Araştırma Makalesi
BibTex RIS Kaynak Göster

Tarımsal Kalkınma Kooperatif Ortağı Olan ve Olmayan Süt Sığırcılığı İşletmelerinin Belirli Kriterler Açısından Karşılaştırılması: Van İli Gevaş İlçesi Örneği

Yıl 2016, Cilt: 33 Sayı: 1, 1 - 8, 16.05.2016
https://doi.org/10.13002/jafag905

Öz

Çalışmada Van İli Gevaş ilçesinde süt sığırcılığı üretim faaliyetinde bulunan İkizler Tarımsal Kalkınma Kooperatifine ortak 37 ve ortak olmayan 44 işletme, sosyo-demografik ve işletmecilik özellikleri bakımından karşılaştırılmıştır. Veriler 2009 yılına ait olup, 81 işletme yöneticisinden yüz yüze yapılan anketle toplanmıştır. Değişkenler arasındaki ilişkilerin anlamlılığının belirlenmesinde ki-kare testi kullanılmıştır. Ayrıca, inek başına düşen süt üretim miktarı ile bunun üzerinde etkili olabileceği öngörülen başlıca değişkenler için En Küçük Kareler Yöntemi (Doğrusal Regresyon Denklemi) kullanılarak tahminci katsayılar bulunmuştur. Kooperatife ortak ve ortak olmayan işletmeler arasında eğitim düzeyi, işletme başına düşen inek sayısı, inek başına düşen ortalama günlük süt verimi, sağım süresi ve işletmede kullanılan toplam süt yemi miktarı bakımından istatistikî açıdan anlamlı farklılıklar bulunmuştur. Aynı şekilde, kooperatife ortak olan ve olmayan işletmeler arasında suni tohumlama yaptırma, süt sığırcılığı ile ilgili eğitim alma ve işletmede kayıt tutma arasında istatiksel olarak anlamlı bir ilişki bulunmuştur. Regresyon analiz sonuçları dikkate alındığında, işletmelerin kooperatife ortak olma, Tarım İl ve İlçe Müdürlükleri ile irtibatlı olma, kültür ırkı ineklere sahip olma ve işletme yöneticileri deneyiminin inek başına düşen süt üretim miktarı üzerinde pozitif, yerli ırk ineğe sahip olmanın ise negatif yönde önemli etkiye sahip olduğu tespit edilmiştir.

Kaynakça

  • Tarımsal Kalkınma Kooperatifine ortak işletmelerin ekonomik analizi. YYÜ. Ziraat Fakültesi Tarım Bilimleri Dergisi, 10 (1), 61-70.
  • Aksoy A Güler Oİ ve Terin M (2014). Erzurum İli Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği’ne üye olan ve olmayan üreticilerin belirli özellikler açısından karşılaştırılması. Gaziosmanpaşa Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 31 (3), 82-90.
  • Çiftçi K Terin M Şahin A ve Yıldırım İ (2012). Fasulye üretim ve pazarlamasında etkili olan faktörler: Gevaş İlçesi Örneği. Türkiye X. Tarım Ekonomisi Kongresi, 5-7 Eylül 2012, s. 975-980. Konya.
  • Daş A İnci H Karakaya E ve Şengül AY (2014). Bingöl İli Damızlık Sığır Yetiştirici Birliğine bağlı sığırcılık işletmelerinin mevcut durumu. Türk, Tarım ve Doğa Bilimleri Dergisi, 1 (3), 421-429.
  • Dedeoğlu M (2005). Emek Tarımsal Kalkınma Kooperatifine ortak işletmelerin ekonomik açıdan değerlendirilmesi. YYÜ. Fen Bilimleri Enstitüsü, Yüksek Lisans Tezi, Van.
  • Dedeoğlu M ve Yıldırım İ (2006). Emek Tarımsal Kalkınma Kooperatifine ortak işletmelerin ekonomik analizi. YYÜ. Ziraat Fakültesi Tarım Bilimleri Dergisi, 16 (1), 39-48.
  • Denli M Tutkun M ve Sessiz A (2014). Diyarbakır İli süt sığırcılığı işletmelerindeki besleme uygulamaları. Hayvansal Üretim, 55 (2), 22-26.
  • Er C (1996). Köy kalkınma kooperatifleri ve işlevleri. Karınca Kooperatif Postası Dergisi, 713: 6-8.
  • Erkuş A Eliçin A Özçelik A Turan A Tanrıvermiş H ve Gündoğmuş E (1996). Tekirdağ İli tarım işletmelerinde ithal ve kültür melezi süt sığırları ile üretim yapan işletmelerde süt sığırcılığı faaliyetlerinin karşılaştırmalı ekonomik analizi. Ziraat Yüksek Mühendisleri Birliği ve Vakfı Yayınları, No.14, s. 138 Ankara.
  • Gençdal F (2010). İkizler Tarımsal Kalkınma Kooperatifine ortak olan ve olmayan süt sığırcılığı işletmelerinin ekonomik açıdan karşılaştırılması. YYÜ. Fen Bilimleri Enstitüsü, Yüksek Lisans Tezi, Van.
  • Gökçen H (2014). Hayvancılıkta kayıt tutmanın önemi. http://www.hazimgokcen.net/hayvancilik/hayvancilikta-kayit-tutmanin-onemi/ (08.06.2015).
  • GTHB (2015). http://www.tarim.gov.tr/sgb/Belgeler/SagMenuVeriler/HAYGEM.pdf (08.06.2015).
  • İkikat Tümer E ve Kumbasaroğlu H (2008). Tarımsal kalkınma kooperatifi ortağı olan ve olmayan süt sığırcılığı işletmelerinin mevcut durum analizi. Alınteri Dergisi, 15: 9-18.
  • İlban B (2010). Van İli Merkez ilçede kültür-melez süt sığırcılığı yapan işletmelerin ekonomik analizi. YYÜ. Fen Bilimleri Enstitüsü, Yüksek Lisans Tezi, Van.
  • İnan İH Direk M Başaran B Birinci S ve Erkmen E (2005). Tarımda örgütlenme. Türkiye Ziraat Mühendisliği VI Teknik Kongresi, 3-7 Ocak 2005, s.1133-1154. Ankara.
  • İnan İH Gülçubuk B Ertuğrul C Kantürer E Baran EA ve Dilmen Ö (2000). Türkiye’de tarımda kırsal kesim örgütlenmesi. Türkiye Ziraat Mühendisliği V. Teknik Kongresi, 17-21 Ocak 2005, s.145-176. Ankara.
  • Miran B (2010). Uygulamalı ekonometri ders notları. Bornova, İzmir.
  • Mülayim ZG (1999). Kooperatifçilik. Yetkin Yayınları Yenilenmiş Üçüncü Bakı, Ankara.
  • Ortmann GK and King RF (2007). Agricultural cooperatives history, theory and problems. Agrekon, 46 (1), 40-68.
  • Önal AR ve Özder M (2008). Edirne İli Damızlık Sığır Yetiştirici Birliğine üye işletmelerin yapısal özellikleri. Tekirdağ Ziraat Fakültesi Dergisi, 5 (2), 197-203.
  • Özduran H (2011). Zonguldak İli Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliğine üye olan ve olmayan işletmelerin sosyal ve ekonomik yönden incelenmesi: Çaycuma Örneği. Çanakkale 18 Mart Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, Yüksek Lisans Tezi, Çanakkale.
  • Özüdoğru T ve Tatlıdil FF (2012). Amasya Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliğine Üye olan ve olmayan işletmelerin ekonomik analizi ve süt sığırcılığına yönelik desteklerin gelire etkisi. Selçuk Üniversitesi Selçuk Tarım ve Gıda Bilimleri Dergisi, 23 (3), 42-49.
  • Quach TX and Kawaguichi T (2003). A study on the role and development of dairy cooperatives in Honoi and Hochiminh City: A case study of Phudong and Taxuand Dairy Cooperatives. Journal of the Faculty of Agriculture, Kyushu University, 48 (1/2), 289-305.
  • Rotz CA Zartman DL and Crandall KL (2005). Economic and environmental feasibility of a perennial cow dairy farm. Journal of Dairy Science, 188: 3009-3020.
  • Savran F (2003). Çanakkale Damızlık Süt Sığırı Yetiştirici Birliğine üye olan ve olmayan işletmelerin kullandıkları üretim teknikleri ve sosyal karakteristiklerinin karşılaştırılması. Ankara Üniversitesi Tarım Bilimleri Dergisi, 9 (4), 450-453.
  • Şahin A Cankurt M Miran B ve Meral Y (2013). Türkiye’de tarımsal kalkınma kooperatiflerinde ortak-kooperatif ilişkileri. KSÜ Doğa Bilimleri Dergisi,16 (2), 21-33.
  • Terin M (2008). Van İlindeki tarım üreticilerinin örgütlenmeye bakışı ve örgütlenmeye ilişkin sorunları. YYÜ. Fen Bilimleri Enstitüsü, Yüksek Lisans Tezi, Van.
  • Terin M Yavuz F Yıldırım İ ve Güler Oİ (2010). Hayvansal üretimin gelişmesinde kooperatiflerin rolü: Kırklareli Merkez Erikler Köyü Tarımsal Kalkınma Kooperatifi Örneği. Türkiye IX. Tarım Ekonomisi Kongresi Bildirileri, 22-24 Eylül 2010, s. 542-549. Şanlıurfa.
  • TÜİK 2015. http://tuikapp.tuik.gov.tr/hayvancilikapp/hayvancilik.zul (08.06.2015).
  • XinHua Z Zhi T and ZueYan Y (2004). Study of information model of agricultural cooperative organization. Journal of Zhejiang Forestry College, 21 (4), 442-445.
  • Yercan M ( 2003). Tarım kooperatifi. Çiftçi Broşürü No:34, Ege Üniversitesi Tarımsal Uygulama ve Araştırma Merkezi, İzmir.
  • Yıldırım H (1994). Adana İli Seyhan ve Yüreğir ilçelerinde tarım sektöründe mesleki örgütlenme ve sorunları üzerine bir araştırma. Çukurova Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, Yüksek Lisans Tezi, Adana.
  • Yıldırım İ ve Acar İ (1999). Süt ve mamullerinin değerlendirilmesi ve pazarlanmasında Tarımsal Kalkınma Kooperatiflerinin rolü: Van Dönerdere Tarımsal Kalkınma Kooperatifi Örneği. Uluslararası Hayvancılık’99 Kongresi, 21-24 Eylül 1999, s. 533-540. İzmir.
  • Yıldırım İ ve Şahin A (2003). Van İli Merkez İlçede süt sığırcılığı yapan işletmelerin ekonomik analizi. Van Ticaret Borsası Yayınları No.1, Van, 50.
  • Yıldırım Y (2005). Suni tohumlama ve embriyo transferinde viral hastalıkların önemi. Kafkas Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi, 11 (2), 179-184.
  • Yurttaş Z Atsan T ve Keskin A (2011). Tarımsal yayım ve iletişim teknikleri. Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Yayın No:67, Erzurum.
  • Zijun Z (2006). Chinese farmers’ cooperation organization in the agricultural social service system. JIRCAS Working Report, No.48: 67-74.
Toplam 37 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Bölüm Araştırma Makaleleri
Yazarlar

Faik Gençdal Bu kişi benim

Mustafa Terin Bu kişi benim

İbrahim Yıldırım Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi 16 Mayıs 2016
Yayımlandığı Sayı Yıl 2016 Cilt: 33 Sayı: 1

Kaynak Göster

APA Gençdal, F., Terin, M., & Yıldırım, İ. (2016). Tarımsal Kalkınma Kooperatif Ortağı Olan ve Olmayan Süt Sığırcılığı İşletmelerinin Belirli Kriterler Açısından Karşılaştırılması: Van İli Gevaş İlçesi Örneği. Journal of Agricultural Faculty of Gaziosmanpaşa University (JAFAG), 33(1), 1-8. https://doi.org/10.13002/jafag905