Kısa Bildiri

BİR BEBEKTE LİSENSEFALİ: SAFE ERKEN MÜDAHALE UYGULAMASI – BİR OLGU SUNUMU

Cilt: 11 Sayı: Özel sayı: II: Uluslararası Erken Müdahale ve Rehabilitasyon Kongresi (ICER 2025) 26 Şubat 2026
PDF İndir
TR EN

BİR BEBEKTE LİSENSEFALİ: SAFE ERKEN MÜDAHALE UYGULAMASI – BİR OLGU SUNUMU

Öz

Amaç: Lizensefali, prevalansı milyonda 11,7 olan nadir bir kortikal malformasyondur ve bu hastalığa sahip bebeklerde pediatrik fizyoterapi ve erken müdahalenin etkinliği belirsizdir. Bu çalışmanın amacı, postterm 3. ayında lizensefali tanısı konan ve 1 yaşına kadar izlenen bir bebeğe uygulanan SAFE erken müdahale programının etkilerini incelemektir. Metod: Bebek, gebeliğin 38 hafta 5. gününde vajinal yolla, risk faktörü tanımlanmaksızın doğmuştur. Postterm 12. haftada göz teması kurmaması nedeniyle pediatrik nörolojiye yönlendirilmiştir. Nörolojik değerlendirmede aksiyal hipotoni, ekstremitelerde tonus artışı ve General Movements (GMs) analizinde fidgety hareketlerin yokluğu saptanmıştır. Postterm 14. haftada yapılan manyetik rezonans görüntülemede, özellikle temporal lob ve sağ pariyeto-temporo-oksipital bileşkede belirgin olmak üzere lizensefali ve anlamlı pakigri bulguları ile yaşına göre ince korpus kallozum izlenmiştir. Nöromotor durum 12. hafta ve 12. ayda Hammersmith Infant Nörolojik Muayenesi (HINE) ile, aile stres düzeyi ise Aile Stresörleri ile Başa Çıkma Yöntemleri Ölçeği (ASBÇYÖ) ile değerlendirilmiştir. Yaşa uygun duyusal stratejiler, aktivite temelli motor eğitim, aile iş birliği ve çevresel zenginleştirmeyi içeren SAFE erken müdahale uygulanmış; aileye karar verme ve deneme-yanılma yoluyla motor öğrenmenin nasıl destekleneceği konusunda rehberlik edilmiştir. Bulgular: Genişletilmiş ve Revize Edilmiş Kaba Motor Fonksiyon Sınıflandırma Sistemi’ne (GMFCS-ER) göre olgu seviye 4’tedir. HINE skoru 12. haftada 46 (kraniyal sinirler 8, postür 10, hareket 4, tonus 15, refleksler 9) iken, 12. ayda 60’a yükselmiştir (kraniyal sinirler 8, postür 15, hareket 4, tonus 23, refleksler 10). En yüksek artış %53,33 ile tonus alanında, ardından %50 ile postürde ve %30,43 ile toplam HINE skorunda gözlenmiştir. Olgunun ASBÇYÖ alt ölçeklerinde görev paylaşımı, program uyarlama, iş-aile ayrımı, beceri geliştirme, bilişsel yapılandırma ve gevşeme alanlarında iyileşme; sosyal destek arama, davranış değiştirme ve birlik-beraberlikte ise azalma bulunmuştur. Sonuç: SAFE erken müdahale, lizensefalili bebeklerde nöromotor gelişimi destekleyebilir ve aile stresini azaltabilir. Bu bulguların doğrulanması için birden fazla olguyu içeren vaka-kontrol çalışmalarına ihtiyaç vardır.

Anahtar Kelimeler

Kaynakça

  1. * Bu çalışma, 9-12 Kasım 2025’ te 2. Uluslararası Erken Müdahale ve Rehabilitasyon Kongres' nde (ICER 2025) sözel bildiri olarak sunulmuştur.

Ayrıntılar

Birincil Dil

Türkçe

Konular

Fizyoterapi

Bölüm

Kısa Bildiri

Yayımlanma Tarihi

26 Şubat 2026

Gönderilme Tarihi

19 Ağustos 2025

Kabul Tarihi

1 Ekim 2025

Yayımlandığı Sayı

Yıl 2026 Cilt: 11 Sayı: Özel sayı: II: Uluslararası Erken Müdahale ve Rehabilitasyon Kongresi (ICER 2025)

Kaynak Göster

APA
Çuha, M., Çuha, H., Gücüyener, K., & Elbasan, B. (2026). BİR BEBEKTE LİSENSEFALİ: SAFE ERKEN MÜDAHALE UYGULAMASI – BİR OLGU SUNUMU. Gazi Sağlık Bilimleri Dergisi, 11(Özel sayı: II: Uluslararası Erken Müdahale ve Rehabilitasyon Kongresi (ICER 2025), 62-63. https://izlik.org/JA54GR22SN
AMA
1.Çuha M, Çuha H, Gücüyener K, Elbasan B. BİR BEBEKTE LİSENSEFALİ: SAFE ERKEN MÜDAHALE UYGULAMASI – BİR OLGU SUNUMU. Gazi Sağlık Bil. 2026;11(Özel sayı: II: Uluslararası Erken Müdahale ve Rehabilitasyon Kongresi (ICER 2025):62-63. https://izlik.org/JA54GR22SN
Chicago
Çuha, Merve, Hidayet Çuha, Kıvılcım Gücüyener, ve Bülent Elbasan. 2026. “BİR BEBEKTE LİSENSEFALİ: SAFE ERKEN MÜDAHALE UYGULAMASI – BİR OLGU SUNUMU”. Gazi Sağlık Bilimleri Dergisi 11 (Özel sayı: II: Uluslararası Erken Müdahale ve Rehabilitasyon Kongresi (ICER 2025): 62-63. https://izlik.org/JA54GR22SN.
EndNote
Çuha M, Çuha H, Gücüyener K, Elbasan B (01 Şubat 2026) BİR BEBEKTE LİSENSEFALİ: SAFE ERKEN MÜDAHALE UYGULAMASI – BİR OLGU SUNUMU. Gazi Sağlık Bilimleri Dergisi 11 Özel sayı: II: Uluslararası Erken Müdahale ve Rehabilitasyon Kongresi (ICER 2025) 62–63.
IEEE
[1]M. Çuha, H. Çuha, K. Gücüyener, ve B. Elbasan, “BİR BEBEKTE LİSENSEFALİ: SAFE ERKEN MÜDAHALE UYGULAMASI – BİR OLGU SUNUMU”, Gazi Sağlık Bil, c. 11, sy Özel sayı: II: Uluslararası Erken Müdahale ve Rehabilitasyon Kongresi (ICER 2025), ss. 62–63, Şub. 2026, [çevrimiçi]. Erişim adresi: https://izlik.org/JA54GR22SN
ISNAD
Çuha, Merve - Çuha, Hidayet - Gücüyener, Kıvılcım - Elbasan, Bülent. “BİR BEBEKTE LİSENSEFALİ: SAFE ERKEN MÜDAHALE UYGULAMASI – BİR OLGU SUNUMU”. Gazi Sağlık Bilimleri Dergisi 11/Özel sayı: II: Uluslararası Erken Müdahale ve Rehabilitasyon Kongresi (ICER 2025) (01 Şubat 2026): 62-63. https://izlik.org/JA54GR22SN.
JAMA
1.Çuha M, Çuha H, Gücüyener K, Elbasan B. BİR BEBEKTE LİSENSEFALİ: SAFE ERKEN MÜDAHALE UYGULAMASI – BİR OLGU SUNUMU. Gazi Sağlık Bil. 2026;11:62–63.
MLA
Çuha, Merve, vd. “BİR BEBEKTE LİSENSEFALİ: SAFE ERKEN MÜDAHALE UYGULAMASI – BİR OLGU SUNUMU”. Gazi Sağlık Bilimleri Dergisi, c. 11, sy Özel sayı: II: Uluslararası Erken Müdahale ve Rehabilitasyon Kongresi (ICER 2025), Şubat 2026, ss. 62-63, https://izlik.org/JA54GR22SN.
Vancouver
1.Merve Çuha, Hidayet Çuha, Kıvılcım Gücüyener, Bülent Elbasan. BİR BEBEKTE LİSENSEFALİ: SAFE ERKEN MÜDAHALE UYGULAMASI – BİR OLGU SUNUMU. Gazi Sağlık Bil [Internet]. 01 Şubat 2026;11(Özel sayı: II: Uluslararası Erken Müdahale ve Rehabilitasyon Kongresi (ICER 2025):62-3. Erişim adresi: https://izlik.org/JA54GR22SN