Dışbükey Çok Amaçlı Eniyileme Problemleri için Yaklaşıklama Algoritma Varyantları
Öz
Dışbükey çok amaçlı eniyileme problemlerini Pareto kümeye iç ve dış yaklaşık kümeler bulmak anlamında ‘çözen’ bir Benson tipi algoritma ele alınmıştır. Algoritma her yinelemede o anki dış yaklaşık kümenin herhangi bir köşesi için Pascoletti-Serafini skalerizasyon modeli çözer. Bu şekilde bu köşenin Pareto kümeye yeterince yakın olup olmadığı anlaşılır. Eğer yeterince yakın değilse o anki dış yaklaşık küme bir kesit eklenerek güncellenir. Bu uygulama tüm köşeler Pareto kümeye yeterince yakın oluncaya kadar tekrarlanır. Dış yaklaşık kümenin güncellemesi işlemi, Pareto kümeye yeterince yakın olmayan ilk köşe bulunduktan sonra yapılabileceği gibi tüm köşeler kontrol edildikten sonra da yapılabilmektedir. Bu seçim algoritmanın çalışma performansını etkilemektedir. Bu çalışma ile algoritmaya bu iki uç varyanta ek olarak farklı varyantlar önerilmiş ve tüm varyantların performansları bilgisayımsal testler yolu ile karşılaştırılmıştır.
Anahtar Kelimeler
Kaynakça
- [1] Armand,P.: Finding all maximal efficient faces in multiobjective linear programming. Mathematical Programming 61, 357 – 375 (1993)
- [2] Armand, P. and Malivert, C.; Determination of the efficient set in multiobjective linear programming. Journal of Optimization Theory and Applications 70, 467-489 (1991)
- [3] Benson, H.P.: An outer approximation algorithm for generating all efficient extreme points in the outcome set of a multiple objective linear programming problem. Journal of Global Optimization 13, 1-24 (1998)
- [4] Csirmaz, L.: Using multiobjective optimization to map the entropy region. Computational Optimization and Applications, 63(1):45 – 67, 2016.
- [5] Eichfelder, G.: Adaptive Scalarization Methods in Multiobjective Optimization (Springer, Berlin, 2008).
- [6] Ehrgott, M., Löhne, A., Shao, L.: A dual variant of Benson’s outer approximation algorithm. Journal of Global Optimization 52(4), 757–778 (2012)
- [7] Ehrgott, M., Shao, L., Schöbel, A.: An approximation algorithm for convex multi-objective programming problems. Journal of Global Optimization 50(3), 397–416 (2011)
- [8] Ehrgott, M., Wiecek, M. M.: Multiobjective programming. In: Figueira, J., Greco, S., Ehrgott, M., (eds.) Multiple Criteria Decision Analysis: State of the Art Surveys. Springer Science + Business Media, Berlin, 667–722 (2005)
Ayrıntılar
Birincil Dil
Türkçe
Konular
Mühendislik
Bölüm
Araştırma Makalesi
Yazarlar
Firdevs Ulus
*
0000-0002-0532-9927
Türkiye
Yayımlanma Tarihi
23 Mart 2020
Gönderilme Tarihi
12 Eylül 2019
Kabul Tarihi
26 Şubat 2020
Yayımlandığı Sayı
Yıl 2020 Cilt: 8 Sayı: 1
