Araştırma Makalesi
BibTex RIS Kaynak Göster

Goji Beri (Lycium barbarum L.) Fidesi Üretimine Farklı Ortamların Etkileri

Yıl 2016, , 111 - 115, 16.05.2016
https://doi.org/10.13002/jafag845

Öz

Bu araştırma, goji beri fidesi üretimine farklı ortamların etkilerini belirlemek amacıyla 2013 yılında yürütülmüştür. Çalışmada, torf (%100), toprak (%100), perlit (%100), kum (%100), torf-toprak (%50, %50), torf-perlit (%50, %50), torf-kum (%50, %50), torf-toprak-kum-perlit ( %25, %25, %25, %25) olmak üzere 8 farklı ortam kullanılmıştır. Bu ortamlara Çin orijinli goji beri tohumları ekilmiştir. Söz konusu 8 ortamın 3’ünde (toprak (%100), perlit (%100), kum (%100)) sağlıklı fide gelişimi gerçekleşmemiştir. Çalışmada, fide boyu, yaprak sayısı, kök boyu, kök yaş ağırlığı, kök kuru ağırlığı, yeşil aksam yaş ağırlığı, yeşil aksam kuru ağırlığı, biyomas yaş ağırlığı, biyomas kuru ağırlığı ve kuru kök/biyomas ağırlığı oranları incelenmiştir. İncelenen tüm özellikler bakımından, fide ortamları arasındaki farklılıklar istatistiki (p<0,05 ve p<0,01) olarak önemli bulunmuştur. Çalışma sonucunda elde edilen bulgulara göre, tohumdan goji beri fidesi yetiştirmek için, fide toplam ağırlığı/bitki (4,22 g), fide boyu (41,30 cm) ve kök kuru ağırlığı/bitki (0,21 g) bakımından en yüksek değerlerin alındığı %100 torf ortamının en uygun olduğu belirlenmiştir.

Kaynakça

  • Anonim (2012). Wolfberry (Lycium barbarum L.). http://www.vikipediansiklopedi.
  • Bucheli P, Vidal K and Shen L (2011). Goji berry effect on macular characteristics and plasma antioxidant levels. Optometryand Vision Science, Vol.88, No:2, p.257-262.
  • Çelebi M (2014). Farklı yetiştirme ortamlarının fide gelişimi ve kalitesi üzerine etkileri. www.researchgate.net
  • Çinkılıç H (2008). Farklı organik ve inorganik ortamlarda hıyar fidesi üretimi. Tekirdağ Ziraat Fakültesi Dergisi, 5 (2), S:151-158. Tekirdağ.
  • Fernandez-Cuesta A, Jan C C, Fernández-Martínez J M and Velasco L (2013). Variability for seed phytosterols in sunflower germplasm. Crop Science Society of America, Vol: 54, No:1, P: 190-197.
  • Potterat O (2010). Goji (Lycium barbarum and L. chinense) phytochemisrtry, pharmacology and safety in the perspective of traditional uses and recent popularity. Planta Medica 76, 7-19.
  • Sharamon S and Bodo J (2007). Baginski Goji dieultimative superfrucht mit einemunüber troffenen nährstoff profilers chienen Dezember 2007 149 Seiten, Paperback ISBN: 978-3-89385-544-5.
  • Şahin Ü, Özdeniz A, Zülkadir A ve Alan R (1998). Sera koşullarında damla sulama yöntemi ile sulanan domates (Lycopersicon esculentum Mill.) bitkisinde farklı yetiştirme ortamlarının verim, kalite ve bitki gelişmesine olan etkileri. Tr. J. of Agriculture and Forestry. Vol: 22, P: 71-79.
  • Yılmaz G (2013). Egzotik bir meyve: Goji Berry. Harman Dergisi, Sayı:5, Sayfa:40-44.
Toplam 9 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Bölüm Araştırma Makaleleri
Yazarlar

Güngör Yılmaz Bu kişi benim

Ahmet Kınay Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi 16 Mayıs 2016
Yayımlandığı Sayı Yıl 2016

Kaynak Göster

APA Yılmaz, G., & Kınay, A. (2016). Goji Beri (Lycium barbarum L.) Fidesi Üretimine Farklı Ortamların Etkileri. Journal of Agricultural Faculty of Gaziosmanpaşa University (JAFAG), 33(1), 111-115. https://doi.org/10.13002/jafag845