Kısa Bildiri

KÖTÜ MUAMELEYE UĞRAYAN ÇOCUKLARIN ERKEN ÇOCUKLUK GİRİŞİM PROGRAMLARI İLE DESTEKLENME DURUMLARININ BELİRLENMESİ: TEK MERKEZ DENEYİMİ

Cilt: 11 Sayı: Özel sayı: II: Uluslararası Erken Müdahale ve Rehabilitasyon Kongresi (ICER 2025) 26 Şubat 2026
PDF İndir
TR EN

KÖTÜ MUAMELEYE UĞRAYAN ÇOCUKLARIN ERKEN ÇOCUKLUK GİRİŞİM PROGRAMLARI İLE DESTEKLENME DURUMLARININ BELİRLENMESİ: TEK MERKEZ DENEYİMİ

Öz

Amaç: Çocuğa kötü muameleye biyopsikososyal çerçeveden bakıldığında birden fazla ve/veya birbiri ile etkileşim halinde nedenler çocuk, ebeveyn, aile ya da topluma yönelik olabilir. Gelişimsel güçlükleri olan çocukların kötü muameleye maruz kalma oranları daha yüksektir, ancak kötü muameleye maruz kalan çocukların erken çocukluk döneminde gelişimlerinin desteklenmesine yönelik aldıkları girişimler ülkemizde bilinmemektedir. Bu araştırmada tek merkezde kötü muameleye uğrayan çocukların kötü muamele ile ilişkili faktörlerinin ve erken çocukluk dönemindeki girişimlerinin belirlenmesi amaçlanmıştır. Yöntem: Retrospektif bir çalışma tasarımında, Trabzon Kanuni Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde, herhangi bir kötü muameleye ilişkin resmi kaydı olan sağlık tedbiri kapsamında değerlendirilen çocuklar örneklem grubunu oluşturmuştur. Gelişimsel risk faktörleri çocuk, aile ve çevre ile ilgili faktörleri içerecek şekilde biyoekolojik kurama göre kavramsallaştırılmıştır. Tanımlayıcı istatistikler ve iki değişkenli analizler kullanılmıştır. Bulgular: Araştırma kapsamında değerlendirilen 30 çocuğun 22’si kız (%73,3) olup ortanca yaş 174 ay (25-75%=138,0-199,3)’dır. Çocukların %56,7’sinde (n=17) danışmanlık tedbiri, %30’unda eğitim tedbiri uygulanmaktadır. Okul öncesi eğitim ile ilgili veriler kayıtlarda çok kısıtlı olup çocuklardan 4’ünün (%13,3) okul öncesi eğitime gitmediği, diğer çocukların ise (n=26, %86,7) okul öncesi eğitime katılmaları ile ilgili hekimler ve sosyal çalışmacılar tarafından oluşturulan sağlık kayıtlarında verilerin olmadığı saptanmıştır. Örgün eğitime devam etmeyen 5 çocuk (%16,7) vardır. Çocuklar için Özel Gereksinim Raporu (ÇÖZGER) olan 5 çocuk (%16,7) olup bu çocukların tamamı özel eğitim ve rehabilitasyon hizmetlerine gereksinimleri olduğu halde sadece 2 çocuk (%40,0) bu hizmetlerden faydalanmaktadır. Sonuç: Araştırma kötü muameleye uğrayan çocukların okul öncesi eğitim, özel eğitim ve rehabilitasyon hizmetlerine yeterli şekilde ulaşamadığını göstermiştir. Kötü muameleye uğrayan çocuklarda erken çocukluk döneminde uygun girişim programları destekleme konusunda daha kapsamlı araştırmalar yapılmalıdır.

Anahtar Kelimeler

Kaynakça

  1. Bu çalışma, 9-12 Kasım 2025’te 2. Uluslararası Erken Müdahale ve Rehabilitasyon Kongresi’nde (ICER 2025) sözel bildiri olarak sunulmuştur.

Ayrıntılar

Birincil Dil

Türkçe

Konular

Fizyoterapi

Bölüm

Kısa Bildiri

Yayımlanma Tarihi

26 Şubat 2026

Gönderilme Tarihi

29 Eylül 2025

Kabul Tarihi

1 Ekim 2025

Yayımlandığı Sayı

Yıl 2026 Cilt: 11 Sayı: Özel sayı: II: Uluslararası Erken Müdahale ve Rehabilitasyon Kongresi (ICER 2025)

Kaynak Göster

APA
Güzelkaş, T., Hancı, F., Topal, İ., Dehkargani, H. E., & Yalçın Buğu, P. (2026). KÖTÜ MUAMELEYE UĞRAYAN ÇOCUKLARIN ERKEN ÇOCUKLUK GİRİŞİM PROGRAMLARI İLE DESTEKLENME DURUMLARININ BELİRLENMESİ: TEK MERKEZ DENEYİMİ. Gazi Sağlık Bilimleri Dergisi, 11(Özel sayı: II: Uluslararası Erken Müdahale ve Rehabilitasyon Kongresi (ICER 2025), 106-107. https://izlik.org/JA39DG92ZX
AMA
1.Güzelkaş T, Hancı F, Topal İ, Dehkargani HE, Yalçın Buğu P. KÖTÜ MUAMELEYE UĞRAYAN ÇOCUKLARIN ERKEN ÇOCUKLUK GİRİŞİM PROGRAMLARI İLE DESTEKLENME DURUMLARININ BELİRLENMESİ: TEK MERKEZ DENEYİMİ. Gazi Sağlık Bil. 2026;11(Özel sayı: II: Uluslararası Erken Müdahale ve Rehabilitasyon Kongresi (ICER 2025):106-107. https://izlik.org/JA39DG92ZX
Chicago
Güzelkaş, Tuğçe, Fatma Hancı, İsmail Topal, Hatice Elayi Dehkargani, ve Pınar Yalçın Buğu. 2026. “KÖTÜ MUAMELEYE UĞRAYAN ÇOCUKLARIN ERKEN ÇOCUKLUK GİRİŞİM PROGRAMLARI İLE DESTEKLENME DURUMLARININ BELİRLENMESİ: TEK MERKEZ DENEYİMİ”. Gazi Sağlık Bilimleri Dergisi 11 (Özel sayı: II: Uluslararası Erken Müdahale ve Rehabilitasyon Kongresi (ICER 2025): 106-7. https://izlik.org/JA39DG92ZX.
EndNote
Güzelkaş T, Hancı F, Topal İ, Dehkargani HE, Yalçın Buğu P (01 Şubat 2026) KÖTÜ MUAMELEYE UĞRAYAN ÇOCUKLARIN ERKEN ÇOCUKLUK GİRİŞİM PROGRAMLARI İLE DESTEKLENME DURUMLARININ BELİRLENMESİ: TEK MERKEZ DENEYİMİ. Gazi Sağlık Bilimleri Dergisi 11 Özel sayı: II: Uluslararası Erken Müdahale ve Rehabilitasyon Kongresi (ICER 2025) 106–107.
IEEE
[1]T. Güzelkaş, F. Hancı, İ. Topal, H. E. Dehkargani, ve P. Yalçın Buğu, “KÖTÜ MUAMELEYE UĞRAYAN ÇOCUKLARIN ERKEN ÇOCUKLUK GİRİŞİM PROGRAMLARI İLE DESTEKLENME DURUMLARININ BELİRLENMESİ: TEK MERKEZ DENEYİMİ”, Gazi Sağlık Bil, c. 11, sy Özel sayı: II: Uluslararası Erken Müdahale ve Rehabilitasyon Kongresi (ICER 2025), ss. 106–107, Şub. 2026, [çevrimiçi]. Erişim adresi: https://izlik.org/JA39DG92ZX
ISNAD
Güzelkaş, Tuğçe - Hancı, Fatma - Topal, İsmail - Dehkargani, Hatice Elayi - Yalçın Buğu, Pınar. “KÖTÜ MUAMELEYE UĞRAYAN ÇOCUKLARIN ERKEN ÇOCUKLUK GİRİŞİM PROGRAMLARI İLE DESTEKLENME DURUMLARININ BELİRLENMESİ: TEK MERKEZ DENEYİMİ”. Gazi Sağlık Bilimleri Dergisi 11/Özel sayı: II: Uluslararası Erken Müdahale ve Rehabilitasyon Kongresi (ICER 2025) (01 Şubat 2026): 106-107. https://izlik.org/JA39DG92ZX.
JAMA
1.Güzelkaş T, Hancı F, Topal İ, Dehkargani HE, Yalçın Buğu P. KÖTÜ MUAMELEYE UĞRAYAN ÇOCUKLARIN ERKEN ÇOCUKLUK GİRİŞİM PROGRAMLARI İLE DESTEKLENME DURUMLARININ BELİRLENMESİ: TEK MERKEZ DENEYİMİ. Gazi Sağlık Bil. 2026;11:106–107.
MLA
Güzelkaş, Tuğçe, vd. “KÖTÜ MUAMELEYE UĞRAYAN ÇOCUKLARIN ERKEN ÇOCUKLUK GİRİŞİM PROGRAMLARI İLE DESTEKLENME DURUMLARININ BELİRLENMESİ: TEK MERKEZ DENEYİMİ”. Gazi Sağlık Bilimleri Dergisi, c. 11, sy Özel sayı: II: Uluslararası Erken Müdahale ve Rehabilitasyon Kongresi (ICER 2025), Şubat 2026, ss. 106-7, https://izlik.org/JA39DG92ZX.
Vancouver
1.Tuğçe Güzelkaş, Fatma Hancı, İsmail Topal, Hatice Elayi Dehkargani, Pınar Yalçın Buğu. KÖTÜ MUAMELEYE UĞRAYAN ÇOCUKLARIN ERKEN ÇOCUKLUK GİRİŞİM PROGRAMLARI İLE DESTEKLENME DURUMLARININ BELİRLENMESİ: TEK MERKEZ DENEYİMİ. Gazi Sağlık Bil [Internet]. 01 Şubat 2026;11(Özel sayı: II: Uluslararası Erken Müdahale ve Rehabilitasyon Kongresi (ICER 2025):106-7. Erişim adresi: https://izlik.org/JA39DG92ZX