Araştırma Makalesi

KIMIZ’DAN PİRİNÇ ŞARABINA: MOĞOL HANLARININ DEĞİŞEN İÇECEK KÜLTÜRÜ

Cilt: 8 Sayı: 17 31 Mayıs 2026
PDF İndir
EN TR

KIMIZ’DAN PİRİNÇ ŞARABINA: MOĞOL HANLARININ DEĞİŞEN İÇECEK KÜLTÜRÜ

Öz

Moğol toplumunda içecekler, yalnızca temel beslenme gereksinimlerini karşılayan unsurlar olmaktan öte, kültürel kimliğin, toplumsal statünün ve diplomatik ilişkilerin merkezî bir bileşeni olarak kabul edilmiştir. Bu kültür, İmparatorluk öncesi dönemde konar göçer yaşam biçiminin temel içeceği olan kımız (airak) merkezli yapısından, İmparatorluk döneminde küresel ticaret ağları ve kültürel etkileşimlerin etkisiyle çeşitlenen karmaşık bir yapıya dönüşmüştür. İmparatorluk öncesi dönemde kısrak sütünden fermente edilerek elde edilen kımız, konar göçer yaşam koşullarına uyum sağlaması, yüksek besin değeri ve törensel işlevleriyle öne çıkmıştır. Kımızın üretim ve tüketim pratikleri özellikle “kara kımız” örneğinde olduğu gibi toplumsal hiyerarşiyi ve ekonomik gücü yansıtan bir prestij göstergesi olarak işlev görmüştür. Bunun yanında ayran (aira) ve kurutulmuş yoğurt formundaki grut gibi fermente süt ürünleri, günlük sıvı tüketiminde önemli bir yer tutmuştur. 13. yüzyılda Moğol İmparatorluğu’nun genişlemesiyle birlikte, Asya’nın farklı bölgeleriyle kurulan ticari ve kültürel temaslar sonucu içecek repertuarı önemli ölçüde zenginleşmiştir. Pirinç şarabı, bal şarabı ve çeşitli şerbetler gibi hem alkollü hem de alkolsüz içecekler imparatorluk coğrafyasına dâhil olmuştur. Bu dönemde özellikle Çin ve Tibet kültürlerinin etkisiyle yaygınlaşan sütlü çay (suutei tsai), hem besleyici özelliği hem de toplumsal ritüellerdeki işleviyle Moğol yaşamının vazgeçilmez unsurlarından biri hâline gelmiştir. Nar, limon, gül suyu ve meyan kökü gibi bileşenlerle hazırlanan şerbetler ise saray yaşamında sadece lezzet unsuru olarak değil, aynı zamanda tıbbi ve farmakolojik amaçlarla da kullanılmıştır. Bu çalışmanın amacı, Moğol içecek kültürünün tarihsel gelişimini ve toplumsal işlevlerini çok katmanlı bir perspektiften incelemektir. Araştırmanın önemi, içeceklerin Moğol kimliğinin, sosyal yapısının ve kültürel etkileşim ağlarının anlaşılmasında belirleyici bir rol oynamasında yatmaktadır. Bu bağlamda çalışma, geleneksel konar göçer içecek pratiklerinden küresel bir imparatorluk sarayının sofistike ritüellerine uzanan kültürel dönüşüm zincirini disiplinler arası bir yaklaşımla açıklamayı amaçlamaktadır.

Anahtar Kelimeler

Destekleyen Kurum

destekleyen kurum ve kuruluş bulunmamaktadır

Etik Beyan

Etik Kurul Kararından muaftır

Kaynakça

  1. AKDAĞ, Mustafa, Türkiye’nin İktisadi ve İçtimai Tarihi, C. 1, Cem Yayınları, İstanbul 1974.
  2. ALLSEN, Thomas T., Culture and Conquest in Mongol Eurasia, Cambridge University Press, New York 2001.
  3. ANDERSON, E. N., Food and Environment in Early and Medieval China, University of Pennsylvania Press, Pennsylvania 2014.
  4. ATWOOD, Christopher P., Encyclopedia of Mongolia and the Mongol Empire, Indiana University Press, New York 2004.
  5. BAYAT, Ali Haydar, Kemâliyye, Merkezefendi Geleneksel Tıp Derneği Yayınları, İstanbul 2007.
  6. BUELL, Paul D., “Food, Medicine And The Silk Road: The Mongol Era Exchanges”, The Silk Road, V. 5, N. 1, 2000, ss. 22-35.
  7. BUELL, Paul D., ANDERSON, E. N., at all., Crossroads of Cuisine, Brill, Leiden-Boston, 2020.
  8. CARPINI, Plano, Moğolistan Seyahatnamesi: 13. Yüzyılda Avrupa’dan Orta Asya’ya Yolculuk, terc. Ergin Ayan, Kronik Yayınları, İstanbul 2018.

Ayrıntılar

Birincil Dil

Türkçe

Konular

Orta Asya Tarihi

Bölüm

Araştırma Makalesi

Yayımlanma Tarihi

31 Mayıs 2026

Gönderilme Tarihi

5 Kasım 2025

Kabul Tarihi

20 Şubat 2026

Yayımlandığı Sayı

Yıl 2026 Cilt: 8 Sayı: 17

Kaynak Göster

APA
Özel, E. (2026). KIMIZ’DAN PİRİNÇ ŞARABINA: MOĞOL HANLARININ DEĞİŞEN İÇECEK KÜLTÜRÜ. Genel Türk Tarihi Araştırmaları Dergisi, 8(17), 595-608. https://doi.org/10.53718/gttad.1817909
AMA
1.Özel E. KIMIZ’DAN PİRİNÇ ŞARABINA: MOĞOL HANLARININ DEĞİŞEN İÇECEK KÜLTÜRÜ. GTTAD. 2026;8(17):595-608. doi:10.53718/gttad.1817909
Chicago
Özel, Esra. 2026. “KIMIZ’DAN PİRİNÇ ŞARABINA: MOĞOL HANLARININ DEĞİŞEN İÇECEK KÜLTÜRÜ”. Genel Türk Tarihi Araştırmaları Dergisi 8 (17): 595-608. https://doi.org/10.53718/gttad.1817909.
EndNote
Özel E (01 Mayıs 2026) KIMIZ’DAN PİRİNÇ ŞARABINA: MOĞOL HANLARININ DEĞİŞEN İÇECEK KÜLTÜRÜ. Genel Türk Tarihi Araştırmaları Dergisi 8 17 595–608.
IEEE
[1]E. Özel, “KIMIZ’DAN PİRİNÇ ŞARABINA: MOĞOL HANLARININ DEĞİŞEN İÇECEK KÜLTÜRÜ”, GTTAD, c. 8, sy 17, ss. 595–608, May. 2026, doi: 10.53718/gttad.1817909.
ISNAD
Özel, Esra. “KIMIZ’DAN PİRİNÇ ŞARABINA: MOĞOL HANLARININ DEĞİŞEN İÇECEK KÜLTÜRÜ”. Genel Türk Tarihi Araştırmaları Dergisi 8/17 (01 Mayıs 2026): 595-608. https://doi.org/10.53718/gttad.1817909.
JAMA
1.Özel E. KIMIZ’DAN PİRİNÇ ŞARABINA: MOĞOL HANLARININ DEĞİŞEN İÇECEK KÜLTÜRÜ. GTTAD. 2026;8:595–608.
MLA
Özel, Esra. “KIMIZ’DAN PİRİNÇ ŞARABINA: MOĞOL HANLARININ DEĞİŞEN İÇECEK KÜLTÜRÜ”. Genel Türk Tarihi Araştırmaları Dergisi, c. 8, sy 17, Mayıs 2026, ss. 595-08, doi:10.53718/gttad.1817909.
Vancouver
1.Esra Özel. KIMIZ’DAN PİRİNÇ ŞARABINA: MOĞOL HANLARININ DEĞİŞEN İÇECEK KÜLTÜRÜ. GTTAD. 01 Mayıs 2026;8(17):595-608. doi:10.53718/gttad.1817909