Araştırma Makalesi
BibTex RIS Kaynak Göster

Bitki Büyümesini Teşvik Edici Rizobakteri (PGPR) Uygulamasının Eşme Ayva Çeşidinde (Cydonia vulgaris L.) Verim ve Meyve Özellikleri Üzerine Etkileri

Yıl 2018, Cilt: 35 Sayı: 3, 209 - 216, 31.12.2018
https://doi.org/10.13002/jafag4299

Öz

Araştırma 2013-2014 yıllarında Tokat ilinde yürütülmüştür. Araştırmada Eşme ayva çeşidine; 69/6(Pseudomonas fluorescens) ve 4/9(Rhodococcus rhodochrous) kodlu PGPR bakterilerinin ikili kombinasyonu ile farklı ticari gübre dozları da uygulanmıştır. Araştırma sonucunda; uygulamalara bağlı olarak ortalama meyve ağırlıkları 272.5 g (NPK)- 323.74g (½ NPK ) arasında değişmiştir. Suda çözünebilir kuru madde yıl ve uygulamalardan etkilenmedi. Meyve eti sertliği yıllara göre önemli bulundu. Ortalama meyve eti sertlik değerleri 36.10 libre(PGPR) - 39,50 libre(½ NPK) ve asitlik ortalama değerleri de %0,99(PGPR)-%1,11 (PGPR +½ NPK) arasında bulundu. Ağaç başına verim ve meyve kalitesine olumlu etkilerinden dolayı, yıl ve yıl x uygulama interaksiyonunda PGPR + NPK ve PGPR +½ NPK uygulamaları önemli oldu.

Kaynakça

  • Aksoy U, Altındişli A (1998). Ekolojik (organik, biyolojik) tarım. Ekolojik Tarım Organizasyon Derneği (ETO). 125s. İzmir.
  • Anonim (2015). FAO/Faostat. Production Year Book(Quinces).
  • Barazani O, Friedman J (1999). Is IAA the major root growth factor secreted from plant growth mediaeting bacteria. Journal of Chemical Ecology. 25(10): 2397-2406.
  • Bloemberg G.V, Lugtenberg B.J.J (2001). Molecular basis of plant growth promotion and biocontrol by rhizobacteria. Current Opinion in Plant Biotechnology 4, 343-350.
  • Çakmakçı, R., Erdoğan, Ü.G. (2008). Organik Tarım. Atatürk Üniv. Zir. Fak. Ders Yay. No:236, Erzurum, 355 s.
  • Döbereiner J (1997). Biological nitrogen fixation in the tropics: social and economic contributions. Soil Biol. Biochem. 29, 771-774.
  • Düzgüneş O, Kesici T, Gürbüz F (1983). İstatistik Metotları I. Ankara Üniversitesi Ziraat Fak., Yayın No:861, Ders Kitabı:229, Ankara
  • Edizer Y, Bekar T (2007). Tokat merkez ilçede yetiştirilen bazı yerel elma (Malus communis l.) çeşitlerinin fenolojik ve pomolojik özelliklerinin belirlenmesi. GOÜ. Ziraat Fakültesi Dergisi, 2007, 24 (1), 1-8.
  • Egamberdiyeva D, Höflich G (2003). Influence of growth-promoting bacteria on the growth of wheat in different soils and temperatures. Soil Biology & Biochemistry 35, 973-978.
  • Eşitken A, Ercisli S, Şevik İ, Sahin F (2003). Effect of ındole-3- butyric acid and different strains of agrobacterium rubi on adventitive root formation from softwood and semi-hardwood wild sour cherry cuttings. Turk J Agric For 27 (2003) 37-42, TUBİTAK.
  • Joo G.J, Kim J.T, Rhee I.K, Lee I.J (2005). Gibberalins-producing rhizobacteria increase endogenous gibberallins content and promote growth of red peppers. Journal of Microbiology 43 (6): 510-515.
  • Karaçalı, İ., 1990. Bahçe Ürünlerinin Muhafazası ve Pazarlanması. E.Ü. Ziraat Fakültesi Yayınları, No: 494, s: 24, Bornova/İzmir.
  • Karlıdağ H, Eşitken A (2006). Yukarı çoruh vadisinde yetiştirilen elma ve armut çeşitlerinin bazı pomolojik özelliklerinin belirlenmesi. Yüzüncü Yıl Üniversitesi, Ziraat Fakültesi, Tarım Bilimleri Dergisi (J. Agric. Sci.), 16(2): 93-96.
  • Niranjiyan RAJ S, Shetty H.S, Reddy M.S (2006). Plant growth promoting rhizobacteria: potential gren alternative for plant productivity. PGPR: Biocontrol and Biofertlization. Edited by Zaki A. Sıddıqui. P 197-216, Springer, The Netherlands.
  • Okon Y, Itzigsohn R (1995). The development of azospirillum as a commercial inoculant for improving crop yields. Biotechnology Advances, 13 (3): 415-424.
  • Özçağıran R, Ünal A, Özeker E, İsfendiyaroğlu M (2005). Ilıman İklim Meyve Türleri (Yumuşak Çekirdekli Meyveler). Cilt:2, E.Ü. Ziraat Fakültesi Yayınları, No: 556, Bornova/İzmir.
  • Öztürk A, Çağlar O, Şahin F (2003). Yield response of wheat and barley to ınoculation of plant growth promoting rhizobacteria at various levels of nitrogen fertlization. J. Plant Nutr. Soil Sci. 166,262-266.
  • Rodriguez H, Fraga R (1999). Phosphate solubilizing bacteria and their role in plant growth promotion. Biotechnology Advances, 17:319-339.
  • Seferoglu H.G, Kankaya A, Ertan E, ve Tekintas F.E (2006). Aydın ve yöresinde mm 106 anacı üzerine aşılı bazı elma çeşitlerinin fenolojik ve pomolojik özelliklerinin belirlenmesi. ADÜ Ziraat Fakültesi Dergisi 2006; 3(2) : 31 – 34.
  • Siddiqui Z.A (2006). Prospective biocontrol agents of plant pathogens. pgpr: Biocontrol and Biofertlization. Edited by Zaki A. Sıddıqui. S 111-142., Springer, The Netherlands.
  • Soylu A (1997). Ilıman İklim Meyveleri – II. Uludağ Üniversitesi Ders Notları, No: 72, Bursa.
  • Sturz A.V, Nowak J (2000). Endophytic communities of rhizobacteria and the strategies required to create yield enhancing associations with crops. Applied Soil Ecology15, 183-190.
  • Şevik M.A (2010). Bitki virüs hastalıklarına karsı kullanılan bitki gelisimini tesvik eden rhizobakteriler (pgpr). Elektronik Mikrobiyoloji Dergisi TR(Eski adı: OrLab On-Line Mikrobiyoloji Dergisi) Yıl: 2010 Cilt: 08 Sayı: 1 Sayfa: 31-43.
  • Vessey J.K (2003). Plant growth promoting rhizobacteria as biofertilizers. Plant and Soil: 255: 571-586.
Toplam 24 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Bölüm Araştırma Makaleleri
Yazarlar

Resul Gerçekcioğlu Bu kişi benim

Ayşe Ertürk Bu kişi benim

Öznur Öz Atasever

Yayımlanma Tarihi 31 Aralık 2018
Yayımlandığı Sayı Yıl 2018 Cilt: 35 Sayı: 3

Kaynak Göster

APA Gerçekcioğlu, R., Ertürk, A., & Öz Atasever, Ö. (2018). Bitki Büyümesini Teşvik Edici Rizobakteri (PGPR) Uygulamasının Eşme Ayva Çeşidinde (Cydonia vulgaris L.) Verim ve Meyve Özellikleri Üzerine Etkileri. Journal of Agricultural Faculty of Gaziosmanpaşa University (JAFAG), 35(3), 209-216. https://doi.org/10.13002/jafag4299