Araştırma Makalesi

İnsansız Hava Araçlarıyla Hareketli Nesnelerin Tespit ve Takibi

Cilt: 10 Sayı: 4 30 Aralık 2022
PDF İndir
EN TR

İnsansız Hava Araçlarıyla Hareketli Nesnelerin Tespit ve Takibi

Öz

Teknolojide elde edilen gelişmelerle birlikte İnsansız Hava Aracı (İHA) sistemlerinin kullanım alanları yaygınlaşmakta ve çeşitlenmektedir. Günümüzde İHA’lar uzaktan algılama, fotogrametri, trafik denetimi ve büyük tesislerin gözetimi gibi birçok farklı amaçla kullanılmaktadırlar. İHA’lar tarafından fotogrametri ve uzaktan algılama görevlerinin yerine getirilmesi istediğinde video, dijital, termal ve kızıl ötesi kamera gibi farklı algılayıcı sistemler yerleştirilebilmektedir. Bu makalede uçan bir İHA’da bulunan kamerayla elde edilen görüntülerle hareketli nesnelerin tespiti ve takibi için bir Optik Akış yöntemi önerilmiştir. Uçan bir İHA'dan hareket eden nesneleri tespit etmeye çalışırken çözülmesi gereken asıl problem, aracın hareketinin neden olduğu görüntüdeki değişiklikleri hareketli nesnelerden ayırmaktır. Bu makalede, bir dikuçarın kameralarından alınan anlık görüntülerden hareketli nesnelerin gerçek zamanlı olarak tespit ve takip edilmesi için MATLAB Grafiksel Kullanıcı Arayüzü ortamında geliştirilen Optik Akış yöntemlerinin kullanıldığı bir yazılım ile yapılmıştır. En uygun Optik Akış algoritmasının seçilebilmesi için Optik Akış yöntemlerinde kullanılan; fark teknikleri, alan tabanlı teknikler, enerji tabanlı teknikler ve faz tabanlı teknikler ana sınıfları altında toplanan yöntemler uygulanarak, elde edilen sonuçlar karşılaştırılmıştır.

Anahtar Kelimeler

Destekleyen Kurum

G.Ü. Bilimsel Araştırma Projeleri

Proje Numarası

07/2017-02

Teşekkür

Bu çalışma, “Gazi Üniversitesi Bilimsel Araştırma Projeleri” tarafından 07/2017-02 kodu ile desteklen, “Bir İnsansız Hava Aracı Gerçekleştirme Ve Hareketli Nesnelerin Tespit Ve Takibinde Kullanımı” adlı tez den çıkarılmıştır. Yazarlar, destekleri için Gazi Üniversitesi Bilimsel Araştırma Projeleri’ ne teşekkürlerini sunar.

Kaynakça

  1. C. Karaağaç, “İHA Sistemleri Yol Haritası Geleceğin Hava Kuvvetleri 2016-2050”, STM, 2016.
  2. “Türkiye İnsansız Hava Aracı Sistemleri Yol Haritası”, Savunma Sanayi Müsteşarlığı, (2011).
  3. R. Cömert, U. Avdan, ve E. Şenkal, “İnsansız hava araçlarının kullanım alanları ve gelecekteki beklentiler”, IV. Uzaktan Algılama ve Coğrafi Bilgi Sistemleri Sempozyumu, BEÜ, Zonguldak, 2012.
  4. G.R. Rodríguez-Canosa, S.J. Thomas, J. del Cerro, A.Barrientosand B.A.MacDonald, “A Real-Time Method to Detect and Track Moving Objects (DATMO) from Unmanned Aerial Vehicles (UAVs) Using a Single Camera”, Remote Sensing, 4(4), 1090-1111, 2012.
  5. K. Güllü, “Bilgisayarla Görüye Giriş, Ders 8 – Optik Akış (Optical Flow)”, Ders Notu, Kocaeli Üniversitesi, 2017.
  6. R. Malhotra, “Detection and Segmentation Of Moving Objects In Video Using Optical Vector Flow Estimation”, Master Of Science, University Of Saskatchewan, Saskatchewan, 2008.
  7. C.R. del-Blanco, F. Jaureguizar and N. García, “An Efficient Multiple Object Detection and Tracking Framework for Automatic Counting and Video Surveillance Applications”, Consumer Electronics, IEEE Transactions on, 58, 3, 2012.
  8. A. Roy, S. Shindeandand. K.D. Kang, “An Approach for Efficient Real Time Moving Object Detection”, Ecological Society of America ESA- Annual Meeting, 2010.

Ayrıntılar

Birincil Dil

Türkçe

Konular

Mühendislik

Bölüm

Araştırma Makalesi

Yayımlanma Tarihi

30 Aralık 2022

Gönderilme Tarihi

4 Kasım 2022

Kabul Tarihi

28 Kasım 2022

Yayımlandığı Sayı

Yıl 2022 Cilt: 10 Sayı: 4

Kaynak Göster

APA
Elmas, E. E., & Alkan, M. (2022). İnsansız Hava Araçlarıyla Hareketli Nesnelerin Tespit ve Takibi. Gazi Üniversitesi Fen Bilimleri Dergisi Part C: Tasarım ve Teknoloji, 10(4), 1111-1126. https://doi.org/10.29109/gujsc.1199340

Cited By

                                     16168      16167     16166     21432        logo.png   


    e-ISSN:2147-9526