Araştırma Makalesi

Epileptik EEG Sinyallerinin Sınıflandırılması için Bir Boyutlu Medyan Yerel İkili Örüntü Temelli Öznitelik Çıkarımı

Cilt: 5 Sayı: 3 15 Eylül 2017
PDF İndir
TR

Epileptik EEG Sinyallerinin Sınıflandırılması için Bir Boyutlu Medyan Yerel İkili Örüntü Temelli Öznitelik Çıkarımı

Öz

Elektroansefalogram (EEG), epilepsi tespitinde yaygın olarak kullanılan önemli bir veri kaynağıdır. Bu çalışmada da Bonn Üniversitesi Epileptoloji bölümü veritabanından alınan ve  A, B, C, D, E olmak üzere 5 işaret grubundan oluşan EEG kayıtları kullanılmıştır. Bir boyutklu medyan yerel ikili örüntü (1B-MYİÖ) yöntemi uygulanarak elde edilen özniteliklerin k-En Yakın Komşu (k-NN) sınıflandırıcısı ile sınıflandırılması amaçlanmıştır. Çalışmada geliştirilen 1B-MYİÖ yönteminin öznitelik olarak sınıflandırma başarısı değerlendirilmiştir. Bu sınıflandırma için karışıklık matrisi hesaplanarak model başarım ölçümü yapılmıştır. Çalışmada A-E veri setleri için sınıflandırma performansı %100.0, A-D veri setleri için %99.00, D-E veri setleri için %98.00, E-CD veri setleri için %99.50 ve A-D-E veri setleri için de %96.00 olarak bulunmuştur. Çalışmada kullanılan 1B-MYİÖ yönteminin, literatürde kullanılan birçok yöntemden daha iyi sonuç verdiği görülmüştür.

Anahtar Kelimeler

Kaynakça

  1. 1. Acharya U.R. et al., “Automated EEG Analysis of Epilepsy:” a Review, Know. Based Syst. 45,147–165, 2013.
  2. 2. Iasemidis L.D. ,et al. “Adaptiveepileptic seizure prediction system” , IEEE Trans. Biomed. Eng. 50 (5), 616–627, 2003.
  3. 3. Kumar T. S., Kanhangad V., Pachori R. B., “Classification of seizure and seizure-free EEG signals using localbinary patterns” , Biomedical Signal Processing and Control 15,33–40, 2015.
  4. 4. Kaya Y., Uyar M. , Tekin R. , Yıldırım S., “1D-local binary pattern based feature extraction for classification of epileptic EEG signals”, Applied Math.&Computation 243209–219, 2014.
  5. 5. Kaya Y., Sezgin N., Tekin R., “Tıkayıcı uyku apnesi sendromunun tespiti için tek boyutlu yerel ikili örüntü tabanlı yeni bir yaklaşım”, Sinyal İşleme Uygulamaları (SİU), 2014.
  6. 6. Ertuğrul Ö. F., Kaya Y. , Tekin R. , Almalı M. N., “Detection of Parkinson’s disease by Shifted One Dimensional Local Binary Patterns from Gait”, Expert Systems With Applications 56,156–163, 2016.
  7. 7. Aiswal K. J, Banka H. , “Local pattern transformation based feature extraction techniques forclassification of epileptic EEG signals”, Biomedical Signal Proc. and Control 34,81–92, 2017.
  8. 8. Reza B., Foroozan K., Mohammad N., “A comparative review on sleep stage classification methods in patients and healthy individuals”, Computer Methods and Programs in Biomedicine 140, 77–91, 2017.

Ayrıntılar

Birincil Dil

Türkçe

Konular

-

Bölüm

Araştırma Makalesi

Yazarlar

Ömer Türk
MARDİN ARTUKLU ÜNİVERSİTESİ
Türkiye

Mehmet Siraç Özerdem Bu kişi benim
DİCLE ÜNİVERSİTESİ

Yayımlanma Tarihi

15 Eylül 2017

Gönderilme Tarihi

18 Mayıs 2017

Kabul Tarihi

7 Eylül 2017

Yayımlandığı Sayı

Yıl 2017 Cilt: 5 Sayı: 3

Kaynak Göster

APA
Türk, Ö., & Özerdem, M. S. (2017). Epileptik EEG Sinyallerinin Sınıflandırılması için Bir Boyutlu Medyan Yerel İkili Örüntü Temelli Öznitelik Çıkarımı. Gazi Üniversitesi Fen Bilimleri Dergisi Part C: Tasarım ve Teknoloji, 5(3), 97-107. https://izlik.org/JA66LC32DJ

                                     16168      16167     16166     21432        logo.png   


    e-ISSN:2147-9526