/kg potasyum); kök uzunluğu, meyve ağırlığı, meyve sayısını ve verimi arttırmıştır. Fosfor uygulamaları bitki yapraklarında; N, P, Fe ve Mn kapsamını arttırmış; potasyum uygulamaları ise, genelde K miktarlarında artışa neden olmuştur.

Anahtar Kelimeler

Kaynakça

  1. Açıkgöz N, Akbaş ME, Özcan K, Moghaddam AF (1994). Açıkgöz N, Akbaş ME, Özcan K, Moghaddam AF (1994). Tarımsal Araştırmaların Değerlendirilmesi için PC Paketi TARİST. Tarla Bitkileri Kongresi, 25–29 Nisan 1994, s.264–267, İzmir.
  2. Aldana ME (2005). Effect of Potassium Fertility on Fruit Quality and Growth of Tabasco Pepper (Capsicum frutences) in Hydroponic Culture. A Thesis of the Louisiana State University and Agricultural and Mechanical College. Master of Science in The Department of Horticulture, Louisiana.
  3. Altunlu H (2011). Aşılamanın Domateste Kuraklık Stresine Etkileri. EÜ. Fen Bilimleri Enstitüsü, Doktora Tezi, İzmir.
  4. Ashkevari AS, Hosseinzadeh H and Miransari M (2010). Potassium fertilization and fruit production of page citrus on a punsiruc rootstock: Quantitative and qualitative traits. Journal of Plant Nutrition, 33:1564-1578.
  5. Ashkevari AS, Hosseinzadeh H and Miransari M (2013). Effects of different nitrogen, phosphorus, potassium rates on the quality and quantity of citrus plants, variety Thomson Novel under rainfed and irrigated conditions. Journal of Plant Nutrition, 36:1412–1423.
  6. Ashraf MY, Gul A, Ashraf M, Hussain F and Ebert G (2010).Improvement in yield and quality of Kinnow (Citrus Deliciosa X Citrus Nobilis) by potassium fertilization. Journalof Plant Nutrition, 33 (11): 1625-1637.
  7. Ashraf MY, Hussain F, Ashraf M, Akhter J and Ebert G (2013). Modulation in yield and juice quality characteristics of citrus fruit from trees supplied with zinc and potassium foliarly. Journal of Plant Nutrition, 36:1996–2012.
  8. Aydın Ş, Yağmur B, Çoban H (2005). Bağda yapraktan KNO3 uygulamalarının yapraktaki besin element içeriklerine etkisi. E.Ü.Ziraat Fakültesi Dergisi, 42 (1):167-177.

Ayrıntılar

Birincil Dil

Türkçe

Konular

-

Bölüm

Araştırma Makalesi

Yazarlar

Murat Güneri * Bu kişi benim
Türkiye

Hülya Akat Bu kişi benim
Türkiye

Bülent Yağmur Bu kişi benim
Türkiye

İbrahim Yokaş Bu kişi benim
Türkiye

Yayımlanma Tarihi

16 Mayıs 2016

Gönderilme Tarihi

25 Haziran 2015

Kabul Tarihi

7 Şubat 2016

Yayımlandığı Sayı

Yıl 2016 Cilt: 33 Sayı: 1

Kaynak Göster

APA
Güneri, M., Akat, H., Yağmur, B., & Yokaş, İ. (2016). Farklı Fosfor ve Potasyum Düzeylerinin Kamkat (Fortunella margarita (Lour.) Swing)’ın Büyüme ve Gelişimine Etkileri. Journal of Agricultural Faculty of Gaziosmanpaşa University, 33(1), 64-74. https://doi.org/10.13002/jafag906
AMA
1.Güneri M, Akat H, Yağmur B, Yokaş İ. Farklı Fosfor ve Potasyum Düzeylerinin Kamkat (Fortunella margarita (Lour.) Swing)’ın Büyüme ve Gelişimine Etkileri. Journal of Agricultural Faculty of Gaziosmanpaşa University. 2016;33(1):64-74. doi:10.13002/jafag906
Chicago
Güneri, Murat, Hülya Akat, Bülent Yağmur, ve İbrahim Yokaş. 2016. “Farklı Fosfor ve Potasyum Düzeylerinin Kamkat (Fortunella margarita (Lour.) Swing)’ın Büyüme ve Gelişimine Etkileri”. Journal of Agricultural Faculty of Gaziosmanpaşa University 33 (1): 64-74. https://doi.org/10.13002/jafag906.
EndNote
Güneri M, Akat H, Yağmur B, Yokaş İ (01 Mayıs 2016) Farklı Fosfor ve Potasyum Düzeylerinin Kamkat (Fortunella margarita (Lour.) Swing)’ın Büyüme ve Gelişimine Etkileri. Journal of Agricultural Faculty of Gaziosmanpaşa University 33 1 64–74.
IEEE
[1]M. Güneri, H. Akat, B. Yağmur, ve İ. Yokaş, “Farklı Fosfor ve Potasyum Düzeylerinin Kamkat (Fortunella margarita (Lour.) Swing)’ın Büyüme ve Gelişimine Etkileri”, Journal of Agricultural Faculty of Gaziosmanpaşa University, c. 33, sy 1, ss. 64–74, May. 2016, doi: 10.13002/jafag906.
ISNAD
Güneri, Murat - Akat, Hülya - Yağmur, Bülent - Yokaş, İbrahim. “Farklı Fosfor ve Potasyum Düzeylerinin Kamkat (Fortunella margarita (Lour.) Swing)’ın Büyüme ve Gelişimine Etkileri”. Journal of Agricultural Faculty of Gaziosmanpaşa University 33/1 (01 Mayıs 2016): 64-74. https://doi.org/10.13002/jafag906.
JAMA
1.Güneri M, Akat H, Yağmur B, Yokaş İ. Farklı Fosfor ve Potasyum Düzeylerinin Kamkat (Fortunella margarita (Lour.) Swing)’ın Büyüme ve Gelişimine Etkileri. Journal of Agricultural Faculty of Gaziosmanpaşa University. 2016;33:64–74.
MLA
Güneri, Murat, vd. “Farklı Fosfor ve Potasyum Düzeylerinin Kamkat (Fortunella margarita (Lour.) Swing)’ın Büyüme ve Gelişimine Etkileri”. Journal of Agricultural Faculty of Gaziosmanpaşa University, c. 33, sy 1, Mayıs 2016, ss. 64-74, doi:10.13002/jafag906.
Vancouver
1.Murat Güneri, Hülya Akat, Bülent Yağmur, İbrahim Yokaş. Farklı Fosfor ve Potasyum Düzeylerinin Kamkat (Fortunella margarita (Lour.) Swing)’ın Büyüme ve Gelişimine Etkileri. Journal of Agricultural Faculty of Gaziosmanpaşa University. 01 Mayıs 2016;33(1):64-7. doi:10.13002/jafag906

Cited By