Type 2 diabetes is a metabolic disease that affects a significant population worldwide and increases the risk of morbidity and mortality. Nutritional habits play an important role in the development of type 2 diabetes along with genetic and environmental factors. In recent years, the effects of fatty acids on the development of type 2 diabetes have been the subject of studies. In addition to the total amount of dietary fat, the fatty acid pattern is thought to play an important role in the risk of developing type 2 diabetes. In this review article, it is aimed to discuss the role of fatty acids on the development of insulin resistance and type 2 diabetes based on the current literature.
type 2 diabetes insulin resistance fatty acids saturated fats unsaturated fats
Tip 2 diyabet, Dünya genelinde önemli bir nüfusu etkileyen, morbidite ve mortalite riskini artıran metabolik bir hastalıktır. Tip 2 diyabetin gelişiminde genetik ve çevresel faktörlerle birlikte beslenme alışkanlıkları da önemli bir rol oynamaktadır. Son yıllarda özellikle yağ asitlerinin tip 2 diyabet gelişimi üzerine etkileri çalışmalara konu olmuştur. Diyetle alınan toplam yağ miktarına ek olarak yağ asidi örüntüsünün de tip 2 diyabetin gelişme riskinde önemli bir rol oynadığı düşünülmektedir. Bu derleme makalede, yağ asitlerinin insülin direnci ve tip 2 diyabet gelişimi üzerindeki rolünün güncel literatüre dayalı olarak tartışılması amaçlanmıştır.
tip 2 diyabet insülin direnci yağ asitleri doymuş yağlar doymamış yağlar
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Konular | Sağlık Kurumları Yönetimi |
Bölüm | Makaleler |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 17 Ağustos 2022 |
Gönderilme Tarihi | 16 Eylül 2021 |
Kabul Tarihi | 25 Nisan 2022 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2022 Cilt: 7 Sayı: 2 |