Araştırma Makalesi

Renksiz Dağıtılmış Yanma Şartlarının Laboratuvar Ölçekli Bir Yakıcıda Sentetik Yakıt Yanma Karakteristiklerine Olan Etkilerinin Sayısal Olarak İncelenmesi

Sayı: Advanced Online Publication Erken Görünüm Tarihi: 10 Haziran 2026
PDF İndir
TR EN

Renksiz Dağıtılmış Yanma Şartlarının Laboratuvar Ölçekli Bir Yakıcıda Sentetik Yakıt Yanma Karakteristiklerine Olan Etkilerinin Sayısal Olarak İncelenmesi

Öz

Bu çalışmada, alevsiz yanma teknolojileri arasında yenilikçi bir yaklaşım olarak öne çıkan Renksiz Dağıtılmış Yanma (RDY) koşullarında sentetik yakıtların yanma karakteristikleri incelenmiştir. Çalışma kapsamında, CH₄ yakıtına CO ve H₂ gazları ilave edilerek H₂/CO: 3 (%25 CH₄–%56,25 H₂–%18,75 CO) ve H₂/CO:1,5 (%25 CH₄–%45 H₂–%30 CO) olacak şekilde iki farklı sentetik yakıt karışımı oluşturulmuş ve bu karışımların RDY koşullarındaki yanma karakteristikleri, ϕ=0,7 eşdeğerlik oranında; 3 kW gücünde, ön karışımlı ve girdap destekli (S=1) laboratuvar ölçekli bir yanma odasında, sayısal olarak analiz edilmiştir. Elde edilen eksenel sıcaklık dağılımları, literatürde aynı H₂/CO oranları ve benzer bileşimler için rapor edilen deneysel veriler ile karşılaştırılarak model doğrulaması gerçekleştirilmiştir. Sentetik yakıtların RDY koşulları altındaki yanma davranışları sayısal olarak, Hesaplamalı Akışkanlar Dinamiği (HAD) yaklaşımı altında, CO oksidasyonu, CH₄ oksidasyonu ve H₂ oksidasyonu reaksiyonlarını kapsayan global reaksiyon mekanizmalarının ANSYS Fluent ortamına entegre edilmesiyle gerçekleştirilmiştir. RDY koşulları, seyreltici olarak N2 kullanımıyla oksitleyici olarak kullanılan havadaki O₂ konsantrasyonu %21’den %1 aralıklarla %17 O₂ oranına kadar değiştirilmesiyle oluşturulmuş, bu koşullar altında yakıt karışımına ait eksenel sıcaklık dağılımı, radyal sıcaklık dağılımı ile yanma reaksiyonunda bulunan O₂, CO, CO₂ ve NOₓ türlerinin radyal eksen boyunca kütle oranı dağılımları incelenmiş ve RDY davranışı üzerindeki etkileri değerlendirilmiştir. O2 oranının %21’den %17 O2 azalmasıyla birlikte maksimum sıcaklık değerlerinin azaldığı, sıcaklık dağılımının daha yayılı ve yanma bölgesinin daha geniş bir alana yayıldığı gözlenmiştir. Ayrıca, radyal sıcaklık dağılımları ve reaksiyonlardaki CO₂, CO, NOx ve O₂ türlerin kütle dağılım sonuçları değerlendirildiğinde; RDY davranışına uygun olarak O₂ azaldığında, emisyon ve sıcaklık değerlerinin yanma odası boyunca ve radyal uzaklık arttıkça azaldığı görülmüştür. H₂/CO: 3 ve H₂/CO :1,5 oranlarına sahip sentetik yakıt karışımının laboratuvar ölçekli ön karışımlı bir yakıcıda RDY altında yanma karakteristiklerinin sayısal olarak incelendiği bu çalışmada, yakıt bileşiminin (H₂/CO oranı) ve oksitleyici içerisindeki O₂ konsantrasyonunun sentetik yakıtların yanma karakteristikleri üzerinde önemli bir etkiye sahip olduğu belirlenmiştir.

Anahtar Kelimeler

Destekleyen Kurum

Türk Havacılık ve Uzay Sanayi A.Ş.

Etik Beyan

Bu çalışma özgün olup, herhangi bir etik ihlal içermemektedir. Çalışmada kullanılan tüm veriler yazarlar tarafından üretilmiş ve literatüre uygun şekilde referanslandırılmıştır.

Teşekkür

Yazarlar, bu çalışmanın gerçekleştirilmesinde sağladığı katkılardan dolayı Türk Havacılık ve Uzay Sanayi A.Ş.'ye teşekkür eder.

Kaynakça

  1. [1] Khalil, A.E., Gupta, A.K., 2017. Acoustic and heat release signatures for oxy-fuel swirl assisted distributed combustion. Applied Energy, 193, 125–138. https://doi.org: 10.1016/j.apenergy.2017.02.030.
  2. [2] Selvam, C., Devarajan, Y., Nagappan, B., et al., 2025. Sustainable fuel solutions: a comprehensive review of syngas in internal combustion engines. Chemical Papers, 79, 019–4027. https://doi.org/10.1007/s11696-025-04069-6.
  3. [3] Bouziane, A., Cozzi, F., Lahcene, A., Aminallah, M., Khalfi, A., Coghe, A., 2008. Experimental results on swirl-stabilized syngas flames by transverse fuel injection. International Journal of Thermal Sciences, 47(2), 137–142.
  4. [4] Khalil Hasan, A.E.E.D., 2013. Investigation of Colorless Distributed Combustion (CDC) with Swirl for Fuel Flexible Gas Turbine Combustors. PhD Dissertation, University of Maryland.
  5. [5] Karyeyen, S., Feser, J.S., Gupta, A.K., 2019. Hydrogen concentration effects on swirl-stabilized oxy-colorless distributed combustion. Fuel, 253, 772–780. https://doi.org/10.1016/j.fuel.2019.05.008.
  6. [6] Yılmaz, H., Yılmaz, İ., 2019. Combustion and emission characteristics of premixed CNG/H₂/CO/CO₂ blending synthetic gas flames in a combustor with variable geometric swirl number. Energy, 172, 117–133. https://doi.org/10.1016/j.energy.2019.01.153.
  7. [7] Çam, Ö., 2019. Sentetik Yakıtların Yanma Kararsızlığının Deneysel İncelenmesi. Doktora Tezi, Erciyes Üniversitesi, Kayseri.
  8. [8] Türkkahraman, Z., Alabaş, B., 2026. Effect of oxy-fuel combustion on temperature, flame speed and NOx emission values of methane-ammonia flames in a model gas turbine combustor. Fuel, 422, 139138. https://doi.org/10.1016/j.fuel.2026.139138.

Ayrıntılar

Birincil Dil

Türkçe

Konular

Akışkan Akışı, Isı ve Kütle Transferinde Hesaplamalı Yöntemler (Hesaplamalı Akışkanlar Dinamiği Dahil), Enerji

Bölüm

Araştırma Makalesi

Erken Görünüm Tarihi

10 Haziran 2026

Yayımlanma Tarihi

-

Gönderilme Tarihi

7 Nisan 2026

Kabul Tarihi

20 Nisan 2026

Yayımlandığı Sayı

Yıl 2026 Sayı: Advanced Online Publication

Kaynak Göster

APA
Fettah, S., & Karyeyen, S. (2026). Renksiz Dağıtılmış Yanma Şartlarının Laboratuvar Ölçekli Bir Yakıcıda Sentetik Yakıt Yanma Karakteristiklerine Olan Etkilerinin Sayısal Olarak İncelenmesi. Gazi Üniversitesi Fen Bilimleri Dergisi Part C: Tasarım ve Teknoloji, Advanced Online Publication, 1-1. https://doi.org/10.29109/gujsc.1924775
AMA
1.Fettah S, Karyeyen S. Renksiz Dağıtılmış Yanma Şartlarının Laboratuvar Ölçekli Bir Yakıcıda Sentetik Yakıt Yanma Karakteristiklerine Olan Etkilerinin Sayısal Olarak İncelenmesi. GUJS Part C. 2026;(Advanced Online Publication):1-1. doi:10.29109/gujsc.1924775
Chicago
Fettah, Sevgi, ve Serhat Karyeyen. 2026. “Renksiz Dağıtılmış Yanma Şartlarının Laboratuvar Ölçekli Bir Yakıcıda Sentetik Yakıt Yanma Karakteristiklerine Olan Etkilerinin Sayısal Olarak İncelenmesi”. Gazi Üniversitesi Fen Bilimleri Dergisi Part C: Tasarım ve Teknoloji, sy Advanced Online Publication: 1-1. https://doi.org/10.29109/gujsc.1924775.
EndNote
Fettah S, Karyeyen S (01 Haziran 2026) Renksiz Dağıtılmış Yanma Şartlarının Laboratuvar Ölçekli Bir Yakıcıda Sentetik Yakıt Yanma Karakteristiklerine Olan Etkilerinin Sayısal Olarak İncelenmesi. Gazi Üniversitesi Fen Bilimleri Dergisi Part C: Tasarım ve Teknoloji Advanced Online Publication 1–1.
IEEE
[1]S. Fettah ve S. Karyeyen, “Renksiz Dağıtılmış Yanma Şartlarının Laboratuvar Ölçekli Bir Yakıcıda Sentetik Yakıt Yanma Karakteristiklerine Olan Etkilerinin Sayısal Olarak İncelenmesi”, GUJS Part C, sy Advanced Online Publication, ss. 1–1, Haz. 2026, doi: 10.29109/gujsc.1924775.
ISNAD
Fettah, Sevgi - Karyeyen, Serhat. “Renksiz Dağıtılmış Yanma Şartlarının Laboratuvar Ölçekli Bir Yakıcıda Sentetik Yakıt Yanma Karakteristiklerine Olan Etkilerinin Sayısal Olarak İncelenmesi”. Gazi Üniversitesi Fen Bilimleri Dergisi Part C: Tasarım ve Teknoloji. Advanced Online Publication (01 Haziran 2026): 1-1. https://doi.org/10.29109/gujsc.1924775.
JAMA
1.Fettah S, Karyeyen S. Renksiz Dağıtılmış Yanma Şartlarının Laboratuvar Ölçekli Bir Yakıcıda Sentetik Yakıt Yanma Karakteristiklerine Olan Etkilerinin Sayısal Olarak İncelenmesi. GUJS Part C. 2026;:1–1.
MLA
Fettah, Sevgi, ve Serhat Karyeyen. “Renksiz Dağıtılmış Yanma Şartlarının Laboratuvar Ölçekli Bir Yakıcıda Sentetik Yakıt Yanma Karakteristiklerine Olan Etkilerinin Sayısal Olarak İncelenmesi”. Gazi Üniversitesi Fen Bilimleri Dergisi Part C: Tasarım ve Teknoloji, sy Advanced Online Publication, Haziran 2026, ss. 1-1, doi:10.29109/gujsc.1924775.
Vancouver
1.Sevgi Fettah, Serhat Karyeyen. Renksiz Dağıtılmış Yanma Şartlarının Laboratuvar Ölçekli Bir Yakıcıda Sentetik Yakıt Yanma Karakteristiklerine Olan Etkilerinin Sayısal Olarak İncelenmesi. GUJS Part C. 01 Haziran 2026;(Advanced Online Publication):1-. doi:10.29109/gujsc.1924775

                                     16168      16167     16166     21432        logo.png   


    e-ISSN:2147-9526