AIM: In this study, it was aimed to determine the microbiota awareness levels of female students studying in the Nutrition and Dietetics Department of Selçuk University Faculty of Health Sciences, to examine its relationship with class level and to determine the frequency of fermented food consumption in students.
SUBJECTS AND METHODS: 225 female students participated in this research, which was conducted between October 2022 and May 2023. In order to collect the data, a survey form including the Microbiota Awareness Scale was administered to the participants face to face. IBM SPSS Statistics 25 package program was used for statistical analysis.
RESULTS: The age of the individuals participating in the study was determined as 20.4±1.34 years. When the Microbiota Awareness Scale was examined according to grade level, it was determined that there was a difference between classes and this difference was found to be significant, especially between 1st grade and 3rd grade students. In the Microbiota Awareness Scale sub-dimensions, significant differences were determined for Factor 1 (general information sub-dimension, p=0.003), Factor 2 (product information sub-dimension, p<.001), Factor 3 (chronic disease sub-dimension, p<.001) and Factor 4 (probiotic and prebiotic sub-dimension, p=0.033) according to grade levels.
CONCLUSION: In this study, it was determined that microbiota knowledge levels and microbiota awareness differ according to grade levels. The awareness level of students who start taking vocational courses intensively at the 3rd grade level is higher than undergraduate students who have just started their education. It is thought that this difference may be related to the vocational training received. Based on this study, it is recommended that microbiota be given a special attention in the training given to healthcare professionals so that they can start their careers as individuals with high microbiota awareness.
AMAÇ: Bu çalışmada, Selçuk Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Beslenme ve Diyetetik bölümünde okuyan kız öğrencilerin mikrobiyota farkındalık düzeylerini belirlemek, sınıf düzeyi ile ilişkisini irdelemek ve öğrencilerde fermente besin tüketim sıklığını belirlemek amaçlanmıştır.
BİREYLER VE YÖNTEM: Ekim 2022-Mayıs 2023 tarihleri arasında yapılan bu araştırmaya 225 kız öğrenci katılmıştır. Verilerin toplanması için katılımcılara içerisinde Mikrobiyota Farkındalık Ölçeği yer alan bir anket formu yüz yüze olarak uygulanmıştır. İstatistiksel analiz için IBM SPSS Statistics 25 paket programı kullanılmıştır.
BULGULAR: Çalışmaya katılan bireylerin yaşı 20.4±1.34 yıl olarak saptanmıştır. Mikrobiyota Farkındalık Ölçeği sınıf düzeyine göre incelendiğinde sınıflar arasında farklılığın olduğu belirlenmiş ve bu farklılığın özellikle 1.sınıf ve 3.sınıf öğrencileri arasında anlamlı seviyede olduğu tespit edilmiştir. Mikrobiyota Farkındalık Ölçeği alt boyutlarında sınıf düzeylerine göre genel bilgiler alt boyutu-Faktör1 (p=0.003), ürün bilgisi alt boyutu-Faktör2 (p<.001), kronik hastalık alt boyutu-Faktör3 (p<.001) ve probiyotik ve prebiyotik alt boyutu-Faktör4 (p=0.033) için anlamlı farklılıklar saptanmıştır.
SONUÇ: Bu çalışmada, mikrobiyota bilgi düzeylerinin ve mikrobiyota farkındalıklarının sınıf düzeylerine göre farklılaştığı tespit edilmiştir. Üçüncü sınıf düzeyi ile beraber mesleki dersleri yoğun bir şekilde almaya başlayan öğrencilerde farkındalık düzeyi, öğrenimine yeni başlayan lisans öğrencilerine göre daha yüksektir. Bu farklılığın alınan mesleki eğitimlerle ilişkili olabileceği düşünülmektedir. Bu çalışma ile, sağlık personellerinin mikrobiyota farkındalık düzeyi yüksek bireyler olarak meslek hayatlarına başlayabilmeleri için verilen eğitimlerde mikrobiyotaya ayrı bir yer verilmesi önerilmektedir.
Bu çalışma, Selçuk Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Girişimsel Olmayan Klinik Araştırmalar Etik Kurulu’ndan 30.11.2022 tarih ve 2022/11 sayı ile onay almıştır.
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Konular | Sağlık ve Toplum Hizmetleri |
Bölüm | Makaleler |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 30 Ağustos 2024 |
Gönderilme Tarihi | 27 Ekim 2023 |
Kabul Tarihi | 5 Haziran 2024 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2024 Cilt: 9 Sayı: 2 |