Anne sütü, yenidoğanın büyüme ve gelişimini destekleyen, besin öğeleri ve biyoaktif maddeler yönünden zengin biyolojik bir sıvıdır. Bebekler için besin kaynağı olmasının yanı sıra, anne sütü çok sayıda biyolojik aktif madde içermektedir. Bu biyoaktif maddelerden biri de anne sütü oligosakkaritleridir. Miktar ve bileşimleri kadınlar arasında değişiklik göstermekle birlikte anne sütü oligosakkaritleri yenidoğanın bağışıklık sistemi, bağırsak mikrobiyotası ve beyin gelişiminin düzenlenmesinde ve enfeksiyonlara karşı korunmada önemli rollere sahiptir. Ayrıca anne sütü oligosakkaritlerinin diyare, nekrotizan enterokolit ve alerji gibi hastalıklar üzerinde olumlu etkileri bulunmaktadır. Tüm bu özellikleri ile anne sütü yenidoğan ve anne sağlığı üzerine etkileri açısından oldukça önemlidir. Bu derleme anne sütü oligosakkaritleri ve sağlık üzerine etkilerini incelemek amacıyla yazılmıştır.
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Konular | Sağlık Kurumları Yönetimi |
Bölüm | Makaleler |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 17 Mart 2021 |
Gönderilme Tarihi | 2 Haziran 2020 |
Kabul Tarihi | 28 Ocak 2021 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2021 Cilt: 6 Sayı: 1 |