Kısa Bildiri
BibTex RIS Kaynak Göster

İÇSEL ALGILAYICI FARKINDALIĞIN ÇOK BOYUTLU DEĞERLENDİRMESİ ÖLÇEĞİ’NİN (MAIA-2) ÇOCUKLAR İÇİN UYARLANMASI

Yıl 2026, Cilt: 11 Sayı: Özel sayı: II: Uluslararası Erken Müdahale ve Rehabilitasyon Kongresi (ICER 2025), 130 - 131, 26.02.2026
https://izlik.org/JA86CT55MZ

Öz

Amaç: İnteroseptif farkındalık, bedensel karar verme süreçleri ve benlik algısı açısından kritik öneme sahiptir. Aynı zamanda kişinin bedeninin içinde gerçekleşen durumları algılayabilmesi, açığa çıkardığı motor hareketin ve postürünün düzgünlüğü için gereklidir. Güncel literatürde interoseptif farkındalığın değerlendirilmesi için çeşitli yöntemler bulunmaktadır. Bu çalışmanın amacı İçsel Algılayıcı Farkındalığın Çok Boyutlu Değerlendirmesi Ölçeği’nin (MAIA-2) 7-17 yaş aralığındaki Türk çocukları için uyarlanmasıdır.
Yöntem: İçsel Algılayıcı Farkındalığın Çok Boyutlu Değerlendirmesi Ölçeği’nin (MAIA-2) Türkçe versiyonu alanda uzman 4 doktor fizyoterapist tarafından çocuklar için dil açışından düzenlendi. Ardından 15 çocuğa sorular yöneltilerek anlaşılabilirliği sorgulandı ve önerilen küçük revizyonlar sağlandı. Ardından ölçek son haline getirildi. Çalışmaya 7-17 yaş aralığında bilinen herhangi bir sağlık problemi olmayan 162 çocuk (71E, 91K) dahil edildi. Herhangi bir sağlık problemi olan, son 6 ayda cerrahi müdahale öyküsü olan çocuklar çalışmadan dışlandı. Verilerin istatistik analizi için SPSS 24.0 paket programı kullanıldı. MAIA’nın yapı geçerliği Doğrulayıcı Faktör Analizi (CFA) ile incelendi. İç tutarlılık, her bir alt ölçek için Cronbach alfa katsayıları kullanılarak değerlendirildi. Test-tekrar test güvenirliği ise, iki yönlü karışık etkiler modeli ve mutlak uyum tanımı kullanılarak Hesap-içi Korelasyon Katsayısı (ICC) ile değerlendirildi.
Bulgular: 32 madde olan MAIA-çocuk versiyonunda 3. madde dışındaki tüm maddelerin faktör yükleri 0.20’nin üzerinde bulunmuştur. Cronbach alfa değerleri 0.586 ile 0.753 arasında değişmiş olup, maddeler arasında kabul edilebilir düzeyde bir iç tutarlılık bulunmaktadır. Tüm ICC değerleri istatistiksel olarak anlamlı bulunmuştur (p<0.001) ve alt ölçeklerin zaman içindeki tutarlılığını desteklemiştir.
Sonuç: Final versiyonda 31 madde ve 5 faktörlü (endişelenmeme, bedensel farkındalık, duygusal farkındalık, öz regülasyon, vücut dinleme) yapıda ölçeğe ulaşılmış olup, ölçek iç tutarlılık ve zaman içerisindeki tutarlılık bakımından yeterli bir düzeyde incelenmiştir.

Kaynakça

  • * Bu çalışma, 9-12 Kasım 2025’te 2. Uluslararası Erken Müdahale ve Rehabilitasyon Kongresi’nde (ICER 2025) sözel bildiri olarak sunulmuştur.

ADAPTATION OF THE MULTIDIMENSIONAL ASSESSMENT OF INTEROCEPTIVE AWARENESS (MAIA-2) FOR CHILDREN

Yıl 2026, Cilt: 11 Sayı: Özel sayı: II: Uluslararası Erken Müdahale ve Rehabilitasyon Kongresi (ICER 2025), 130 - 131, 26.02.2026
https://izlik.org/JA86CT55MZ

Öz

Purpose: Interoceptive awareness is critically important in terms of bodily decision-making processes and self-perception. Moreover, the ability to perceive the states occurring within the body is essential for the accuracy of motor movements and posture. In the current literature, various methods have been developed to assess interoceptive awareness. The aim of this study was to adapt the Multidimensional Assessment of Interoceptive Awareness (MAIA-2) for Turkish children aged 7–17 years.
Methods: The Turkish version of the MAIA-2 was linguistically adapted for children by four expert physiotherapists. Subsequently, the comprehensibility of the items was tested in 15 children, and minor revisions were made according to their feedback. The final version of the scale was then obtained. The study included 162 children (71 boys, 91 girls) aged 7–17 years with no known health problems. Children with any health problems or a history of surgery in the last six months were excluded. Data analyses were performed using SPSS version 24.0. Construct validity of the MAIA was examined through Confirmatory Factor Analysis (CFA). Internal consistency was evaluated using Cronbach’s alpha coefficients for each subscale. Test-retest reliability was assessed using the Intraclass Correlation Coefficient (ICC) with a two-way mixed-effects model and absolute agreement definition.
Results: In the 32-item child version of MAIA, all items except item 3 showed factor loadings above 0.20. Cronbach’s alpha values ranged from 0.586 to 0.753, indicating acceptable internal consistency among the items. All ICC values were statistically significant (p < 0.001), supporting the temporal stability of the subscales.
Conclusion: The final version of the scale consisted of 31 items and a five-factor structure (Not-Worrying, Body Awareness, Emotional Awareness, Self-Regulation, Body Listening). The scale demonstrated adequate internal consistency and reliability over time.

Kaynakça

  • * Bu çalışma, 9-12 Kasım 2025’te 2. Uluslararası Erken Müdahale ve Rehabilitasyon Kongresi’nde (ICER 2025) sözel bildiri olarak sunulmuştur.
Toplam 1 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Konular Fizyoterapi
Bölüm Kısa Bildiri
Yazarlar

Pelin Atalan Efkere 0000-0001-5571-237X

Ayşe Yildiz 0000-0002-1101-1069

Ramazan Yildiz

Kamile Uzun Akkaya 0000-0003-3608-5192

Derya Gökmen 0000-0001-6266-3035

Bülent Elbasan 0000-0001-8714-0214

Gönderilme Tarihi 27 Eylül 2025
Kabul Tarihi 1 Ekim 2025
Yayımlanma Tarihi 26 Şubat 2026
IZ https://izlik.org/JA86CT55MZ
Yayımlandığı Sayı Yıl 2026 Cilt: 11 Sayı: Özel sayı: II: Uluslararası Erken Müdahale ve Rehabilitasyon Kongresi (ICER 2025)

Kaynak Göster

APA Atalan Efkere, P., Yildiz, A., Yildiz, R., Uzun Akkaya, K., Gökmen, D., & Elbasan, B. (2026). İÇSEL ALGILAYICI FARKINDALIĞIN ÇOK BOYUTLU DEĞERLENDİRMESİ ÖLÇEĞİ’NİN (MAIA-2) ÇOCUKLAR İÇİN UYARLANMASI. Gazi Sağlık Bilimleri Dergisi, 11(Özel sayı: II: Uluslararası Erken Müdahale ve Rehabilitasyon Kongresi (ICER 2025), 130-131. https://izlik.org/JA86CT55MZ
AMA 1.Atalan Efkere P, Yildiz A, Yildiz R, Uzun Akkaya K, Gökmen D, Elbasan B. İÇSEL ALGILAYICI FARKINDALIĞIN ÇOK BOYUTLU DEĞERLENDİRMESİ ÖLÇEĞİ’NİN (MAIA-2) ÇOCUKLAR İÇİN UYARLANMASI. Gazi Sağlık Bil. 2026;11(Özel sayı: II: Uluslararası Erken Müdahale ve Rehabilitasyon Kongresi (ICER 2025):130-131. https://izlik.org/JA86CT55MZ
Chicago Atalan Efkere, Pelin, Ayşe Yildiz, Ramazan Yildiz, Kamile Uzun Akkaya, Derya Gökmen, ve Bülent Elbasan. 2026. “İÇSEL ALGILAYICI FARKINDALIĞIN ÇOK BOYUTLU DEĞERLENDİRMESİ ÖLÇEĞİ’NİN (MAIA-2) ÇOCUKLAR İÇİN UYARLANMASI”. Gazi Sağlık Bilimleri Dergisi 11 (Özel sayı: II: Uluslararası Erken Müdahale ve Rehabilitasyon Kongresi (ICER 2025): 130-31. https://izlik.org/JA86CT55MZ.
EndNote Atalan Efkere P, Yildiz A, Yildiz R, Uzun Akkaya K, Gökmen D, Elbasan B (01 Şubat 2026) İÇSEL ALGILAYICI FARKINDALIĞIN ÇOK BOYUTLU DEĞERLENDİRMESİ ÖLÇEĞİ’NİN (MAIA-2) ÇOCUKLAR İÇİN UYARLANMASI. Gazi Sağlık Bilimleri Dergisi 11 Özel sayı: II: Uluslararası Erken Müdahale ve Rehabilitasyon Kongresi (ICER 2025) 130–131.
IEEE [1]P. Atalan Efkere, A. Yildiz, R. Yildiz, K. Uzun Akkaya, D. Gökmen, ve B. Elbasan, “İÇSEL ALGILAYICI FARKINDALIĞIN ÇOK BOYUTLU DEĞERLENDİRMESİ ÖLÇEĞİ’NİN (MAIA-2) ÇOCUKLAR İÇİN UYARLANMASI”, Gazi Sağlık Bil, c. 11, sy Özel sayı: II: Uluslararası Erken Müdahale ve Rehabilitasyon Kongresi (ICER 2025), ss. 130–131, Şub. 2026, [çevrimiçi]. Erişim adresi: https://izlik.org/JA86CT55MZ
ISNAD Atalan Efkere, Pelin - Yildiz, Ayşe - Yildiz, Ramazan - Uzun Akkaya, Kamile - Gökmen, Derya - Elbasan, Bülent. “İÇSEL ALGILAYICI FARKINDALIĞIN ÇOK BOYUTLU DEĞERLENDİRMESİ ÖLÇEĞİ’NİN (MAIA-2) ÇOCUKLAR İÇİN UYARLANMASI”. Gazi Sağlık Bilimleri Dergisi 11/Özel sayı: II: Uluslararası Erken Müdahale ve Rehabilitasyon Kongresi (ICER 2025) (01 Şubat 2026): 130-131. https://izlik.org/JA86CT55MZ.
JAMA 1.Atalan Efkere P, Yildiz A, Yildiz R, Uzun Akkaya K, Gökmen D, Elbasan B. İÇSEL ALGILAYICI FARKINDALIĞIN ÇOK BOYUTLU DEĞERLENDİRMESİ ÖLÇEĞİ’NİN (MAIA-2) ÇOCUKLAR İÇİN UYARLANMASI. Gazi Sağlık Bil. 2026;11:130–131.
MLA Atalan Efkere, Pelin, vd. “İÇSEL ALGILAYICI FARKINDALIĞIN ÇOK BOYUTLU DEĞERLENDİRMESİ ÖLÇEĞİ’NİN (MAIA-2) ÇOCUKLAR İÇİN UYARLANMASI”. Gazi Sağlık Bilimleri Dergisi, c. 11, sy Özel sayı: II: Uluslararası Erken Müdahale ve Rehabilitasyon Kongresi (ICER 2025), Şubat 2026, ss. 130-1, https://izlik.org/JA86CT55MZ.
Vancouver 1.Pelin Atalan Efkere, Ayşe Yildiz, Ramazan Yildiz, Kamile Uzun Akkaya, Derya Gökmen, Bülent Elbasan. İÇSEL ALGILAYICI FARKINDALIĞIN ÇOK BOYUTLU DEĞERLENDİRMESİ ÖLÇEĞİ’NİN (MAIA-2) ÇOCUKLAR İÇİN UYARLANMASI. Gazi Sağlık Bil [Internet]. 01 Şubat 2026;11(Özel sayı: II: Uluslararası Erken Müdahale ve Rehabilitasyon Kongresi (ICER 2025):130-1. Erişim adresi: https://izlik.org/JA86CT55MZ