MULTİPL SKLEROZ'DA EGZERSİZİN NÖROİMMÜNOLOJİK ETKİLERİ

Cilt: 1 Sayı: 1 1 Temmuz 2016
PDF İndir
TR

MULTİPL SKLEROZ'DA EGZERSİZİN NÖROİMMÜNOLOJİK ETKİLERİ

Öz

Egzersiz ve bağışıklık sistemi ilişkisini inceleyen çalışmalardan ulaşılabilen kanıtlar, egzersizin immün fonksiyonlar üzerinde önemli modülatuar etkilere sahip olduğunu göstermiştir. Egzersiz ile immünolojik etkilenmenin çok çeşitli faktörler tarafından yönetildiği bilinmektedir. Egzersizin hücresel immün sistem üzerindeki hem akut hem de kronik etkileri ile ayrı ayrı çalışılmıştır. Literatürde egzersizin immün sistem üzerindeki etkileriyle ilgili elde edilen sonuçların genellikle çelişkili olduğu gözlemlenmiştir. Bu değişikliklerin nedeninin uygulanan egzersiz eğitim programlarının yoğunluk, frekans ve durasyonundaki farklılıklara; çalışılan hastalık populasyonlarındaki heterojen dağılıma ve tercih edilen analiz yöntemlerindeki değişikliklere bağlı olduğu düşünülmüştür. Bu çelişkilerin giderilmesi için egzersiz ve bağışıklık sistemi ilişkisini inceleyen çalışmalara ihtiyaç vardır. Ayrıca, her bir hastalık durumu için uygulanacak egzersiz programının şiddet, yoğunluk, durasyon, frekans gibi parametrelerinin inflamatuar cevapları şiddetlendirmeden fayda sağlandığı koşullarının netleştirilmesi gerekmektedir. Bu değerlendirmede, egzersiz ve immün sistem ilişkisi ile yapılan çalışmalarda ortaya çıkan veri0,ler gözden geçirilmektedir.

Anahtar Kelimeler: Lenfosit, doğal öldürücü hücreler, nötrofil, lökosit, sitokinler

Anahtar Kelimeler

Kaynakça

  1. http://www.nationalmssociety.org/What-is-MS. Erişim tarihi Ocak.2016.
  2. http://www.nationalmssociety.org/Symptoms-Diagnosis Erişim tarihi Ocak.2016.
  3. http://www.nationalmssociety.org/Living-Well-With-MS/Health-Wellness/Exercise#section-3 Erişim tarihi Ocak.2016.
  4. http://www.who.int/mediacentre/factsheets/fs385/en/ Erişim tarihi Ocak.2016.
  5. Pedersen BK, Hoffman-Goetz L. Exercise and the Immune System: Regulation, Integration, and Adaptation. Physiol Rev. 2000;80 (3):1055–1081.
  6. Hoffman-Goetz L, Pedersen BK. Exercise and the immune system: a model of the stress response? Immunol Today. 1994;15(8):382–387.
  7. Randall-Simpson JA, Hoffman-Goetz L, Thorne R, Arumugam Y. Exercise stress alters the percentage of splenic lymphocyte subsets in response to mitogen but not in response to interleukin-1. Brain Behav Immun. 1989;3(2):119–128.
  8. Espersen ET, Stamp I, Jensen ML, Elbæk A, Ernst E, Kahr O et al. Lymphocyte redistribution in connection with physical activity in the rat. Acta Physiol Scand. 1995;155(3):313–321.

Ayrıntılar

Birincil Dil

Türkçe

Konular

-

Bölüm

-

Yazarlar

Rana Karabudak Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi

1 Temmuz 2016

Gönderilme Tarihi

10 Şubat 2016

Kabul Tarihi

-

Yayımlandığı Sayı

Yıl 2016 Cilt: 1 Sayı: 1

Kaynak Göster

APA
Keser, İ., & Karabudak, R. (2016). MULTİPL SKLEROZ’DA EGZERSİZİN NÖROİMMÜNOLOJİK ETKİLERİ. Gazi Sağlık Bilimleri Dergisi, 1(1), 32-48. https://izlik.org/JA83ZJ43DA
AMA
1.Keser İ, Karabudak R. MULTİPL SKLEROZ’DA EGZERSİZİN NÖROİMMÜNOLOJİK ETKİLERİ. Gazi Sağlık Bil. 2016;1(1):32-48. https://izlik.org/JA83ZJ43DA
Chicago
Keser, İlke, ve Rana Karabudak. 2016. “MULTİPL SKLEROZ’DA EGZERSİZİN NÖROİMMÜNOLOJİK ETKİLERİ”. Gazi Sağlık Bilimleri Dergisi 1 (1): 32-48. https://izlik.org/JA83ZJ43DA.
EndNote
Keser İ, Karabudak R (01 Temmuz 2016) MULTİPL SKLEROZ’DA EGZERSİZİN NÖROİMMÜNOLOJİK ETKİLERİ. Gazi Sağlık Bilimleri Dergisi 1 1 32–48.
IEEE
[1]İ. Keser ve R. Karabudak, “MULTİPL SKLEROZ’DA EGZERSİZİN NÖROİMMÜNOLOJİK ETKİLERİ”, Gazi Sağlık Bil, c. 1, sy 1, ss. 32–48, Tem. 2016, [çevrimiçi]. Erişim adresi: https://izlik.org/JA83ZJ43DA
ISNAD
Keser, İlke - Karabudak, Rana. “MULTİPL SKLEROZ’DA EGZERSİZİN NÖROİMMÜNOLOJİK ETKİLERİ”. Gazi Sağlık Bilimleri Dergisi 1/1 (01 Temmuz 2016): 32-48. https://izlik.org/JA83ZJ43DA.
JAMA
1.Keser İ, Karabudak R. MULTİPL SKLEROZ’DA EGZERSİZİN NÖROİMMÜNOLOJİK ETKİLERİ. Gazi Sağlık Bil. 2016;1:32–48.
MLA
Keser, İlke, ve Rana Karabudak. “MULTİPL SKLEROZ’DA EGZERSİZİN NÖROİMMÜNOLOJİK ETKİLERİ”. Gazi Sağlık Bilimleri Dergisi, c. 1, sy 1, Temmuz 2016, ss. 32-48, https://izlik.org/JA83ZJ43DA.
Vancouver
1.İlke Keser, Rana Karabudak. MULTİPL SKLEROZ’DA EGZERSİZİN NÖROİMMÜNOLOJİK ETKİLERİ. Gazi Sağlık Bil [Internet]. 01 Temmuz 2016;1(1):32-48. Erişim adresi: https://izlik.org/JA83ZJ43DA