TR
EN
BEYİN KANSERLERİNDE AEROBİK EGZERSİZİN FONKSİYONEL EGZERSİZ KAPASİTESİNE ETKİSİ, SİSTEMATİK DERLEME
Öz
Giriş: Beyin kanseri hastalarında tedavinin yan etkilerini azaltmada aerobik egzersizin önemli bir rolü vardır.
Amaç: Beyin kanseri hastalarında aerobik egzersizin fonksiyonel egzersiz kapasitesi üzerindeki etkilerini mevcut çalışmalar ışığında değerlendirmek ve kanıt düzeylerini ortaya koymaktır.
Yöntem: Bu derleme, PRISMA kılavuzuna uygun olarak tasarlanmıştır. Pubmed, PEDro, EMBASE, Medline, WOS ve Cochrane veri tabanları başlangıçtan günümüze kadar taranmıştır. Çalışmaya yalnızca randomize kontrollü çalışmalar ve vaka-kontrol çalışmaları dahil edilmiştir. Konferans özetleri, yayınlanmamış çalışmalar ve vaka raporları değerlendirmeye alınmamıştır. Beyin kanseri ve aerobik egzersiz MeSH terimleri kullanılarak yapılan ilk taramada 1337 makale belirlenmiştir. RAYYAN yazılımı ile başlık ve özet (n:908), egzersiz uygulaması (n:25), hasta grubu (n:32), çalışma tipi (n:72) kriterlerine göre eleme yapılmıştır ve duplike (n:297) çalışmalar çıkarılmıştır. 3 çalışma sistematik derlemeye dahil edilmiştir. Çalışmaların metodolojik kalitesi, Joanna Briggs Enstitüsü (JBI) değerlendirme aracı kullanılarak iki yazar tarafından bağımsız olarak değerlendirilmiştir. Kanıt düzeyi ise EBRO (Evidence-Based Research Outcomes) ve Modifiye Bakker Ölçeği'ne göre derecelendirilmiştir.
Bulgular: Toplam 75 beyin kanseri hastasını içeren üç çalışma analize dahil edilmiştir. Tüm çalışmalarda hastalara orta şiddette aerobik egzersiz programları (20-45 dakika/seans) uygulanmıştır. Fonksiyonel egzersiz kapasitesi değerlendirmesinde iki çalışmada Kardiyopulmoner Egzersiz Testi, bir çalışmada ise 6 Dakika Yürüme Testi kullanılmıştır. Çalışmaların verileri incelendiğinde aerobik egzersizin tüm çalışmalarda fonksiyonel egzersiz kapasitesini anlamlı ölçüde artırdığını göstermiştir. EBRO ve Modifiye Bakker Ölçeği'ne göre bu etkinin kanıt düzeyi güçlü olarak derecelendirilmiştir.
Sonuç: Çalışmamız beyin kanseri hastalarında aerobik egzersizin fonksiyonel kapasitesini anlamlı derecede artırdığını güçlü kanıt düzeyiyle göstermektedir. Sınırlı çalışma sayısı ve heterojen hasta grupları bu çalışmanın limitasyonlarıdır.
Anahtar Kelimeler
Kaynakça
- II. Ulusal Onkolojik Rehabilitasyon Kongresi’nde sözel bildiri olarak sunulmuştur.
Ayrıntılar
Birincil Dil
Türkçe
Konular
-
Bölüm
Konferans Bildirisi
Yayımlanma Tarihi
31 Ağustos 2025
Gönderilme Tarihi
10 Nisan 2025
Kabul Tarihi
15 Nisan 2025
Yayımlandığı Sayı
Yıl 2025 Cilt: 10 Sayı: Özel Sayı
APA
Gürbüz, A. K., & Tepik Gürbüz, S. (2025). BEYİN KANSERLERİNDE AEROBİK EGZERSİZİN FONKSİYONEL EGZERSİZ KAPASİTESİNE ETKİSİ, SİSTEMATİK DERLEME. Gazi Sağlık Bilimleri Dergisi, 10(Özel Sayı), 63-64. https://izlik.org/JA47MB33YS
AMA
1.Gürbüz AK, Tepik Gürbüz S. BEYİN KANSERLERİNDE AEROBİK EGZERSİZİN FONKSİYONEL EGZERSİZ KAPASİTESİNE ETKİSİ, SİSTEMATİK DERLEME. Gazi Sağlık Bil. 2025;10(Özel Sayı):63-64. https://izlik.org/JA47MB33YS
Chicago
Gürbüz, Alper Kemal, ve Simay Tepik Gürbüz. 2025. “BEYİN KANSERLERİNDE AEROBİK EGZERSİZİN FONKSİYONEL EGZERSİZ KAPASİTESİNE ETKİSİ, SİSTEMATİK DERLEME”. Gazi Sağlık Bilimleri Dergisi 10 (Özel Sayı): 63-64. https://izlik.org/JA47MB33YS.
EndNote
Gürbüz AK, Tepik Gürbüz S (01 Ağustos 2025) BEYİN KANSERLERİNDE AEROBİK EGZERSİZİN FONKSİYONEL EGZERSİZ KAPASİTESİNE ETKİSİ, SİSTEMATİK DERLEME. Gazi Sağlık Bilimleri Dergisi 10 Özel Sayı 63–64.
IEEE
[1]A. K. Gürbüz ve S. Tepik Gürbüz, “BEYİN KANSERLERİNDE AEROBİK EGZERSİZİN FONKSİYONEL EGZERSİZ KAPASİTESİNE ETKİSİ, SİSTEMATİK DERLEME”, Gazi Sağlık Bil, c. 10, sy Özel Sayı, ss. 63–64, Ağu. 2025, [çevrimiçi]. Erişim adresi: https://izlik.org/JA47MB33YS
ISNAD
Gürbüz, Alper Kemal - Tepik Gürbüz, Simay. “BEYİN KANSERLERİNDE AEROBİK EGZERSİZİN FONKSİYONEL EGZERSİZ KAPASİTESİNE ETKİSİ, SİSTEMATİK DERLEME”. Gazi Sağlık Bilimleri Dergisi 10/Özel Sayı (01 Ağustos 2025): 63-64. https://izlik.org/JA47MB33YS.
JAMA
1.Gürbüz AK, Tepik Gürbüz S. BEYİN KANSERLERİNDE AEROBİK EGZERSİZİN FONKSİYONEL EGZERSİZ KAPASİTESİNE ETKİSİ, SİSTEMATİK DERLEME. Gazi Sağlık Bil. 2025;10:63–64.
MLA
Gürbüz, Alper Kemal, ve Simay Tepik Gürbüz. “BEYİN KANSERLERİNDE AEROBİK EGZERSİZİN FONKSİYONEL EGZERSİZ KAPASİTESİNE ETKİSİ, SİSTEMATİK DERLEME”. Gazi Sağlık Bilimleri Dergisi, c. 10, sy Özel Sayı, Ağustos 2025, ss. 63-64, https://izlik.org/JA47MB33YS.
Vancouver
1.Alper Kemal Gürbüz, Simay Tepik Gürbüz. BEYİN KANSERLERİNDE AEROBİK EGZERSİZİN FONKSİYONEL EGZERSİZ KAPASİTESİNE ETKİSİ, SİSTEMATİK DERLEME. Gazi Sağlık Bil [Internet]. 01 Ağustos 2025;10(Özel Sayı):63-4. Erişim adresi: https://izlik.org/JA47MB33YS