Araştırma Makalesi

OĞUZ KAĞAN DESTANI’NDA İSKÂN: YAYLAK VE KIŞLAKLAR

Cilt: 3 Sayı: 6 20 Temmuz 2021
PDF İndir
TR EN

OĞUZ KAĞAN DESTANI’NDA İSKÂN: YAYLAK VE KIŞLAKLAR

Öz

Türkler, tarih boyunca çok geniş ve farklı coğrafyalarda hâkimiyet sürdü. Türklerin yaylak- kışlak hayatı konu olduğunda genellikle batı literatüründe göçebelik çerçevesinde ele alınır, “barbar” kavramıyla özdeşleştirilir. Türkiye’de yapılan çalışmalarda ise göçebelikten ziyade yaşam tarzından yola çıkarak bozkır kültürü, konar – göçer veya atlı göçerevli kültür içerisinde gösterilir. Atlı göçerevli kültürde, atlarla uzak mesafelere aile / boylarıyla hızla hareket eden Türk toplulukları teşkilat ve düzenlerini sağlar ve yeni yurtlar edinirler. En eski zamanları aydınlatan destanlar, içinde yaşanılan toplumun dünya görüşü, sahip olduğu inanç ve değerleri, sosyal yapı hakkında önemli bilgiler verir. Bu doğrultuda, atlı göçerevli yaşam tarzının önemli örneklerinden biri olan Oğuz Kağan Destanı, atlı göçerevli hayat tarzını ve kültürünü ve ideal insan tipini temsil eder. Bu makale, destanda atlı göçerevli kültürün yaşam tarzını, yaylak ve kışlak hayatını ortaya koymak amaçlı ele alındı. Oğuz Kağan Destanı’ndan hareketle atlı göçerevli yaşam tarzıyla yurt edindikleri yaylak ve kışlaklar arasında ilişki kuruldu. Atlı - göçerevli yaşamda yaylak – kışlaklar, Türklerin yaşadıkları coğrafya içerisindeki teşkilatlandırdığı mekânlardır. Makalede göçebe, konar –göçerlik veya atlı göçerevli terimleri ele alınırken Oğuz Kağan Destanı’nda yaylak ve kışlakların nasıl belirlendiği ve nereler olduğu tespit edildi. Makale sonucunda, destanda yaylak – kışlak hayatının ilk kuruluş özellikleri, töre ve orun- ülüş sistemiyle bağlantısı ile boylar arasında paylaştırıldığı, yaylak ve kışlaklara göçün mevsimlik yaşandığı görüldü.

Anahtar Kelimeler

Kaynakça

  1. AGACANOV, Sergey Grigoreviç, Oğuzlar, Çev. Ekber N. Necef, Ahmet Annaberdiye, Selenge Yayınları, İstanbul 2002.
  2. BANARLI, Nihad Sami, Resimli Türk Edebiyatı Tarihi, Milli Eğitim Basımevi, C. 1, İstanbul 1983.
  3. BAYAT, Fuzuli, “Oğuz Kağan Destanı Üzerine Yeni Düşünceler”, Türkler Ansiklopedisi, C. 4, Ankara 2002, ss.520-526.
  4. BAYKARA, Tuncer, “Göktürk Yazıtlarının Türk İskan (Yerleşme) Tarihindeki Yeri”, Türk Dili Araştırmaları Yıllığı- Belleten, C. 38, 1990, ss.17-29.
  5. BİRAN, Michal, “Nomads as Agents Of Culturel Change , The Mongols and Eurasians Predecessors Nomadic Culture”, Edited By. Reuven Amitai, Michal Biran, University of Hawai’i Press, Honolulu, 2015, pp.1-9.
  6. DEER, Jozsef, “İstep Kültür”, Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi Dergisi, C. 12, S. 1-2, 2017, ss.159-176.
  7. DEMİRCİ, Hikmet ve Şınaray Bürkütbayeva, “Kazak Misafirperverliği: Ülüş, Misafir Ağırlama ve Tabak Kültürü”, Milli Folklor Dergisi, 2020, Y. 32, S. 126, Ankara 2020, ss.198- 209.
  8. DURMUŞ, İlhami, “Türk Kültür Çevresinde Kültür Adlandırmaları”, Gazi Akademik Bakış Dergisi, C. 8, S. 15, 2014, ss.269-298.

Ayrıntılar

Birincil Dil

Türkçe

Konular

-

Bölüm

Araştırma Makalesi

Yayımlanma Tarihi

20 Temmuz 2021

Gönderilme Tarihi

18 Mayıs 2021

Kabul Tarihi

7 Temmuz 2021

Yayımlandığı Sayı

Yıl 2021 Cilt: 3 Sayı: 6

Kaynak Göster

Chicago
Demirci, Hikmet, ve Selime İnan. 2021. “OĞUZ KAĞAN DESTANI’NDA İSKÂN: YAYLAK VE KIŞLAKLAR”. Genel Türk Tarihi Araştırmaları Dergisi 3 (6): 199-212. https://doi.org/10.53718/gttad.939058.