Araştırma Makalesi

Geopolimer Reçine Enjeksiyonu ile Sıvılaşmaya Yönelik Zemin İyileştirme Uygulaması: Bir Cami Temeli Altında Zemin İyileştirme Vaka Analizi

Cilt: 13 Sayı: 4 30 Aralık 2025
PDF İndir
EN TR

Geopolimer Reçine Enjeksiyonu ile Sıvılaşmaya Yönelik Zemin İyileştirme Uygulaması: Bir Cami Temeli Altında Zemin İyileştirme Vaka Analizi

Öz

Geopolimer reçine enjeksiyonu zemin stabilizasyonu ve temel iyileştirmede kullanılan son teknolojilerdendir. Bu teknoloji, ilk kez 1996 yılında İtalya'da kullanılmıştır. O zamandan bu yana, farklı özelliklere sahip su bazlı olmayan poliüretan polimerizasyon yöntemleri ve yüksek basınçlı enjeksiyon teknikleri hızla geliştirilmiştir. Teknoloji temel olarak, iki bileşenli poliüretan solüsyonunun (poliol ve izosyanat) bir hidrolik sistemde karıştırılarak toprak kütlesine gerekli işlem derinliğine kadar enjekte edilmesine dayanmaktadır. Karışım, 12-30 mm çapındaki borulardan basınç altında, bir tabanca yardımıyla zemine enjekte edilir. Kimyasal reçine enjeksiyonu, kil-kum-dolgu içeren zeminlerde, zeminin şişmesini ve çökmesini önleyerek yapısal bütünlüğü güçlendirir. Bu çalışma kapsamında, geoteknik karakterizasyonu yapılmış bir cami temelinin belirlenmiş idealize zemin profili üzerinde uygulanmış geopolimer reçine enjeksiyonu sonrasında on bir farklı kuvvetli yer hareketi kullanılarak doğrusal olmayan dinamik analizler Plaxis 2D sonlu eleman yazılımı ve PM4Sand bünye modeliyle gerçekleştirilerek sıvılaşma kapsamında iyileştirme yönteminin performansı değerlendirilmiştir.

Anahtar Kelimeler

Kaynakça

  1. [1] Seed, H. B., & Idriss, I. M. (1971). Simplified procedure for evaluating soil liquefaction potential. Journal of the Soil Mechanics and Foundations Division, ASCE, 97(SM9), 1249–1273.
  2. [2] Tokimatsu, K., & Seed, H. B. (1987). Evaluation of settlements in sands due to earthquake shaking. Journal of Geotechnical Engineering, ASCE, 113(8), 861–878.
  3. [3] Ishihara, K., & Yoshimine, M. (1992). Evaluation of settlements in sand deposits following liquefaction during earthquakes. Soils and Foundations, 32(1), 173–188.
  4. [4] Öser, C., Sargın, S., Korkmaz, G., Altınok, E. (2023). “06 Şubat 2023 Kahramanmaraş Pazarcık Mw:7.7, Elbistan Mw:7.6 Depremlerinde oluşan Geoteknik ve Yapısal Hasarlara Ait Bulgular” Tübitak Deprem Araştırmaları Sanal Konferansı.
  5. [5] Chiang, Y. C., ve Chae, Y. S. (1972). “Dynamic Properties of Cement Treated Soils”. Highway Research Record, 379, 39-51.
  6. [6] Gopal Madabhushi, S. P. (2007). “Ground Improvement Methods for Liquefaction Remediation”. Proceedings of the Institution of Civil Engineers-Ground Improvement, 11(4), 195-206.
  7. [7] Huang, Y., Zhang, F., Yashima, A., ve Ye, W. (2008). “Numerical Simulation of Mitigation for Liquefactionİnduced Soil Deformations in A Sandy Ground İmproved By Cement Grouting”. Environmental Geology, 55, 1247-1252.
  8. [8] Pantazopoulos, I. A., ve Atmatzidis, D. K. (2012). “Dynamic Properties of Microfine Cement Grouted Sands”. Soil Dynamics and Earthquake Engineering, 42, 17-31.

Ayrıntılar

Birincil Dil

Türkçe

Konular

İnşaat Geoteknik Mühendisliği

Bölüm

Araştırma Makalesi

Erken Görünüm Tarihi

30 Aralık 2025

Yayımlanma Tarihi

30 Aralık 2025

Gönderilme Tarihi

11 Kasım 2025

Kabul Tarihi

1 Aralık 2025

Yayımlandığı Sayı

Yıl 2025 Cilt: 13 Sayı: 4

Kaynak Göster

APA
Arslan, B., & Öztoprak, S. (2025). Geopolimer Reçine Enjeksiyonu ile Sıvılaşmaya Yönelik Zemin İyileştirme Uygulaması: Bir Cami Temeli Altında Zemin İyileştirme Vaka Analizi. Gazi Üniversitesi Fen Bilimleri Dergisi Part C: Tasarım ve Teknoloji, 13(4), 1756-1766. https://doi.org/10.29109/gujsc.1821886

                                     16168      16167     16166     21432        logo.png   


    e-ISSN:2147-9526