Araştırma Makalesi

AHMET CEVDET PAŞA VE MODERNİZM’E BAKIŞI

Cilt: 2 Sayı: 3 22 Ocak 2020
PDF İndir
TR

AHMET CEVDET PAŞA VE MODERNİZM’E BAKIŞI

Öz

“Osmanlı Devleti’nin en uzun yüzyılı” olarak adlandırılan 19. yüzyıl, bizlere kıymetli şahıslar ve eserler kazandırmıştır. Bunlardan en önemlisi şüphesiz yaşadığı döneme iz bırakmış olan Ahmed Cevdet Paşa’dır. Devlet kademelerinde birçok makamda bulunmuş ve bununla beraber çağındaki olayları kalemiyle geleceğe aktarmıştır. Miras bıraktığı eserleri ve bürokrasiden akademiye ve idareciliğe birçok alanda gösterdiği başarılar ile  Cevdet Paşa; Osmanlı tarihi için önemli bir şahsiyettir. Çalışmalarında 19. yüzyılın Osmanlı’sını; idari, askerî, ekonomik, siyasi ve sosyal alanda irdelemiştir. Almış olduğu eğitimler ve yürüttüğü görevler; kendisinin bir hukukçu, devlet adamı ve tarihçi olarak anılmasına vesile olmuştur. Yaşadığı dönem itibari ile Osmanlı Devleti ve dünyanın değişen seyri adına kırılma noktası olarak değerlendirilebilen Tanzimat Dönemi’ni; değişimin doğruluğu, yanlışlığı ve gerekliliğini birçok eserinde konu edinmiştir. Tarih sahnesinde tüm bu dinamikleri nasıl okumamız gerektiğini yazılarında tartışan Cevdet Paşa; günümüzde de süregelen modernizm sorunsalına ışık tutmaktadır. Tanzimat dönemi içinde medresede yetişen Cevdet Paşa’nın çağdaşlarından farklılık gösterdiği nokta şüphe yok ki modernizm ve değişime karşı takındığı tutumdur. Kadim geleneğin savunucusu bir Osmanlıcı ve İslamcı olan Cevdet Paşa’nın gözünden 19. yüzyıl modernizmi, çalışmamın konusu oluşturmaktadır.

Anahtar Kelimeler

Kaynakça

  1. BOA, Yıldız Esas Evrakı18/S/1302, D. No: 45, G. No: 11, Y.EE.
  2. BOA, Dâhiliye Nezareti Sicill-i Ahvâl Komisyonu Defterleri29/Z/1238, D. No: 1, G. No: 2, DH.SAİDd…
  3. BOA, İrade Dosya Usulü09/R/1295, D. No: 190, G. No: 48, İ..DUİT
  4. AHMET CEVDET PAŞA. Sultan Abdülhamid’e Arzlar (Ma’ruzat). Haz. Yusuf Halaçoğlu. Babıali Kültür Yayıncılığı, İstanbul 2014.
  5. ALİ RIZA VE MEHMED GALİB. Geçen Asırda Devlet Adamlarımız II, Haz. F. Ç Derin. Tercüman 1001 Temel Eser, İstanbul 1977.
  6. ANAY, Harun. Ahmet Cevdet Paşa’nın Modernizme Bakışı. Ahmet Cevdet Paşa Sempozyumu Bildirileri içinde 67-77. Ankara: Türkiye Diyanet Vakfı, 1997.
  7. BAYKARA, Tuncer. Osmanlılarda Medeniyet Kavramı, IQ Kültür Sanat Yayınları, İstanbul 2007.
  8. BERKES, Niyasi. Türkiye’de Çağdaşlaşma, İstanbul: Yapı Kredi Yayınları, İstanbul 2017.

Ayrıntılar

Birincil Dil

Türkçe

Konular

-

Bölüm

Araştırma Makalesi

Yayımlanma Tarihi

22 Ocak 2020

Gönderilme Tarihi

25 Haziran 2019

Kabul Tarihi

17 Ekim 2019

Yayımlandığı Sayı

Yıl 2020 Cilt: 2 Sayı: 3

Kaynak Göster

Chicago
Koç, Elif Merve. 2020. “AHMET CEVDET PAŞA VE MODERNİZM’E BAKIŞI”. Genel Türk Tarihi Araştırmaları Dergisi 2 (3): 165-78. https://izlik.org/JA76HL45LN.