Araştırma Makalesi
BibTex RIS Kaynak Göster

Erzincan İlinde Üretilen Balların Biyokimyasal Özellikleri

Yıl 2017, Cilt: 34 Sayı: 2, 36 - 42, 09.09.2017
https://doi.org/10.13002/jafag1120

Öz

Yapılan çalışmada, Erzincan ilinde üretilen 50 adet çiçek balı örneğinin analiz edilerek, Türk Gıda Kodeksi Bal Tebliğine göre uygunluğunu değerlendirmek amaçlanmıştır. Çiçek ballarının nem içerikleri % 16.9 ile % 21.4, serbest asitlik değerleri 11.04-28.59 meq/kg, diyastaz sayıları 4.5-19.4, HMF (Hidroksi metil furfural) değerleri 1.54-47.81 mg/kg, sakkaroz içeriği % 0.1-15.3, fruktoz+glikoz değeri % 49.5-77.9, fruktoz/glikoz oranları
0.74-1.29 arasında değiştiği belirlenmiştir. Elli adet bal örneğinden % 70’inin (35), bal tebliğinde belirtilen tüm standart değerlere uyduğu belirlenmiştir

Kaynakça

  • Akyüz N, Bakırcı İ, Ayar A ve Tunçtürk Y (1995). Van piyasasında satışa sunulan balların bazı fiziksel ve kimyasal özellikleri ve bunların ilgili standarda uygunluğu üzerinde bir araştırma. Gıda, 20(5): 321-6.
  • Anonim (2008).Bal-Fruktoz, Glikoz, Sakkaroz, Turanoz ve Maltoz Muhtevası Tayini-Yüksek Performanslı Sıvı Kromatografisi (HPLC) Metodu Bal Standardı. Türk Standartları Enstitüsü, TS 13359.
  • Anonim (2012). Bal Standardı. Türk Standartları Enstitüsü, TS 13360.
  • Anonim (2012). Türk Gıda Kodeksi Bal Tebliği (2012/58).
  • Asadi-Dizaji A, Moeni-Alishah F, Yamini Y, Ebrahimnezhad Y, Asghar Yari A and Rouhnavaz S (2014). Physico-chemical properties in honey from different zonal of East Azerbaijan. Biological Forum – An International Journal, 6(2): 203-207.
  • Ateş Y (2014). Bingöl ve Yöresinde Üretilen Balların Kimyasal İncelenmesi. Bingöl Üniversitesi. Fen Bilimleri Enstitüsü, Yüksek Lisans Tezi, Bingöl.
  • Aydın BD, Sezer Ç ve Oral NB (2008). Kars’ta satışa sunulan süzme balların kalite niteliklerinin araştırılması. Kafkas Üniversitesi Veterinerlik Fakültesi Dergisi,14 (1): 89-94.
  • Basmacı İ (2010). Effect of Ultrasound And High Hydrostatic Pressure (Hhp) On Liquefaction And Qualıty Parameters of Selected Honey Varieties. Master of Science in Food Engineering Department, Middle East Technical University.
  • Batu A, Küçük E ve Çimen M (2013). Doğu Anadolu ve Doğu Karadeniz Bölgeleri çiçek ballarının fizikokimyasal ve biyokimyasal değerlerinin belirlenmesi. Gıda Teknolojileri Elektronik Dergisi, 8(1):52-62.
  • Çetin K, Alkın E ve Uçurum HÖ (2011). Piyasada satılan çiçek ballarının kalite kriterlerinin belirlenmesi. Gıda ve Yem Bilimi - Teknolojisi Dergisi / Journal of Food and Feed Science – Technology, 11:49-56 .
  • Erdoğan Y, Dodoloğlu A ve Zengin H (2005). Farklı çevre koşullarının bal kalitesi üzerine etkileri. Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 36 (2): 157-162.
  • Fahim H, Dasti JI, Ali I, Ahmed S and Nadeem M (2014). Physico-chemical analysis and antimicrobial potential of Apis dorsata, Apis mellifera and Ziziphus jujube honey samples from Pakistan. Asian Pacific Journal of Tropical Biomedicine, 4(8): 633-641.
  • Gül A (2008). Türkiye’de Üretilen Balların Yapısal Özelliklerinin Gıda Güvenliği Bakımından Araştırılması. Doktora tezi. Mustafa Kemal Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Zootekni Anabilim Dalı, Hatay.
  • Güler Z (2005). Doğu Karadeniz bölgesinde üretilen balların kimyasal ve duyusal nitelikleri. Gıda, 30(6):379-84.
  • Hışıl Y ve Börekçioğlu N (1986). Balın bileşimi ve bala yapılan hileler. Gıda, 11(2):79-82.
  • International Honey Commission, Harmonised Methods of The International Honey Commission, Schade Diastase Determination Method (2009) (http://www.ihc platform.net/ihcmethods2009.pdf Accessed 19 Aug 2016 15:16).
  • International Honey Commission, Harmonised Methods of The International Honey Commission, HMF after Winkler (2002).
  • Kahraman T, Buyukunal SK, Vural A ve Altunatmaz SS (2010). Physico- chemical properties in honey from different regions of Turkey. Food Chemistry, 123(1):41-4.
  • Kaskoniene V, Venskitonis PR and Ceksteryte V (2010). Carbohydrate composition and electrical conductivity of different origin honeys from Lithuania. LWT- Food Science and Technology, 43(5):801-7.
  • Pehlivan T, Gül A (2016). Türkiye’de üretilen keçiboynuzu, kekik ve sütleğen ballarının kimyasal özellikleri. Mustafa Kemal Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 21(1):48-56.
  • Sakac N ve Sak-Bosnar M (2012). A rapid method for the determination of honey diastase activity. Talanta, 93: 135–138.
  • Sak-Bosnar M ve Sakac N (2012). Direct potentiometric determination of diastase activity in honey. Food Chemistry, 135:827–831
  • Serrano S, Espejo R, Villarjo M and Jodral ML (2006). Diastase and invertase activities in andalusian honeys. International Journal of Food Science and Technology, 42: 76-79.
  • Şahinler N, Gül A (2005). Effect of heating and storage on honey hydroxy methylfurfural and diastase activity. Journal of Food Technology, 3(2):152-157.
  • Tosi E, Ciappini M, Re E and Lucero H (2002). Honey thermal treatment effects on hydroxmethylfurfural content. Food Chemistry, (77): 71-74.
  • Tosi E, Martinet R, Ortega M, Lucero H and Re E (2008). Honey diastase activity modified by heating. Food Chemistry,106:883-887.
Toplam 26 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Bölüm Araştırma Makaleleri
Yazarlar

Sevil Karahan Yılmaz Bu kişi benim

Günay Eskici Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi 9 Eylül 2017
Yayımlandığı Sayı Yıl 2017 Cilt: 34 Sayı: 2

Kaynak Göster

APA Karahan Yılmaz, S., & Eskici, G. (2017). Erzincan İlinde Üretilen Balların Biyokimyasal Özellikleri. Journal of Agricultural Faculty of Gaziosmanpaşa University (JAFAG), 34(2), 36-42. https://doi.org/10.13002/jafag1120