Araştırma Makalesi
BibTex RIS Kaynak Göster

Farklı Sulama Suyu Tuzluluğunun Domateste Yaprak Alanı ve Kuru Madde Üzerine Etkileri

Yıl 2017, Cilt: 34 Sayı: Ek Sayı, 151 - 157, 29.12.2017
https://doi.org/10.13002/jafag4417

Öz

Terleme, fotosentezle oksijen ve besin üretme, atmosferle gaz alışverişinde bulunma gibi birçok fonksiyonu yerine getiren yapraklar, bitkinin temel organlarından biridir. Büyüme, bir bitkinin birim zamandaki birim yaprak alanının kuru maddesindeki net artış olarak açıklanmaktadır. Bu amaçla yaprak alanı ya da yaprak alan indeksi ile ilgili çalışmalar günümüzde önem kazanmıştır. Bu çalışmada, farklı tuzluluk ve sulama uygulamalarının sera koşullarında Şubat-Haziran döneminde yetiştirilen domates bitkisinin yaprak alanına ve kuru madde üretimine etkilerinin belirlenmesi amaçlanmıştır. Bu amaçla 0.7-6.0 dS m-1 arasında değişen 4 farklı tuzluluk ve 4 farklı sulama uygulaması konu olarak seçilmiştir. Her bir konu 3 tekerrürlü olduğundan, çalışma toplamda 48 parselde yürütülmüştür. 3 haftada bir her konudan bir bitki kesilerek yaprak alanı ve kuru madde miktarı belirlenmiştir. Yaprak alanı ölçümlerinde CI-202 Laser area meter kullanılmıştır. Araştırma sonuçlarına göre, farklı sulama suyu tuzluluk düzeyleri ve sulama uygulamalarının yaprak alan indeksi (LAI) ve kuru maddeyi önemli düzeylerde etkilediği belirlenmiştir.

Kaynakça

  • Bonan G B (1993). Importance of leaf area index and forest type when estimating photosynthesis in Boreal forest. Remote Sensing of Environment, 43: 303-314.
  • Coombs J, Hall D O, Long S P and Scurlock J M O (1987). Techniquies in bioproductivity and photosynthesis, 2nd Edition, Pergamon Press, Oxford, New York, Beijink, Frankfurt, Sao Paulo, Sidney, Tokyo, Toronto.
  • Dişli Y (1997). Antalya İli Kale (Derme) İlçesi Yer altı Sulama Suyu Kalitesi Üzerine Bir Araştırma. Selçuk Üni. Fen Bilimleri Ens. Tarımsal Yapılar ve Sulama Anabilim Dalı, Konya.
  • Ekinci R, Gencer O ve Başbağ S (2008). Okra ve Normal Yapraklı Pamuklarda (Gossypium hirsutum L.) Bazı Fizyo-Morfolojik Oluşumların Verim ile Olan İlişkileri. Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarım Bilimleri Dergisi, 14(3): 217-221.
  • Fernández-García N, Martínez V and Carvajal M (2004). Effect of salinity on growth mineral composition and water relations of grafted tomato plants. J. Plant Nutr. Soil Sci., 167: 616-622. Grismer M E (1990). Leaching Fraction, Soil Salinity and Drainage Efficiency. California Agriculture, 44(6): 24-26.
  • Jose S and Gillespie A R (1997). Leaf area-productivity relationships natural disturbances. Among mixed-species hardwood forest communities of the central hardwood region. Forest Science, 43(1): 56-64.
  • Kanemasu E T, Asrar G and Fuchs M (1985). Application of remotely sensed data in wheat growht modelling. In: Wheat growht and modelling, Eds.: W. Day and R.K. Atkin. NATO ASI Series, Series A: Life Sciences, 86: 357-369.
  • Kaya S (2012). Yerel Sofralık Domates Popülasyonlarının Organik Tarıma Uygunlukları Ve Organik Çeşit Geliştirme Amacıyla Kullanım Olanakları Üzerine Araştırmalar. ÇOMÜ Fen Bilimleri Enstitüsü. Doktora Tezi.
  • Kirda C, Cetin M, Dasgan Y, Topcu S, Kaman H, Ekici B, Derici M R. and Ozguven A I (2004). Yield response of greenhouse grown tomato to partial root drying and conventional deficit irrigation. Agricultural Water Management, 69: 191–201.
  • Monteith J L (1981). Does light limit crop production? In: Physiological processes limiting plant productivity. Ed., C.B. Johnson, London, Boston, Sydney, Wellington, Durban, Toronto. Butterworths. pp.23-38.
  • Sarı M, Aksoy T, Köseoğlu T, Kaplan M, Kılıç Ş ve Pilanalı N (1993). Akdeniz Üniversitesi Kampüs Alanının Detaylı Temel Toprak Etüdü ve İdeal Arazi Kullanım Planlaması. A.Ü. Bilimsel Araştırmalar Yönetim Birimi raporu, Antalya.
  • Tüzel Y, Duyar H, Öztekin G B ve Gül A (2009). Domates Anaçlarının Farklı Dikim Tarihlerinde Bitki Gelişimi, Sıcaklık Toplamı İsteği, Verim ve Kaliteye Etkileri. Ege Üniv. Ziraat Fak. Derg., 46 (2): 79-92.
  • Ünlükara A, Cemek B ve Karadavut S (2006). Farklı çevre koşulları ile sulama suyu tuzluluğu ilişkilerinin domatesin büyüme, gelişme, verim ve kalitesi üzerindeki etkileri. Gazi Osman Paşa Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 23 (1): 15-23.
  • Waring R H (1983). Estimating forest growth and efficiency in relation to canopy leaf area. Advanced Ecology Research, 13: 327-354.
Toplam 14 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Bölüm Araştırma Makaleleri
Yazarlar

Harun Kaman Bu kişi benim

Ahmet Kurunç Bu kişi benim

Halil Demır Bu kişi benim

Ahmet Tezcan Bu kişi benim

Abdullah Sayıcı Bu kişi benim

Mehmet Can Bu kişi benim

Ufuk Gökçen Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi 29 Aralık 2017
Yayımlandığı Sayı Yıl 2017 Cilt: 34 Sayı: Ek Sayı

Kaynak Göster

APA Kaman, H., Kurunç, A., Demır, H., Tezcan, A., vd. (2017). Farklı Sulama Suyu Tuzluluğunun Domateste Yaprak Alanı ve Kuru Madde Üzerine Etkileri. Journal of Agricultural Faculty of Gaziosmanpaşa University (JAFAG), 34(Ek Sayı), 151-157. https://doi.org/10.13002/jafag4417