Residual effect of li'mming (0 to 10 %) and nitrogen (0 to 5000 ppm N) was investigated on. acid, neutral or very slightly alkali and calcareo¬us soil. Tom a toe plant was grown for about 3 monthand after harvest soil samples were coMected and analised for pH, available P, total N, N03-N, Fe, Zn, Mn, and Cu. Average effect of N rates' with limming (averag© of alî rates) decre¬ased the pH of the soils from 8,16 to 7.48; Whereas average effect of limming with average nitrogen rates increased the pH of the solis from 7.89 to 8.00. increasing rates of nitrogen decreased the .P content of soils from 22.05 ppm to 18.93 ppm. This may be due to more plant growth and in return more uptake of soil P by tomato© pia-nt. The effect of limming on total N was not marked and significant, whereas higher N rates increased total! N to some extent. Limming decreased NO-3-N from 83 to 72 ppm whereas increasing rates of N increased it from 6.58 to 339 ppm. Tho effect of limming on Fe, Zn and Cu was not significant; increa¬sing rates of N decreased Fe content from 7.52 to 3.55 ppm; Increased Zn content from 171 to 4.89 ppm and also icreqsed Mn content from 14.60 to 39.50 ppm.
Kireç-azot ilişkilerinin sonraki etkilerini, açıklayabilmek iç'&v topraklarımızın genel karakterlerini yansıtan kırmızı kahverenginde, alkali re aksiyonlu kil bünyeli, yüksek CaCO« ve düşük O.M. içeren; K.D.K. yük¬sek tortul kökenli Aligör (ÜrfaJ toprağı alınarak; buna 6 düzeyde (% 0-0,5-1 -2-5-1C)'kireç ve 9 düzeyde {0-1-5-2C-50-100-200-1coo-5oco ppm N) azot katılmış; büyütme odasında minibiyolojilk yönteme 87 gün süreyle domates yetiştirilmiş, 3 ay süreyle tarla kapasitesinde tutulan saksılar¬dan 3 ay sonra alınan örneklerde yapılan analizler değerlendirilmiştir. Araştırma sonuçlan şöylece özetlenebilir : —1. Bütün kireç düzeyleri ortalamaları olarak azot dozu sırasıyla pH : 8.16-8.13-8.11-8.C3 8.05-7.93-7,81 -7:58-7:48 olmuş ve doz arttıkça pH-düşmüştür. 2.Bütün azot dozları ortalamaları olarak, kireç- düzeyi, sırasına göre pH : 7.89-7.-91-7 93-7.92-7.92-8,00 olarak kireç dozu arttıkça artmıştır. 3.Topraktaki elverişli fosfor, azot dozu arttıkça yavaş bir azalma gömerek, sırasıyla : 22.05-22.05-21.83-21,22-21 ;63-21,42-20,80-19,34-13; 93 ppm olarak bulunmuştur. 4.Kirecin toplam azot üzerinde etkisi belirgin olmamış; yüksek azot düzeyleri biraz artırmıştır. ’ 5.Nitrat azotu kireç dozuna bağlı olarak genellikle düşerek sırasıyla: 83-83-74-79-7-74 otmuş: azot dozuna bağlı hızlı artarak, sırasıyla : 7-7-7-9-12 29-59-339 olmuş 5000 ppm’de biraz düşmüştür (227 ppm). 6.Demir içeriği kirece bağlı düzenli değişim göstermemiş; ancak azot dozuna bağlı olarak düşmüş ve doz sırasıyla; 7.52-6.99-7.71-7.52-7. 23-7.20-0.77-5.17-3.55 ppm olmuştur. 7.Çinko İçeriği kireçle belirgin bir değişim göstermemiş; özellikle yüksek azot değerlerinde şiddetle anarak 200-1000-5000 ppm N düzeylerinde sırasıyla ; 1.71-3.04 4.89- ppm olmuştur. 8.Mangan içeriği) yüksek azot dozlarında (2001000-5000 ppm N) artarak, sırasıyla ; 14,60-21.67-39.50 ppm olmuş; ¡kireç dozu arttıkça düşerek sırasıyla : 20-19-18-17-16-15 ppm olmuştur. 9.Kireç ve azotun bakır içeriğine belirgini bir etkisi olmamıştır.
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Bölüm | Araştırma Makaleleri |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 1 Haziran 1990 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 1990 Cilt: 1990 Sayı: 1 |